[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 13. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Romi iz Koteža osnovali prvi romski bejzbol klub

Imamo snažan zamah

Mi Romi imamo jak zamah i snažan udarac. Život nas je na to naučio. Zato smo dobri bokseri, a bićemo još bolji bejzbol igrači. Sigurno ćemo biti prvaci Jugoslavije - kroz širok osmeh kaže Džemo Ramadanović, direktor prvog romskog bezbol kluba u Jugoslaviji, koji se nalazi u Kotežu. Klub se zove "Čirikli", što u prevodu znači "ptica".

Džemo Ramadanović je inače trener u bokserskom klubu "Partizan". Ima 35 godina i bio je prvak Jugoslavije u boksu i višestruki reprezentativac.

Džemo i njegov prijatelj Bajram Komina glavni su akteri novog poduhvata - osnivanja bejzbol kluba, dok je idejni vođa jedan od romskih lidera u Srbiji, Dragoljub Acković, koji se nalazi na čelu nevladine organizacije "Rom inter pres".

- Na jednom prijemu u indijskoj ambasadi u Beogradu pre nekoliko meseci, gde je prisustvovao gospodin Acković, u neformalnom razgovoru sa indijskim diplomatama, na ideju su došli da osnujemo bejzbol klub. Znaš šta, mi smo poreklom iz te zemlje, a bejzbol je tamo jako popularan - priča Bajram Komina. Kaže da romski bejzbolaši imaju odlične odnose sa ambasadom Indije.

Cilj

- Osnovni cilj nam je da romsku decu izvučemo sa ulice, i mogu vam reći da posle petnaestak treninga momci pokazuju izuzetan talenat. Da pričamo otvoreno, iako smo vrlo talentovani za sve sportove, samo u boksu Rom je mogao da uspe.

Na klupi fudbalskog kluba "Crvena zvezda" ili "Partizan"nikada nije seo ni jedan Rom. Mislimo da to nije prava slika stvari i očekujemo da se to promeni. Zato i kažemo da je naša ambicija da nas savez uključi u drugu ligu. Garantujemo da ćemo za jednu sezonu ući u prvu ligu i odmah biti šampioni - samouveren je Bajram, ne mogavši da zaobiđe staro pitanje: položaj Roma u našem društvu.

Inače prva liga u bejzbolu broji pet klubova. Oprema igrača se sastoji od palice, štitnika za noge i laktove, kacige i rukavice. Dok se ne uvežbaju, mladići moraju prvo da savladaju zamah bejzbol palicom.
- Jedan klinac je zamahnuvši "odvalio" rame igraču. Tolko smo jaki - smeje se Džemo.

Romske bejzbolaše iz Koteža kojima se masovno pridružuju sunarodnici iz Malog Mokrog Luga i Zemuna, trenira na volonterskoj osnovi "belac" Ivan Radenković, a treninzi se održavaju na terenu Ade Ciganlije. Mladići su imali petnaestak treninga i vrlo su zagrejani za ovaj sport.

- Celokupna oprema za jednog igrača košta oko hiljadu i po evra, što je za nas prevelika suma. Treniramo u običnim trenerkama i očekujemo podršku Jugoslovenskog bejzbol saveza koji je obećao pomoć u opremi.

Zapostavljeni

Često pominjete navodnu sličnost položaja Roma i crnaca u Americi. U Americi glavni bejzol igrači su crnci?
- Odgledao sam desetine kaseta sa snimcima bajzbol utakmica u Americi i siguran sam da je to sport kojim se podjednako bave belci i crnci. Naša želja da odmah postanemo prvaci Jugoslavije možda se može objasniti malom dozom inata koji osećamo zbog zapostavljenosti u društvu.

Mi nismo "mamina i tatina deca" i na tacni dobijaju šansu - izričit je Bajram Komina. Džemo i Bajram su svojim pulenima dali "slobodno" nekoliko nedelja dok se ne reši status kluba u bejzbol savezu, tako da nismo imali priliku da prisustvujemo njihovom treningu, ali prema entuzijazmu Džeme i Bajrama, na bogatoj jugoslovenskoj sportskoj sceni na vidiku je nova pojava.

Dragan Apostolovski


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

14:15h

Slaviša Lazić, poznatiji kao Đan Karlo, jedini srpski žigolo, ali sa dušom

14:48h

Romi iz Koteža osnovali prvi romski bejzbol klub

15:26h

Reporter "Glasa" s lečenim alkoholičarima u njihovom klubu "Skela"

15:55h

Mel Gibson, zvezda filma "Signs" o natprirodnom, sudbini, porodici...

16:19h

Evropol muku muči sa pravom najezdom narko kurira

 

 


     


FastCounter by LinkExchange