[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 13. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Mešetare i kupci društvenih firmi

Uzmu, pa zaborave da plate

U Agenciji za privatizaciju poseban tim prati ispunjenje ugovora o prodaji 70 odsto kapitala

BEOGRAD - Udarcem čekića o sto aukcionar oglašava da je društvena firma po tržišnoj ceni "za sva vremena" našla gazdu, odnosno titulara svojine.

Za državu i radnike to bi trebalo da bude promena nabolje, ipak, pokazalo se da i nakon toga mogu da se pojave problemi, kao što je bilo u slučaju "Diorka" iz Kragujevca, kamenoloma "Kijevo" ili "Ornamenta" iz Subotice. Ovo je zanemarljiv broj imajući u vidu da su do sada aukcijom privatizovana 62 preduzeća, ali će prekršaja biti sve više kako odmiče broj prodatih društvenih firmi u Srbiji.

Pazar manji od dugova

Ponekad je iznos obaveza koje Agencija za privatizaciju nakon prodaje firme mora da namiri RUJP za zaostale poreze i dažbine veći od sume dobijene za prodaju 70 odsto kapitala, upozorava Popov.

- Do sada su uočene tri grupe problema. Dešava se da kupac izlicitira previsoku cenu koju ne može da plati čime gubi depozit i održava se nova aukcija, kao što se desilo kod "Ornamenta", ističe Andrija Popov, direktor Centra za aukcije u Agenciji za privatizaciju. On ujedno podseća da se raskida ugovor i ako kupac kasni više od mesec dana sa uplatom imajući u vidu da fizičko lice može da otplaćuje firmu na šest godina.

Popov kaže da je nakon prodaje preduzeća bilo i pokušaja velikog otpuštanje radnika.
- Na primer, novi vlasnik hteo je da otpusti čak polovinu radnika, mada po ugovoru, ali i Zakonu o radu, u prvoj godini otkaz može da dobije samo 10 odsto, osim ako je reč o dogovoru sa zaposlenima i sindikatom.

To se desilo kod "Kijeva", ali je kupac, italijanska firma, rešio spor sa jednim brojem radnika isplatom otpremnine, precizira Popov. On upozorava da će se nakon godinu dana od prodaje preduzeća ustanoviti i da li je kupac investirao u prvoj godini ugovorenu sumu, a u toku dve godine da li je promenio delatnost firme.

I direktori kupuju

Kada je kupac konzorcijum fizičkih lica, samo se jedno lice ovlašćuje za učestvovanje na aukciji i potpisivanje kupoprodajnog ugovora. Do sada je svaku petu prodatu firmu na aukciji kupio direktor ili konzorcijum zaposlenih na otplatu.
Od prodaje 54 preduzeća aukcijom dobijeno je 1,2 milijarde dinara, od čega je pola ove sume pristiglo u budžet, a ostalo će u narednih pet godina. Garantovani iznos investicija je 360 miliona dinara.

Popov podseća da je u okviru Agencije za privatizaciju oformljen poseban tim koji prati realizaciju kupoprodajnog ugovora u preduzećima koja su privatizovana.

Slučaj "Diorka" se, međutim, ne može svrstati ni i jednu grupu navedenih problema, jer su zaposleni kategorični odbili novog vlasnika koji je potom i sam odbio da gazduje ovim preduzećem. U međuvremenu u "Diorku" su uvedene privremene mere, a kupcu vraćen depozit.

Komentarišući optužbe Sindikata Srbije, kao i pojedinih političara i ekonomista, da se firme prodaju za bagatelu, Popov priznaje da prema novoj uredbi o proceni vrednosti, postoji mogućnost da se firma proda za samo sedam odsto od njene knjigovodstvene vrednosti, ali pritom upozorava da o tome ne odlučuje država već tržište.

- Donja granica po kojoj se prodaje firma na aukciji zapravo i ne postoji. U pojedinim slučajevima cena je samo nekoliko stotina evra, jer preduzeće zbog velikih gubitaka ima negativnu vrednost. Ako se, na primer, plaća nedospelim obveznicama, cena firme može biti samo četiri odsto od korigovane knjigovodstvene vrednosti, koja se inače dobija kada se od imovine odbije iznos gubitaka i obaveza , precizira Popov.

Međutim, u slučaju velikog broja učesnika na nadmetanju za prodaju firme početna cena može da se uveća i preko 60 puta, kao što se desilo kod "Frizerskog Beograd" i "Metalskog centra".

Velike nedoumice postoje i oko toga čijim parama zapravo kupac otplaćuje preduzeće, ako ga ne kupuje kao pravno lice koje iznos plaća odmah u celosti. Naime, na optužbe radnika jednog tek privatizovanog preduzeća da im je gazda odmah smanjio plate sa obrazloženjem da mora da uštedi pare za otplatu firme, Popov odgovara da novi vlasnik može da računa samo na dividendu koju "zaradi" na svojih 70 odsto kapitala koji je pazario, a ne i na profit nad 30 odsto radničkih akcija.

Ako novi vlasnik mimo ugovora pokuša, želeći time da obezbedi pare za otplatu firme, da proda deo kupljene imovine, kazniće se visokim novčanim penalima, tvrde u Agenciji za privatizaciju.

Z. Mihajlović


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:06h

Dinkić o učinku političkih izjava o kursu dinara

17:14h

Zamena deviza i u trgovini

17:28h

Jednoglasno usvojen Predlog zakona o NBJ

17:33h

Veselinov: Zasejano upola manje od planiranog

17:39h

Banke najveći kočničari reforme

17:48h

Delta M kupila akcije Pekabete

17:56h

Od 15. novembra u Srbiji skuplji autobuski prevoz

18:02h

Mešetare i kupci društvenih firmi

18:10h

Neuspela prodaja paraćinske Štofare

18:16h

NIS počela da primenjuje nove cene naftnih derivata

18:27h

Turistički karnet AIT-a: Brže do viza

      


FastCounter by LinkExchange