[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 13. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Mlađan Dinkić o učinku političkih izjava o kursu

Dinar na čvrstim nogama
špekulativni udar neuspešan

Kurs od 70 dinara za evro ne može se dostići ni u narednih nekoliko godina, tvrdi guverner

BEOGRAD - Tronedeljni mali špekulativni udar, zbog jedne neodgovorne izjave, završio se neuspešno i ponovo je uspostavljena stabilnost, a kurs dinara će takav, odnosno čvrst, ostati i u narednoj godini, izjavio je juče Mlađan Dinkić, guverner NBJ.

On je objasnio da su banke dobile lekciju da ne slušaju političke izjave, misleći na onu koju je dao premijer Đinđić, a zahvaljujući kojoj su krenule u pojačanu kupovinu deviza. Sledila su ih i neka preduzeća, pa i građani, i tražnja je bila tri puta veća od uobičajene, a kurs se tih dana povećao na 61,4 dinara za evro.

Stroga kontrola

Od juče, uz menjačnice, krenula je stroga kontrola i u banke, i ukoliko se utvrdi da neke od njih ne prodaju evro, izgubiće licencu za bavljenje menjačkim poslovima. Menjačnicama koje krše propise sledi zatvaranje, a na kontrolu mogu da računaju i pravna lica koja primaju devize. Uz kazne do 2.000 evra, primeniće se i teže sankcije, poput oduzimanja deviza, najavio je Dinkić. On je pozvao građane da prijave ukoliko u fri šopovima ne budu hteli da primaju dinare, što je takođe uočena pojava. Inspektori će prokontrolisati i fri šopove, a za pomenuti prekršaj kazne se kreću i do 620.000 dinara.

Centralna banka je, međutim, povećala svoju intervenciju na deviznom tržištu sa uobičajenih 6 na 8 miliona dolara dnevno, kurs je pao zajedno sa tražnjom za devizama i svi koji su pokušali da špekulišu jednostavno su izgubili.

To posebno važi za banke, koje sada sve redom beleže gubitke, pošto su prinuđene da prodaju devize da bi došle do dinara, jer su u ovoj operaciji ispumpale svoju dinarsku likvidnost i stanje na njihovim žiro računima je palo ispod 3 milijarde dinara, što je i najniže u toku ove godine.

Propratna loša pojava je da su i neki investitori odložili ulaganja, bojeći se devalvacije, mada je ona prošlost, kurs se formira na osnovu ponude i tražnje deviza i "nije stvar personalne odluke, već tržišta".

Dinkić, takođe, naglašava da ni građani, ni privrednici, ni investitori ne treba da se plaše, jer će dinar ostati stabilan, "ne mogu mu nauditi prazne priče", a između ostalog postoje i ugovori sa deviznom klauzulom.

On je to objasnio sledećim činjenicama, a pre svega da su devizne rezerve nastavile rast i veće su za 50 miliona dolara nego krajem septembra, ukupno iznose 2,9 milijardi dolara i veće su od novčane mase.

Uskoro i Jugoskandik

Podsećajući da sa 18. novembrom ističe rok za prijavu potraživanja prema Dafiment banci i Jugoskandiku, guverner je najavio da će posle tog datuma krenuti prvi pozivi Jugoskandikovim štedišama, a početkom decembra i prve isplate. Inače, do sada je 27.000 štediša Dafiment banke dobilo potvrde, a od toga je isplaćeno 20.000, dok je još 32.000 štediša pozvano da utvrde svoja potraživanja.

U proteklih deset meseci cene razmenljivih roba sa svetom, koje i utiču na kurs, povećane su za 3,6 odsto, a prognozira se da će, zbog poslednjeg poskupljenja benzina, inflacija u ovoj godini iznositi 15 odsto.

Takođe, ukoliko se za narednu godinu planira godišnja inflacija od 9 odsto, to podrazumeva ekonomsku i monetarnu politiku u kojoj kurs dinara mora ostati stabilan. I najzad država nema nikakvih problema u finansiranju trgovinskog deficita koji je u ovoj godini zaista viši od očekivanog.

Po Dinkićevim rečima, 2002. će biti završena sa suficitom u platnom bilansu od 1,2 milijarde dolara. Taj suficit grade neto devizni priliv u ovoj godini od 450 miliona dolara sa Crnom Gorom i Kosovom, zatim doznake iz inostranstva koje su za proteklih devet meseci donele oko 500 miliona dolara, devizni računi stranaca od 240 miliona dolara, direktne investicije za ovu godinu teške oko 600 miliona dolara i menjački poslovi od 1,35 milijardi dolara, u šta ulaze i devize iz sive ekonomije. U pomenuti račun nisu uračunati krediti ni donacije, precizira Dinkić.

Sve u svemu nema teorije za bitnije pomeranje kursa dinara, a kurs od 70 dinara za evro ne može se dostići ni u narednih nekoliko godina, tvrdi guverner NBJ.

Što se podsticanja izvoza tiče, on naglašava da kurs nije instrument kojim se mogu subvencionisati loši proizvođači, subvencije izvoznicima se mogu izdvojiti samo iz budžeta, a među podsticajne mere spada i formiranje Agencije za osiguranje izvoznih poslova, što postoji i u drugim zemljama.

Otvaranje računa

Imajući u vidu da od 1. januara platni promet prelazi u banke, za šta će od 18. novembra NBJ i banke krenuti u završni test već instaliranog softverskog sistema, Dinkić podseća preduzeća da do Nove godine otvore račune u bankama, koji do tada neće biti aktivni. Klijenti mogu imati račune u više banaka ili više računa u jednoj banci, pošto je obezbeđena puna kontrola. Za otvaranje računa preduzeća moraju da pribave poreski identifikacioni broj i da imaju novu petocifrenu šifru svoje delatnosti. Takođe, od prvog januara se više neće izdavati akceptni nalozi, a svi detalji vezani za blokirane račune i novu poresko-finansijsku situaciju, koju uobličuju NBJ i Republičko ministarstvo finansija, biće poznati za nekoliko dana.


B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:06h

Dinkić o učinku političkih izjava o kursu dinara

17:14h

Zamena deviza i u trgovini

17:28h

Jednoglasno usvojen Predlog zakona o NBJ

17:33h

Veselinov: Zasejano upola manje od planiranog

17:39h

Banke najveći kočničari reforme

17:48h

Delta M kupila akcije Pekabete

17:56h

Od 15. novembra u Srbiji skuplji autobuski prevoz

18:02h

Mešetare i kupci društvenih firmi

18:10h

Neuspela prodaja paraćinske Štofare

18:16h

NIS počela da primenjuje nove cene naftnih derivata

18:27h

Turistički karnet AIT-a: Brže do viza

      


FastCounter by LinkExchange