[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 13. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Srbija nije mesto za otpad razvijenih zemalja

Stop za stare gume

BEOGRAD - Sprečićemo uvoz svakog otpada za koji ne postoji mogućnost ekološkog zbrinjavanja, a Srbija više neće biti mesto za uvoz opasnog otpada iz razvijenih zemalja. Pod opasnim otpadom podrazumevamo svaku robu koja, kada joj istekne rok upotrebe, ne može da se reciklira.

To se pre svega odnosi na stare gume, otpadnu plastiku, papir i metale, koje više nije moguće uvoziti pod kategorijom "roba", već će imati tretman kao otpadi - najavila je Anđelka Mihajlov, republički ministar za zaštitu životne sredine i prirodnih bogatstava, na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Ona je najavila, kao deo strategije upravljanja opasnim otpadom, izradu zakona o upravljanju otpadom.

Tekstilni otpad

- Nema dovoljno podataka o tome koliko robe, za koju se zna da će za nekoliko meseci postati otpad, uđe u zemlju. Prema podacima ministarstva zabeleženo je dosta slučajeva da je hrani istekao rok upotrebe, velikim količinama čokolade i lekova, od čega je deo bio upućen kao humanitarna pomoć. Kao na uvoz robe koja je već otpad može se gledati i uvoz polovne tekstilne robe iz prodavnica "Iz druge ruke" - rekla je Anđelka Mihajlov.

U poslednjih šest meseci zabranjen je uvoz 10.000 korišćenih auto guma koju je tražila jedna privatna firma iz Sremske Mitrovice, odobrenje za uvoz istog broja korišćenih guma odbijeno je i firmi iz Novog Sada.

Firma iz Majura je ostala uskraćena za uvoz milion komada korišćenih auto guma. Na listi odbijenih zahteva za uvoz dojučerašnjih "roba" koje su dobile tretman otpada nalazi se i samleveni PVC, korišćena municija sa mesinganim čaurama, 200.000 tona životinjskog otpada, kao i čvrsto gorivo iz Gruzije.

- Prema podacima Privredne komore Srbije ove godine je u republiku uvezeno 178.000 starih guma, od čega polovina dolazi iz Nemačke. Uvoz za slobodnu prodaju više nije dozvoljen, jedino se dozvoljava uvoz guma za protektiranje, odnosno doradu - objasnila je Vladica Čudić, stručnjak za karakterizaciju otpada.

Prema podacima kojima raspolaže resorno ministarstvo, na svakog stanovnika dnevno dolazi po pola kilograma komunalnog otpada. Na godišnjem nivou svaki stanovnik dobije 250 - 300 tona opasnog otpada.

S. M.


vesti po rubrikama

^društvo

16:05h

Propalo jučerašnje zasedanje Skupštine Srbije

16:19h

Čedomir Jovanović: DSS kriva za blokadu parlamenta

16:37h

Paniću nagrada "Juromarket"?

16:45h

Osmi dan štrajka glađu u "Zaštiti" RTB - direktor uzvraća udarac

16:59h

Srbija nije mesto za otpad razvijenih zemalja

17:11h

Dr Đuro Šušnjić o verskoj toleranciji

17:19h

Preduzeće "16. oktobar" obećalo stan za dr Ristića

17:26h

Opstanak ćirilice zavisi od tržišta

17:37h

U Srbiji 270.000 ljudi radi na crno

      


FastCounter by LinkExchange