[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 13. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Propalo jučerašnje zasedanje Skupštine Srbije

Novi pokušaj idućeg utorka

Opozicija, uz pomoć DSS i SDP, odbacila dnevni red. DA i DC uzdržani

BEOGRAD - Uzalud se u parlamentu juče ujutru okupilo gotovo 200 narodnih poslanika koji su sazvani da razmotre paket poreskih zakona i deklaraciju o samostalnosti Srbije. Došli su da bi posle dvadesetak minuta, na veliko iznenađenje gotovo svih prisutnih, većinom glasova - poslanika opozicije, DSS-a i SDP-a, kao i uzdržanim glasovima poslanika DA i DC - odbili dnevni red.

Razočaran

Na jučerašnju sednicu je među prvima stigao i ministar finansija Božidar Đelić, koji je među prvima ušao u salu i s nestrpljenjem čekao da se poslanici prikupe, a to je potrajalo. Bio je očito nezadovoljan i, kako je na kraju izjavio, "razočaran" što nema sednice i što je izgubio silno vreme.

Bio je to "klasični nokaut" predlagačima dnevnog reda - poslaničkoj grupi DOS-a Reforme Srbije, kome se nekoliko minuta ranije niko nije nadao. Od 195 prisutnih, 94 glasa za, nisu bila dovoljna da se porezi stave na dnevni red.

U prvi mah po glasanju poslanici nisu shvatali šta se dogodilo, pa su mnogi još dugo posle ostali u svojim klupama, sve se nadajući da je proglašena pauza i da će se sednica nastaviti.

Posle petnaestak minuta, kada je većina njih, pa i radno predsedništvo napustilo salu, kraj "glavnog stola" je prošla Gordana Čomić, potpredsednica Skupštine, obrativši se grupicama poslanika u sali rečima koje su raznosili još uključeni mikrofoni: "Šta vam je, što ne izlazite? Pa nije pauza, nego nismo izglasali dnevni red, i zato nema sednice. Moraćemo da zakažemo novu. Da sve bude po zakonu! Nema igre, mi smo demokrate".

Novi klub

Pre utvrđivanja dnevnog reda, na samom početku sednice, Nataša Mićić je obavestila Skupštinu da je formirana nova poslanička grupa pod nazivom "Narodni socijalisti", na čelu s Branislavom Ivkovićem i njegovim zamenikom Draganom Tomićem. To krilo nekadašnjeg SPS-a imaće pet narodnih poslanika.

Dejan Mihajlov je izjavio da je s DOS-om prošle nedelje bilo dogovoreno i potpisano da se DSS konsultuje prilikom utvrđivanja dnevnog reda, što nije bio slučaj. Zatim, da je nedelju dana bilo nedovoljno za pripremu i donošenje tako krupnih zakona, i najzad, da nije trebalo objedinjavati sve zakone koji se odnose na poreze zajedno s onim o poreskoj administraciji, a što je inače predložio Čedomir Jovanović.
- To pokazuje da oni, bez obzira što je potpisana zajednička izjava, nastavljaju da rade kao i pre nje, što govori da možda nisu iskreno ušli u sve to, prokomentarisao je Mihajlov.

Kritike

Posle propalog glasanja u Skupštini juče se oglasila i Nova demokratija, koja pored ostalog smatra da sistemski nije usklađena uloga redovne i poreske policije i pravosuđa. ND kritikuje obavezu porodice da garantuje naplatu poreza, pogotovu od preduzetnika i prodaju imovine dužnika i pre konačne odluke suda i traži od Vlade dodatna obrazloženja za ovakve predloge.

A njegov stranački kolega Dušan Ilić je dodao:
- Pravo je pitanje zašto je takav dnevni red predložen u ovako kratkom roku i zašto predsednica Skupštine predsedava na ovakav način. Dobila je odgovor poslanika šta misle o njenom načinu rada i radu Vlade i predlaganju zakona. Ne možete poslanicima dati ovako ozbiljan zakon tako da oni za podnošenje amandmana imaju manje od 24 sata. Tu se vidi da i ministar finansija polako, ali sigurno napušta neke svoje koncepte poreske politike koji su najavljivani pre godinu i po dana - rekao je Ilić neposredno po prekidu zasedanja.

Odbijanje dnevnog reda značilo je da je "propala" ova, druga sednica redovnog jesenjeg zasedanja i da se mora sazvati naredna. Prema Poslovniku, Nataša Mićić je mogla da okupi parlament tek za sedam dana, ili i nešto ranije ukoliko ima razloga za hitan postupak. Pa i u tom slučaju sednica se ne može održati u petak i ponedeljak, jer su ti dani rezervisani samo za skupštinske odbore i komisije.

Ništa od pojeftinjenja

Paket poreskih zakona trebalo je da ukine porez na šećer, ulje, mast, na kompjutere, da smanji porez na dobit preduzeća sa 20 na 14 odsto, da smanji porez na dohodak građana sa 25 na 10 odsto, da ukine porez na oružje, da da olakšice i kredite poslodavcima...
Sve ovo se "pomera" za nedelju dana i ministra Đelić je izjavio:
- Sve ove odluke su u interesu naših građana i ja sam zbog ovog odlaganja veoma razočaran. O predloženim zakonima su svi, pa i poslanici, bilo obavešteni još 14. oktobra, od kada oni stoje i na sajtu Vlade i Ministarstva finansija.

Kako je novinarima detaljno posle sednice objasnila Gordana Čomić, redovno zasedanje se mora zakazati nedelju dana ranije, s tim što se tri dana pre početka sednice mogu podnositi amandmane.

Za vreme redovnog zasedanja sednica se može zakazati i po hitnom postupku, i to tri dana pre početka sednice, što se mora obrazložiti, i u tom slučaju poslanici imaju pravo da podnose amandmane sve do početka rasprave. Ona je podvukla da se vanredna sednica ne može sazvati u toku redovnog zasedanja.

Nataša Mićić se juče odlučila da sazove treću sednicu ovog, drugog redovnog zasedanja za utorak, 19. novembra.

- O predlogu zakona o poreskoj administraciji, koji je u ovom paketu prvi na dnevnom redu nećemo se izjašnjavati zbog toga što je sednica parlamenta bila zakazana u četvrtak pre podne, a rok za podnošenje amandmana je bio u petak. Vi zakon od 200 članova ne možete da analizirate za tako kratko vreme, objasnio je pred zasedanje Dejan Mihajlov, šef poslaničke grupe DSS-a.

Čuvari Jugoslavije

- Inicijativa DHSS za referendum o otcepljenju nije podneta u skladu sa zakonom, rok je umesto sedam, produžen na 30 dana. To je formalni razlog za odbijanje inicijative, a suštinski je da se time ozbiljno dovodi u pitanje teritorijalni integritet Srbije. Ta inicijativa vodi daljim podelama na ovim prostorima, nanela bi puno štete Srbiji i krajnje je neodgovorna, a samo stavljanje na dnevnim red dodatno komplikuje stvari - ocenio je Dejan Mihajlov. Vojislav Šešelj je rekao da će radikali glasati protiv referenduma, jer žele da se sačuva zajednička država bez obzira kako se ona zvala.

On je rekao još i da je taj zakon "potpuno anahron", da nije konzistentan s našom poreskom politikom i da zadire u imovinska prava građana. Naročito kod naplate potraživanja i popisa i procene stvari. On je naveo da se ovim zakonom van snage stavljaju neke odredbe Krivičnog zakona, pošto se uvodi naoružana poreska policija, što je do sada radio MUP.

Sa argumentima Mihajlova se, u vezi rokova i amandmana, složio i Vojislav Šešelj. Pre sednice poslanik DC, Velimir Simonović je najavio mogućnost "duge rasprave" oko dnevnog reda, a posebno oko Batićeve inicijative da se proglasi samostalna država Srbija. S tom inicijativom se ne slažu ni radikali, SDP, a ni DSS. Ovi poslednji kažu kako potpisi za Batićevu inicijativu nisu bili prikupljeni na zakonski način.

- Ne može Batić da bude u Vladi koja je podržala projekat zajedničke države i da istovremeno prikuplja potpise za osamostaljenje, rekao je novinarima pre zasedanja Velimir Simonović iz DC.

M. Dapčević - M. Bjelovuk


vesti po rubrikama

^društvo

16:05h

Propalo jučerašnje zasedanje Skupštine Srbije

16:19h

Čedomir Jovanović: DSS kriva za blokadu parlamenta

16:37h

Paniću nagrada "Juromarket"?

16:45h

Osmi dan štrajka glađu u "Zaštiti" RTB - direktor uzvraća udarac

16:59h

Srbija nije mesto za otpad razvijenih zemalja

17:11h

Dr Đuro Šušnjić o verskoj toleranciji

17:19h

Preduzeće "16. oktobar" obećalo stan za dr Ristića

17:26h

Opstanak ćirilice zavisi od tržišta

17:37h

U Srbiji 270.000 ljudi radi na crno

      


FastCounter by LinkExchange