[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 9. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Rektor BU Marija Bogdanović o protestima na fakultetima

Samo razgovor o ceni ima smisla

Od studentskog protest na Pravnom pretvara se u politički, smatra većina akademaca

BEOGRAD - Posle dva burna dana i dve neprospavane studentske noći, na Pravnom fakultetu nije došlo do neočekivanog obrta, ali je Uprava nastavila pregovore sa studentima koji žele kompromis. Prema tvrdnji akademaca koji su započeli protest ono što se od pre dve večeri događa na Pravnom je politički protest.

Većina akademaca se distancira i od štrajka glađu i od Studentske organizacije "Centar" koju predvodi Vuk Vučić, a koji, prema njihovim rečima, pokušava na Pravnom da diže bunu, a dolazi sa Medicinskog". Oni zato upozoravaju da se na Pravnom više ne odvija njihov protest, mada se juče čula i druga struja, koja tvrdi suprotno.

Pogrešno usmerenje

Student-prorektor BU zamera svojim kolegama sa prava što se njihovi zahtevi ne odnose na unapređenje nastave, jer "kad bi se energija protesta usmerila i na ova pitanja, vrlo brzo bi imali reformisan Univerzitet", ubeđen je Darko Stanić.

Za ponedeljak je zakazana nova sednica Nastavno naučnog veća Pravnog na kojoj će se razmatrati predlog ministra Gaše Kneževića da se obnova godine smanji na 10.000 dinara.

Studenti koji su juče razgovarali sa dekanom Vladimirom Milićem ipak imaju utisak da će Veće pre prihvatiti sumu od 12.000 dinara, jer studenti u "Petici" pre dva dana nisu prihvatili ponudu ministra. U Upravi zato smatraju da taj gest odbijanja anulira i predlog.

- Mi koji smo započeli protest nismo zadovoljni onim što smo postigli, ali mislimo da više od ovoga što smo dobili ne možemo da očekujemo. Štrajk glađu je organizovao Vuk Vučić, koji je član omladine DS i mi verujemo da je ovo što se dešava politička manipulacija zarad skupljanja političkih poena.

Osuda, zamerke, sumnje

Predsednik Saveta BU, prof. Borivoj Lazić, osudio je juče zatvaranje ministra i profesora, ali i štrajk glađu kao nepirmereno ponašanje koje nije adekvatno akademskom statusu. Ipak, on misli da su neki fakulteti preterali sa cenama usluga, a profesorima sa Pravnog zamera što su dopustili da sukob eskalira. Dr Lazić, međutim, ne isključuje mogućnost da u protestima mladih ima i onih koji hoće da prave političku karijeru.

Vučić je došao sa medicinarima na naš fakultet i polepio plakate, a oko sebe okupio samo grupicu nezadovoljnika- kaže Ivan, student treće godine, kome je do uslova za četvrtu nedostajao samo jedan ispit.

Zbivanja na Pravnom nisu ostavila ravnodušnim ni prve ljude Univerziteta u Beogradu.
- Mislim da je ovo neadekvatan način studentskog protesta jer su sadašnja Uprava Beogradskog univerziteta i fakulteta nastojali da organizuju nastavu na najbolji način u postojećim uslovima.

Prošle godine su učinjeni ustupci i sada jedino ima smisla da razgovaramo o cenama školarine, s obzirom da ima puno porodica kojima je školovanje dece postalo ogroman finansijski teret- komentariše prof. dr Marija Bogdanović, rektor BU, proteste na Pravnom, ali i na ostalim visokoškolskim ustanovama koji su ranije završeni.

Drugi ciljevi

Dr Svetislav Taboroši, profesor Pravnog, koji je nedavno dao ostavku na funkciju prodekana za nastavu, kaže da profesori Pravnog ne žele sukob sa studentima, ali se ipak plaši da su u protestu prisutni i neki drugi, politički, ciljevi, koji nemaju veze sa prvobitnim socijalnim zahtevima. Prema njegovom objašnjenju suma od 12.000 dinara za obnovu godine je realna cena sa kojom Fakultet pokriva sve troškove, a sve ispod toga vodi u gubitak.

Po njenom mišljenju sada uopšte ne treba postavljati pitanje krivice, jer studenti imaju pravo da pitaju za cenu studija, a fakulteti imaju pravo da se drže zakona i statuta.

-To što su neki fakulteti "zaobišli" zakon i sopstveni statut povuklo je lanac čitavog događanja na BU, a što se tiče školarina na Pravnom, o toj ceni bi trebalo još jednom dobro da se razmisli na tom fakultetu - ocenjuje rektor BU, uz napomenu da je štrajk glađu neprimeran i da predstavlja svojevrsnu ucenu i "uz svo razumevanje studentskih problema, ipak treba imati u vidu u kojim uslovima fakulteti rade".

Darko Stanić, nedavno izabrani student-prorektor BU bio je veoma oštar kad je komentarisao zbivanja na Pravnom, jer ima "utisak da Pravni postaje država u državi, pošto se uvek izdvajao od ostalih fakulteta". On je ubeđen da Uprava Pravnog nije dovoljno ozbiljno shvatila studentski protest i da su podižući cene samo dolili "ulje na vatru".

- Nemam papire za ovu tvrdnju, ali po rečima studenata prava, njihovi profesori primaju platu od 60.000 dinara i govore da posle upisa očekuju povećanje na 90.000. Rešenje problema je u tome da se zna kuda ide studentski novac i da fakulteti dostave specifikaciju troškova- smatra Stanić. On je osudio zatvaranje ministra prosvete, dekana Pravnog i profesora, ali i štrajk glađu, jer smatra da to nije način da se dođe do kompromisa.

O. Nikolić


vesti po rubrikama

^društvo

16:05h

Direktor "Zaštite" RTB: Protest u režiji borskih demokrata

16:14h

Gordana Matković juče predstavila novi zakon o penzijama

16:28h

Misterija nestalih beba pred raspletom

16:39h

Posle odluke Višeg trgovinskog suda u Beogradu: Tanjug plaća ceh bivšeg direktora

16:53h

Stipendije za dobre studente i pravoslavce

17:02h

Studenti Pravnog fakulteta odlučni da istraju u zahtevima

17:15h

Rektor BU Marija Bogdanović o protestima na fakultetima

17:24h

Studentska unija povodom Dana borbe protiv fašizma

17:33h

Reagovanje: SANU o tretmanu apela "grupe intelektualaca" u medijima

17:47h

Protivljenje proširenju poligona "Pasuljanske livade"

17:56h

Olimpijada bez autoputa

 



     


FastCounter by LinkExchange