[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 8. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Udruženje "Sloboda" čeka odgovor iz Haga

Da se Milošević leči u Beogradu

BEOGRAD - Na adresu predsednika Haškog tribunala Kloda Žorde i sudije Ričarda Meja, predsedavajućeg sudskog veća na suđenju Slobodanu Miloševiću, stigao je zahtev Udruženja "Sloboda" da donesu odluku da se Miloševiću omogući lečenje i oporavak u Beogradu od strane lekara specijalista koji su godinama pratili njegovo zdravstveno stanje.

Presedan

U udruženju "Sloboda" upozoravaju da, s obzirom na zdravstveno stanje Miloševića, uslovi u pritvoru i tempo i način vođenja suđenja mogu prouzrokovati njegovu smrt.
Do sada je, inače, umrlo desetoro optuženih, od kojih trojica u pritvoru. Slavko Dokmanović je izvršio samoubistvo u pritvoru. Presedan je učinjen u slučaju Đorđa Đukića, koji je usled lošeg zdravlja pušten na slobodu 24. aprila 1996. godine. Preminuo je 18. maja iste godine.

Pozivajući se na Rezoluciju broj 3794 o načelima medicinske etike, Bogoljub Bjelica u ime Udruženja "Sloboda" traži da sudski postupak bude nastavljen tek kada se Miloševićevo zdravlje poboljša.

Odgovor iz tribunala još nije stigao. Portparol sudskog dela tribunala Džim Lendejl potvrdio je u ponedeljak da je suđenje odloženo do daljnjeg.

Juče nismo mogli da dobijemo nikakvu informaciju o tome da li će suđenje biti prekinuto, kako bi optuženi mogao da se leči u bolnici, kao ni da li će uskoro bita zakazana statusna konferencija na kojoj će biti doneta odluka o eventualnom privremenom puštanju Miloševića na slobodu, radi lečenja.

Nezvanično saznajemo da je mala mogućnost da Milošević bude privremeno pušten, s obzirom da Pravilnik tribunala to dopušta pre početka suđenja. Kada suđenje počne, privremeno oslobađanje je nemoguće.

U međuvremenu, saznajemo iz izvora bliskih Miloševiću, stanje njegovog zdravlja je nepromenjeno, te da i dalje ima veoma visok krvni pritisak i ozbiljne kardiovaskularne smetnje.

LJ. S.


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Zakon o izboru predsednika Srbije dodatno podelio DOS i DSS

17:20h

U Srbiji juče počela predizborna kampanja za predsednika

17:25h

Poslanici "Povratka" napustili sednicu Skupštine Kosova

17:35h

Nebojša Čović o poseti Džeka Stroa: Beograd faktor za rešenja problema

17:50h

Žižić najavio sednice komisije i potkomisije

18:00h

Izbori na Kosovu su završeni, pripremaju se novi

18:05h

Anketni odbor ispitaće poslovanje firmi

18:15h

Udruženje "Sloboda" čeka odgovor iz Haga

18:20h

Zasedanje Skupštine Srbije 12. novembra

18:30h

SE o odlaganju prijema SRJ

22:13h

Susreti Đinđića sa Solanom i Patenom

      


FastCounter by LinkExchange