[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 8. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Izbori na Kosovu su završeni, pripremaju se novi

Parlamentarni izbori 2004.

BEOGRAD - Izbori za lokalne organe vlasti, koji su na Kosovu i Metohiji održani 26. oktobra, drugi su po redu opštinski, ali treći u poslednje tri godine. Prošle godine održani su skupštinski i predsednički, a za 2004. najavljuju se novi parlamentarni.

Prema podacima koje je "Glas" dobio od izvora u Oebsu, u veoma euforičnoj atmosferi prvih posleratnih izbora 2000. godine, na birališta je izašlo 79 odsto birača. Sledeće godine izborima se odazvalo 64,5 odsto biračkog tela. Iako su ovogodišnji izbori uspeli, odziv birača jedva da je premašio 53 procenta od milion i 320 hiljada upisanih.

Izborna radna grupa

Na Kosovu je, radi pripremanja novih izbora, već stvorena Izborna radna grupa, koja je iskustvo stekla ove godine. Izbornu radnu grupu čine ključne ličnosti svih zajednica i zainteresovanih sektora društva. Jedan od njihovih zadataka je i donošenje preporuke o budućem izbornim sistemu na Kosovu.

Ovakav odziv tumači se kao posledica zamorenosti biračkog tela, ali i njihovom nezainteresovanošću. Među kosovskim Albancima vlada uverenje da lokalni organi nemaju vlast u odnosu na predstavnike međunarodne zajednice, ili da su nebitni u poređenju sa centralnom vlašću na Kosovu.

Posao predstavnika vlasti u narednom četvorogodišnjem mandatu biće privlačenje i usmeravanje investicija za ekonomski razvoj opština, održavanje lokalnih puteva, infrastrukture, izgradnju škola i domova zdravlja.

Biće to prilika za novoformirane organe vlasti i skupštine opština koje su izglasane na četiri godine. To daje više vremena vlastima da izgrade ono što je započeto na opštinskom nivou, ali i da se pripreme za naredne izbore.

Šef misije Oebsa na Kosovu Paskal Fieski potvrdio je da su posle opštinskih izbora na redu skupštinski, koji će biti održani 2004. Oebs se već sprema za njih. U ovom trenutku, kažu u Oebsu, teško se može reći do koje mere oni mogu biti deo organizovanja i vođenja izbora, jer je cilj da ih stanovnici Kosova sami organizuju.

Zato se intenzivno radi na pripremama lokalnog stanovništva da samo vodi izbore i Oebs na njih prenosi sve više odgovornosti. Prvi korak ka tome postignut je ove godine, prilikom organizovanja lokalnih izbora koji su delimično finansirani iz konsolidovanog budžeta Kosova iz koga je, u ove svrhe, izdvojeno 5,1 miliona evra, što je nešto manje od trećine utrošenih sredstava.

Lj. Staletović


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Zakon o izboru predsednika Srbije dodatno podelio DOS i DSS

17:20h

U Srbiji juče počela predizborna kampanja za predsednika

17:25h

Poslanici "Povratka" napustili sednicu Skupštine Kosova

17:35h

Nebojša Čović o poseti Džeka Stroa: Beograd faktor za rešenja problema

17:50h

Žižić najavio sednice komisije i potkomisije

18:00h

Izbori na Kosovu su završeni, pripremaju se novi

18:05h

Anketni odbor ispitaće poslovanje firmi

18:15h

Udruženje "Sloboda" čeka odgovor iz Haga

18:20h

Zasedanje Skupštine Srbije 12. novembra

18:30h

SE o odlaganju prijema SRJ

22:13h

Susreti Đinđića sa Solanom i Patenom

      


FastCounter by LinkExchange