[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 8. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zakon o izboru predsednika Srbije dodatno podelio DOS i DSS

Zavadili se u prvom krugu

DSS-u Zakon liči na pripremu za bojkot izbora.

U DOS-u tvrde da je neophodno da u prvom

krugu glasa najmanje 50 odsto birača

BEOGRAD - Zajednička izjava DOS-a i DSS-a, činilo se, nagoveštava perioda primirja nekadašnjih koalicionih partnera. Već na prvom testu, samo nekoliko sati posle potpisivanja sporazuma, sve je pod znakom pitanja. Koštuničinih 40 poslanika bili su uzdržani kad se glasalo za Zakon o izboru predsednika.

U poslaničkoj grupi "DOS - Reforma Srbije" tvrde da su učinili maksimum ustupaka da bi se konačno izabrao naslednik Milana Milutinovića.

Moguć neuspeh

Miloš Todorović, član UO CeSida, kaže da postoji mogućnost da izbori 8. decembra ne uspeju u prvom krugu.
- Ako pretpostavimo da oni koji su glasali za g. Labusa u prvom krugu septembarskim izbora sad ne izađu na glasanje, može da se desi da se ne dobije cenzus od 50 odsto. Građani jesu sve umorniji što je više izbora, ali mora da postoji svest o tome da Srbija treba da dobije predsednika. S druge strane, pravo je svake stranke da pozove na bojkot. Bitan je cenzus u prvom krugu, jer mora da postoji kakva-takva kvalifikovana većina koja odlučuje - ističe Todorović.

Dragan Maršićanin, potpredsednik DSS-a, tvrdi da Zakon pogoduje DOS-u koji najverovatnije neće imati svog kandidata, pa se tako sprema za bojkot.

Po novom Zakonu, predsednik je izabran u prvom krugu pod uslovom da na birališta izađe više od 50 odsto birača i ako kandidat dobije podršku najmanje polovine onih koji su glasali. U suprotnom, izbori propadaju. DSS je amandmanom pokušao da "prepravi" Zakon i predlagali su da pobednik u prvom krugu bude kandidat koji osvoji više od četvrtine glasova upisanih birača, ako na izbore izađe i manje od 50 odsto ukupnog biračkog telo.

- Sporna je i odredba po kojoj predsednik parlamenta, u slučaju da izbori propadnu, u roku od 60 dana odlučuje o raspisivanju novih. Znači, može da odluči, a i ne mora. Đinđić je prekršio sporazum, a odbijaju i svaku saradnju s nama. Evo, zakazana je sednica za utorak, a nas niko nije konsultovao. U demokratskim zemljama o dnevnom redu razgovara se i s predstavnicima opozicije - tvrdi potpredsednik DSS-a.

Apstinenti

- I ovoga puta pozvaćemo građane da masovno izađu na birališta. Parlament mora da funkcioniše i da bude mesto gde se kriza rešava, a ne da se rasplamsava. Ne treba da postoji strah od bojkota izbora ako ima dobre volje da se reši kriza. U suprotnom, ona će se produbljavati. Svako odlaganje rešenja krize vodi u konfuziju i apatiju, a od neopredeljenih građana stvara apstinente - upozorava Srđan Milivojević, aktivista Otpora.

Upitan - zašto poslanici DSS-a nisu glasali protiv zakona, već su ostali uzdržani, Maršićanin je odgovorio: "Mi jesmo za promene zakona, ali ne ovakve kakve su bile ponuđene".

- Zašto se oni bune!? Prevareni smo mi, jer smo se na Predsedništvu DOS-a dogovorili da DSS-u ponudimo jedan sporazum, a potpisano je nešto sasvim drugo. Nema najvažnije odredbe o nenapadanju i zajedničkom nastupu u medijima.

Na Predsedništvu koalicije saglasili smo se da se usvoji baš ovakav Zakon o izboru predsednika - ističe Branislav Kovačević, lider Koalicije "Šumadija", i dodaje da je cenzus od 50 odsto u prvom krugu neophodan zbog političke stabilnosti zemlje.

D. Stevanović


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Zakon o izboru predsednika Srbije dodatno podelio DOS i DSS

17:20h

U Srbiji juče počela predizborna kampanja za predsednika

17:25h

Poslanici "Povratka" napustili sednicu Skupštine Kosova

17:35h

Nebojša Čović o poseti Džeka Stroa: Beograd faktor za rešenja problema

17:50h

Žižić najavio sednice komisije i potkomisije

18:00h

Izbori na Kosovu su završeni, pripremaju se novi

18:05h

Anketni odbor ispitaće poslovanje firmi

18:15h

Udruženje "Sloboda" čeka odgovor iz Haga

18:20h

Zasedanje Skupštine Srbije 12. novembra

18:30h

SE o odlaganju prijema SRJ

22:13h

Susreti Đinđića sa Solanom i Patenom

      


FastCounter by LinkExchange