[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 8. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Juče na aukciji prodato osam društvenih preduzeća

Metalskom centru cena skočila 50 puta

BEOGRAD - Na 16. javnoj aukciji juče je prodato svih osam ponuđenih društvenih preduzeća. Svi kupci su firme pazarili kao fizička lica, na šestogodišnju otplatu. Najdramatičnija je bila aukcija za prodaju 70 odsto kapitala "Vino Župe" iz Aleksandrovca, jer su članovi Lige za zaštitu privatne svojine, bivši vlasnici zemljišta na kojem je podignuta fabrika vina, bezuspešno pokušali da stopiraju prodaju.

Kao jedini kupac Radimir Šljivić, inače direktor firme "Moć prirode", vinariju iz Aleksandrovca platio je, u ime konzorcijuma, po početnoj ceni od 28.208.000 dinara.

- Nisam znao za zahteve bivših vlasnika, ali sada je najvažnije da se točak okreće i da se obnovi proizvodnja. Radnici nemaju potrebe da se sekiraju, jer ćemo zadržati svih 485 zaposlenih, rekao je Šljivić koji nije želeo da kaže "zbog konkurencije"koliko iznose preuzeti gubici. Bio je tajanstven i u pogledu banke koja će finansirati investicije, ali je pri tom pohvalio poslovnost "Cepter banke".

Direktori kupili na kredit

"Metalac" iz Dimitrovgrada prodat je Aleksandru Dimitrovu za 10,5 miliona dinara, a novi vlasnik "Konzorcijuma", preduzeća kožne galanterije iz Beograda, Drago Đurić, inače je direktor ove firme i 70 odsto kapitala platio je, kao jedini učesnik, po početnoj ceni od 1.048.000 dinara. Đurić je novac za depozit pozajmio, jer nema nepokretnost za bančinu hipoteku. Novi gazda Mip servisa iz Ćuprije je, takođe, direktor Ivan Mijušković koji je vlasništvo platio samo 185.000 dinara. Firmu Bruno iz Inđije pazario je Gradimir Jevđić, vlasnik "Jegra" za 3,7 miliona dinara.

Nesumnjivo, najupečatljivija bila je aukcija za čuveni "Prvi partizan Emo" iz Užica, koji je prodat Zoranu Žunić za 18,5 miliona dinara. Žunić, koji se nadmetao sa društvenom firmom "Jedinstvo", nije krio radost što je postao vlasnik preduzeća kojem njegova firma "ABC proizvod"isporučuje kotlove. On je novinarima izjavio da čitav život radi pošteno i da je mesecima kovao planove za kupovinu užičkog preduzeća.

- Zadržaću svih 48 radnika, jer planiram da postanem najveći proizvođač kotlova u Srbiji. Biće teško, ali nadam se da će mi, kao i do sada, pomoći "Jubanka", naglasio je Žunić. On je dodao da odmah mora da obezbedi devet miliona dinara da bi finansirao proizvodnju.

Od svih osam firmi najbolje je udomljen "Metalski centar" iz Beograda, jer je licitiranjem čak 11 učesnika početna cena, sa 347.000 dinara uvećana oko 50 puta, na 18,5 miliona dinara. Kupac, Bogić Vlaović, vlasnik privatne firme "NHBG-Žiks Hard"koja isporučuje spojnu opremu za EPS, rekao je da kupovinom ovog društvenog preduzeća, sa samo 25 zaposlenih, obezbeđuju sopstvenu izradu mašinskih livenih odlivaka.

Novi vlasnik je izjavio da će investirati oko 50.000 evra i isplatiti oko dva miliona dinara za zaostale plate i doprinose radnika, pri čemu je izrazio očekivanje da će država namiriti ove dugove iz 2001. godine.

Nadmetanjem tri učesnika, suma za koju je privatizovana beogradska firma "Takovo", skočila je sa 1,1 na 10,5 miliona dinara. Ovo preduzeće, koje se bavi inžinjeringom, kupio je Ranko Lukić, sin vlasnika privatne firme "Keramika metalkop".

Ovaj, inače 24-godišnjak, izjavio je da će mu studije manadžmenta u Italiji i Havajima pomoći da oživi propalu firmu koja raspolaže zemljištem, upravnom zgradom i magacinom na odličnom mestu, ispod Pančevačkog puta. Oko 30 radnika "Takova" dve i po godine radi bez plate, pa direktor ovog preduzeća nije krio zadovoljstvo što će se rešiti " tragična situacija firme".

Z. Mihajlović


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:19h

Viceguverner NBJ, o platnom prometu sa Crnom Gorom

17:25h

Na osnovu odluke Saveznog ministarstva pravde: Jumko vraća prodavnice Varteksu

17:31h

Juče na aukciji prodato osam društvenih preduzeća

17:39h

Bez prodaje akcija "Sojaproteina"

17:46h

Smena u Agenciji za privatizaciju

17:59h

Na Kosmetu novi zakon o telekomunikacijama

18:06h

Andre Benoa, potpredsednik JTI kritikuje slabosti propisa

18:14h

Direktor Svetske banke potvrdio: Srbija mora da vraća kredite za kosovska preduzeća

18:22h

Đinđić i Busek o "novoj eri na Balkanu"

18:31h

Kreditna linija od 1,5 miliona evra Komercijalnoj banci

18:37h

Delegacija iz Južne Koreje posetila Basen: "Samsung" hoće za saradnju sa RTB-om

18:46h

Srpske plate veće jedino od rumunskih

22:09h

Božidar Đelić, ministar finansija

      


FastCounter by LinkExchange