[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 8. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Radovan Jelašić, viceguverner NBJ,

o platnom prometu sa Crnom Gorom

Ne možemo pristati

na poreski Eldorado

Ako je za tako banalno pitanje potrebno više meseci,

kako će se rešavati suštinska pitanja buduće zajednice, pita Jelašić

BEOGRAD - "Kompromisni predlog" da platni promet između Srbije i Crne Gore na početku funkcioniše preko korespodentskih računa, odnosno, kako je objasnio predsednik Saveta crnogorske Centralne banke Ljubiša Krgović, da "srpske i crnogorske banke imaju račune u evrima i dinarima, pri čemu bi se birala valuta plaćanja, onako kako je prezentiran nije prihvatljiv za NBJ , komentariše za " Glas" Radovan Jelašić, viceguverner NBJ, podsećajući da se do sada već više puta razgovaralo o platnom prometu.

- Mi ne možemo dozvoliti platni promet po principu reciprociteta, pa ako se dozvoli crnogorskim firmama da otvaraju dinarske račune u Srbiji, onda će preduzeća sa teritorije Srbije moći da otvaraju račune u evrima kod crnogorskih banaka, jer bi u tom slučaju Crna Gora mogla postati poreski Eldorado i jako lako bi veliki deo prihoda mogao da izmakne kontroli naših poreskih organa.

O deviznoj štednji

- SRJ je prijavila svoje potraživanje po osnovu stare devizne štednje u stečajnoj masi Jugobanke. Kada filijale ove banke u Kotoru i Herceg Novom budu prodate i unovčene i počne isplata poverilaca i država SRJ će dobiti deo, a Crna Gora će, ne direktno, već preko nje, doći do svog dela potraživanja. Zanimljivo je da, kada je u Crnoj Gori počela, pa zastala, isplata starih deviznih štediša, niko nije razmišljao o deponentima iz Srbije koji su imali štednju u crnogorskim bankama. Tu je strogo poštovan teritorijalni princip, a sada kada Srbija ima sistem da se dug za celu štednju može i pre vremena prodati postavlja se pitanje štediša sa teritorije Crne Gore, naglašava Jelašić.

NBJ ostaje pri svom predlogu i smatra i dalje da bi platni promet bez uključenja centralnih banaka i centralne administracije, koje uostalom sa tim i nemaju ništa, bio najbolji i najefikasniji.

To istovremeno znači isti tretman jugoslovenskog dinara, kao i svih ostalih inostranih valuta - dolara, funte, evra, sa kojima banke na teritoriji Crne Gore mogu da posluju, objašnjava Jelašić.

Povodom Krgovićevih tvrdnji, da su strani eksperti podržali crnogorski predlog koji bi regulisao platni promet posle ovog "kompromisnog rešenja", a "koji je na liniji preporuka EU za takozvana prekogranična plaćanja i za plaćanja u evro zoni", Jelašić kaže da se te preporuke Evropske centralne banke, sa crnogorske strane praktično prepisane, odnose na platni promet između zemalja članica monetarne Evropske unije, koje koriste istu valutu. Srbija i Crna Gora, da li to uopšte treba podsećati, nemaju zajedničku valutu.

- Ako je za jedno tako banalno pitanje, kakvo je uspostavljanje nesmetanog platnog prometa, potreban period od nekoliko meseci i više sastanaka i pregovaranja, onda se moramo zapitati kako će se tek rešavati suštinska pitanja buduće zajednice Srbije i Crne Gore, zaključuje Jelašić.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:19h

Viceguverner NBJ, o platnom prometu sa Crnom Gorom

17:25h

Na osnovu odluke Saveznog ministarstva pravde: Jumko vraća prodavnice Varteksu

17:31h

Juče na aukciji prodato osam društvenih preduzeća

17:39h

Bez prodaje akcija "Sojaproteina"

17:46h

Smena u Agenciji za privatizaciju

17:59h

Na Kosmetu novi zakon o telekomunikacijama

18:06h

Andre Benoa, potpredsednik JTI kritikuje slabosti propisa

18:14h

Direktor Svetske banke potvrdio: Srbija mora da vraća kredite za kosovska preduzeća

18:22h

Đinđić i Busek o "novoj eri na Balkanu"

18:31h

Kreditna linija od 1,5 miliona evra Komercijalnoj banci

18:37h

Delegacija iz Južne Koreje posetila Basen: "Samsung" hoće za saradnju sa RTB-om

18:46h

Srpske plate veće jedino od rumunskih

22:09h

Božidar Đelić, ministar finansija

      


FastCounter by LinkExchange