[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 6. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Epilog krize izazvane izlaskom laburista iz izraelske vlade

Šaron nateran na nove izbore

Bivši premijer Netanijahu do izbora šef diplomatije,

ali će na unutarpartijskim izborima u Likudu biti rival Šaronu

JERUSALIM (Beta-AFP, Tanjug) - Premijer Izraela Arijel Šaron objavio je raspuštanje parlamenta i najavio da će se prevremeni izbori u toj zemlji održati "u roku od 90 dana".

Šaron je na kratkoj konferenciji za novinare u Jerusalimu rekao da ga je "razvoj događaja naveo da donese najodgovorniju i najmanje lošu odluku, da raspusti Kneset".

Ljut na laburiste

Šaron je oštro kritikovao laburiste, navodeći da su se poveli za "neodgovornim političkim razlozima" i izazvali "beskoristan raspad vlade suprotno volji naroda". On je ponovio da su izbori poslednja stvar koja je Izraelu sada bila potrebna.

Odluka premijera usledila je nakon što je Laburistička stranka napustila vladu 30. oktobra, čime je Šaron ostao bez većinske podrške u parlamentu. Šaron je podršku izgubio zbog neslaganja s laburistima oko izdvajanja dodatnih sredstava za jevrejska naselja na okupiranim palestinskim teritorijama.

S druge strane, Šaron je zbog namere da očuva "specijalne odnose" sa SAD odlučio da ne insistira na stvaranju koalicije sa ultranacionalističkim partijama. Premijer tako sad kontroliše samo 55 mesta u parlamentu koji ima 120 poslanika.

"Sastao sam se jutros sa predsednikom (Mošom Kacavom) i od njega sam zatražio odobrenje da se izbori održe u roku od 90 dana. On mi dao odobrenje i ja sam o tome obavestio zvaničnike političkih partija, kao i predsednika Kneseta", rekao je Šaron.

Nešto ranije, Kacav je saopštio da je odlučio da, na Šaronov zahtev, raspusti parlament, dodajući da će se prevremeni izbori verovatno održati "početkom februara". Šef partije levice Merec Josi Sarid izjavio je nakon razgovora sa Kacavom da će se izbori "bez sumnje" održati 4. februara.

Inače, bivši premijer Benjamin Netanijahu izjavio je juče da je spreman da prihvati ponudu Šarona za mesto ministra inostranih poslova do izbora nove vlade. "Rekao sam premijeru da prihvatam mesto šefa diplomatije u odlazećoj vladi", rekao je on. Netanijahu je, međutim, rekao da to ne znači da odustaje od borbe sa Šaronom oko liderskog mesta u Likud partiji.


vesti po rubrikama

^svet

17:16h

Epilog krize izazvane izlaskom laburista iz izraelske vlade

17:24h

Ruski stav u borbi protiv terorizma

17:32h

Jemen o pogibiji šest terorista: Članove Al Kaide likvidirala CIA

17:40h

U SAD juče održani izbori za Kongres

 FastCounter by LinkExchange