[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 3. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Minority report", nova filmska avantura Toma Kruza i Stivena Spilberga

Skromni milioner

Kako će izgledati savršeni svet i borba protiv kriminala 2054. godine.

Oko 400 scena sa specijalnim efektima.

"Jasno mi je da sam imao mnogo sreće u životu, da je život prema meni bio veoma darežljiv i srećan sam što sam imao mogućnost da radim ono što volim. Imao sam teško detinjstvo.

Da bih pomogao majci i sam sam vrlo rano počeo da radim i zarađujem: raznosio sam novine, kosio travu...", seća se Tom Kruz koji je svojim "neradom" zaradio dovoljno miliona dolara da se, već peti put za redom, nađe na listi sto najbogatijih Amerikanaca.

Samo od filma "Nemoguća misija 2" zaradio je više od milijardu dolara! Novac ga međutim nije promenio. I pored tolikog bogatstva, Tom Kruz je, kažu oni koji ga poznaju, ostao skroman, dobar čovek.

Film "Minority Report" (kod nas preveden kao "Suvišni izveštaj") nudi zabrinjavajući scenario o budućnosti SAD. Da li ste ovom temom istovremeno hteli da izrazite kritički stav prema američkoj vladi...

- Da, upravo iz tog razloga smo odabrali ovaj scenario. U društvu prikazanom u filmu "Minority Report" nema ubistava a potencijalne ubice bivaju uhapšene pre nego počine zločin. Vašington, grad u kome se odvija ovaj neobičan eksperiment, nikada nije bio tako siguran.

Ali, to je samo privid a takav stepen sigurnosti postignut je po cenu potpunog gubitka privatnosti. Scenario je naučnofantastičan, ali smatram da nije tako dalek od onoga što bi moglo da se dogodi ako se napredak tehnologije nastavi sadašnjim tempom.

Posle 11. septembra Amerikanci su spremni da se, radi veće sigurnosti , odreknu dela vlastite slobode. Posle svega što se dogodilo, takvo ponašanje je sasvim razumljivo, ali mislim da ipak ne treba preterivati. Ako se stvari budu tako razvijale, društvo u kome će živeti naša deca neće biti mnogo drugačije od onog zamišljenog u ovom filmu.

Plašite li se takve budućnosti?
- Filmovi se prave pre svega radi zabave, ali dobro je ako istovremeno uspeju da nas nateraju da razmislimo o izvesnoj temi, da preispitamo svoje stavove i sumnje. Priča "Minority Report" Filipa Dika koja je poslužila kao osnova za film napisana je još 1954. ali je i dan danas zastrašujuće aktuelna.

Službe CIA i FBI već sada imaju pravo da nas špijuniraju kako bi otkrili da li neko od nas predstavlja opasnost za nacionalnu bezbednost. Ali, ne možemo stalno da živimo pod njihovim "nevidljivim nadzorom".

Do sada niste radili sa Spilbergom?
- Već odavno smo želeli da radimo zajedno, ali čekali smo pravu priliku. Kada sam pročitao scenario za "Minority Report" odmah sam pomislio na Spilberga, pozvao sam ga i pitao da li bi želeo da to uradimo zajedno. Nisam bio siguran da će prihvatiti jer obično on sam bira scenario i glumce, a ne obrnuto. Ovoga puta je napravio izuzetak.

Ovo nije vaš poslednji zajednički film...
- Voleo bih da snimim još mnogo filmova sa njim, najmanje dvadesetak! Već smo počeli da radimo na našem sledećem projektu. Biće to "Ghost soldiers", film o drugom svetskom ratu inspirisan pričom o vojnicima koji su preživeli "marš smrti" u Batanu i koji su tri godine bili zarobljeni u japanskim logorima pre nego što su ih oslobodile savezničke trupe. Zaista neverovatna priča o vojnicima koji su više nalikovali na duhove nego na ljude od krvi i mesa.

Da li u vašim sledećim projektima ima mesta i za Penelope Kruz?
- Voleo bih da sa Penelope ponovo snimim. Dok smo snimali "Vanilla sky" među nama se odmah stvorio neki poseban odnos, voleo bih da bude uz mene i u mojim budućim filmovima.

Samo na filmu?
- Videćemo. Naša ljubav postala je pravi medijski događaj. Nije mi jasno čime izazivamo toliko interesovanje publike. Novine svašta pišu, jednog dana napišu da smo raskinuli, sutradan da ćemo se uskoro venčati...

Da li ste uspostavili bolje odnose sa Nikol Kidman?
- Iako nismo više zajedno i dalje volim Nikol, sa njom sam podelio deset godina života, doživeli smo zajedno predivne trenutke koje je nemoguće zaboraviti.

Nikol se sa decom preselila u Australiju.
- Mislim da će deci tamo biti bolje. Amerika danas nije najbolje mesto za odrastanje i vaspitavanje dece. Zato smo Nikol i ja odlučili da deca žive daleko od Los Anđelesa, da odrastaju u normalnoj sredini, da postanu dovoljno jaki da kasnije mogu da donose prave odluke vezane za svoju budućnost.

J. J.


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

14:17h

"Minority report", nova filmska avantura Toma Kruza i Stivena Spilberga

14:33h

Etnološka radionica Nevenke Ungurjanović u Kučevu

14:48h

Periodični zdravstveni problemi stanovnika severne hemisfere

15:04h

Zimska turistička ponuda predstavljena u Bukovičkoj banji

15:35h

Britanski "Ekonomist" o uslovima za život u 130 svetskih gradova

 

 


     


FastCounter by LinkExchange