[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 3. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dr Milan Škulić, povodom najave tužilaštva da će biti tajnog svedočenja u istrazi o ubistvu Buhe

Nema zaštićenog svedoka

Okrivljeni i branilac imaju pravo da budu upoznati sa identitetom svedoka i da budu prisutni prilikom davanja njegovog iskaza

BEOGRAD - "Prema našem Zakoniku o krivičnom postupku ne postoji institut zaštićenog svedoka na način kako je to regulisano, na primer, u Americi i Italiji, u borbi protiv organizovanog kriminala ili kao što je to slučaj u postupku pred Haškim tribunalom, gde se ne zna identitet onoga koji svedoči, " kaže za "Glas", dr Milan Škulić, docent na katedri za krivično procesno i kriminalistiku Pravnog fakulteta. Beogradu.

Povodom izjave zamenika tužioca Vladimira Vukčevića da postoji 10 svedoka ubistva generala Boška Buhe među kojima su troje bili u društvu sa Buhom kada je ubijen, kao i da postoji zaštićeni svedok čiji identitet neće biti otkriven zbog njegove sigurnosti, dr Škulić kaže da to nije moguće.

Samo predlog

Bilo je govora da se u našem Zakoniku o krivičnom postupku uvede institut zaštićenog svedoka kako je to regulisano u
u drugim zemljama koje su krenule u borbu protiv organizovanog kriminala ali kod nas je to samo ostalo na predlogu i nije usvojeno, objašnjava dr Škulić

"Kod nas ne postoji mogućnost tajnog svedočenja, što znači da okrivljeni i branilac imaju pravo da budu upoznati sa tim ko je svedok, da budu prisutni prilikom davanja njegovog iskaza, kao i da predlažu sudiji koja pitanja da postavlja svedoku", objašnjava dr Škulić.

Prema njegovim rečima, lice o kome govori tužilac je potencijalni svedok, ono je tek policiji dalo određena obaveštenja. Kada pred istražnim sudijom ili na glavnom pretresu da iskaz u svojstvu svedoka onda on to i faktički postaje.

Dr Milan Škulić naglašava da, kada je reč o mogućnosti zaštite svedoka, ona u našem krivičnom postupku postoji u rudimentarnom obliku i to u smislu da je sud dužan da svedoka zaštiti od uvreda , pretnji i sličnih napada. Ako je reč o nasilju ili ozbiljnoj pretnji svedoku sud o tome obaveštava javnog tužioca koji, ako ima osnova, pokreće krivično gonjenje protiv onoga ko preti svedoku.

"Novi Zakonik o krivičnom postupku predviđa da predsednik suda može, na predlog istražnog sudije ili predsednika sudskog veća, da zahteva da policija preuzme posebne mere zaštite svedoka i oštećenog ali ta rešenja u praksi još nisu potpuno jasna. Verovatno se misli da policija treba fizički da obezbedi kuće i ponudi praćenje svedoku i oštećenom, kaže dr Škulić.

J. Rašević


vesti po rubrikama

^hronika

18:14h

Dr Milan Škulić, povodom najave tužilaštva da će biti tajnog svedočenja u istrazi o ubistvu Buhe

18:26h

Policije BiH odbacila tvrdnje srpskog premijera: Neka Đinđić pruži dokaze

18:38h

Novi detalji policijske istrage oko ubistva Boška Buhe

18:51h

Uhapšen Italijan koji je maloletnici prodavao heroin

19:03h

Tapi sahranjen na Centralnom groblju u Beogradu

23:13h

U obračunu u Leskovcu ubijen kik bokser

      


FastCounter by LinkExchange