[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 2. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Antologija TV drame - čuvanje i obnavljanje tradicije

Mnogo se izvinjavamo

Šezdesetih i sedamdesetih godina godišnje je snimano tridesetak TV drama, često po tekstovima književnih veličina poput Danila Kiša ili Borislava Pekića

Mnogi ne znaju da televizijska drama, uz TV dnevnik, predstavlja jedini autentični proizvod domaće televizije koji je preživeo do današnjih dana. I da je termin - ponedeljak u 20 časova - prvobitno bio izabran zato što je to bio jedini dan kada su glumci iz različitih pozorišta bili slobodni...

Zlatni period bio je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka kada je godišnje snimano tridesetak TV drama, često po tekstovima književnih veličina poput Danila Kiša ili Borislava Pekića. Međutim, vreme apsolutne dominacije dnevnika i dnevnikovog dodatka (i dodatkovog dodatka), značilo je i kraj tog posebnog tretmana televizijske drame na beogradskoj televiziji.

Sada nije više crno kao što je bilo - RTS je poslednjih meseci počeo ponovo da emituje nešto od te sačuvane baštine (ne treba, ipak, zaboraviti da je veliki deo presnimljen i da za taj zločin, koliko je poznato, niko još nije odgovarao), ima nešto i novije produkcije, a o nekim novim povetarcima u tzv. nacionalnoj televiziji i drugačijem odnosu prema tom segmentu nacionalne kulture svedoči i objavljivanje pete knjige "Antologije TV drame". Podatak da je prethodna antologija ovog tipa objavljena pre čitavih 25 godina, dovoljno je ilustrativan sam po sebi.

Knjiga je objavljena u izdanju Vojnoizdavačkog zavoda, a priređivač Radomir Putnik tvrdi kako ova nova antologija predstavlja logični nastavak prethodne četiri.

Između korica Putnikove antologije nalazi se sedam drama: "Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo" Milana Nikolića, "Vučari Donje i Gornje Polače" Jovana Radulovića, "Ujed" Milice Novković, "Sile u vazduhu" Nebojše Romčevića, "Mala šala" Siniše Kovačevića, "Zagreb - Beograd preko Sarajeva" Jelice Zupanc i "Povratak Vuka Alimpića" Miladina Ševarlića.

- Moj princip je bio da ne ponavljamo autore koji su zastupljeni u prethodne četiri knjige, čime je stvoren prostor za više autora, kao i za isticanje žanrovske i poetske raznovrsnosti i autorske samosvojnosti - kaže Putnik, dok Filip David u pogovoru konstatuje kako objavljivanje ovakvih antologija, pored čuvanja od zaborava mnogih vrednih dramskih tekstova, takođe predstavlja izraz poštovanja prema doprinosu koji su domaći dramski pisci dali i daju podizanju ukupnog kvaliteta televizijskog programa.

- Ostaje nada da objavljivanje pete knjige antologije istovremeno pokazuje da postoji želja i volja da se posle više godina stagnacije, uzrokovane političkim i ekonomskim razlozima, TV drami nađe mesto koje je uvek imala u godinama ekspanzije programa - u vrhu tog programa - napisao je Filip David. Na dnu kutije, uvek ostaje nada...

P. D.


vesti po rubrikama

^kultura

16:10h

Antologija TV drame - čuvanje i obnavljanje tradicije

16:17h

Izložba "Hvala Raši Todosijeviću", retrospektiva Raše Todosijevića

16:24h

Revija premijernih i repriznih filmova u Centru "Sava"

16:31h

Koraksova "Škola za demokratiju"

16:38h

Koncert posvećen grupi "Azra"

16:45h

Elektronska monografija Stojana Ćelića

22:21h

Priznanje čuvenom filmskom snimatelju

      


FastCounter by LinkExchange