[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 2. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zamenik okružnog javnog tužioca juče saopštio

Bez krivične prijave
protiv Maksimovića

Kada policija bude podnela prijavu proceniću da li ima osnova za pokretanje istrage, kaže Vladimir Vukčević. Oružje kojim je ubijen general nije nađeno. Biće saslušan i zaštićeni svedok

BEOGRAD - Protiv Željka Maksimovića Make nije podneta krivična prijava pa protiv njega ne može biti pokrenuta istraga niti raspisana poternica Interpola, izjavio je juče Vladimir Vukčević, zamenik okružnog javnog tužioca.

"Kada policija bude podnela krivičnu prijavu moći ću da procenim da li ima osnova za pokretanje istrage protiv Maksimovića", naveo je Vukčević.

Pretučen zbog opiranja

Nikola Maljković (30) osumnjičen za ubistvo generala Boška Buhe, jeste pretučen 27. oktobra na naplatnoj rampi u Rumi ali kako tvrdi izvor "Glasa" iz beogradskog SUP-a, zato što se opirao hapšenju. Maljković je izvučen iz automobila u kome se nalazio sa Bojanom Miletićem, a zbog opiranja, oboren je na haubu i udaren nekoliko puta ali nije zatrpavan u zemlju niti je iko od policajaca koji su učestvovali u akciji pucao oko njegove glave, tvrdi izvor "Glasa".

On je naglasio da je zbog ubistva Boška Buhe za sada pokrenuta istraga samo protiv Nikole Maljkovića (30), jer za to "postoje dokazi".
"Osim svedoka, među kojima su očevici ubistva i jedan zaštićeni svedok, Tužilaštvo ima i druge dokaze da je Maljković počinio ubistvo. Ne bismo pokretali istragu da nemamo dokaze a na Sudu je da dokaže njihovu validnost ", rekao je Vukčević i dodao da oružje kojim je ubijen policijski general nije nađeno.

"Istragom tek treba da se utvrdi povezanost između Maljkovića i ostalih osumnjičenih za spremanje terorističkih akcija.
Policija je raspolagala dokazima da ta grupa sprema atentat na premijera Zorana Đinđića, pa je akcija hapšenja izvedena iznenada, čime je nastao problem da se dokaže veza između osumnjičenih" rekao je Vukčević i naveo da su teroristi pratili Đinđića, a da je policija prisluškivala i pratila njih.

Istraga zbog ubistva iz 1995.

U Okružnom sudu novinari juče nisu mogli da saznaju šta se desilo sa istragom protiv Željka Maksimovića Make koja je protiv njega pokrenuta zbog ubistva policajaca Gorana Radulovića, 17. marta 1995. godine. Zamenik predsednika Okružnog suda, Petar Popović, rekao je da ne može ništa da kaže jer je "predmet živ".

Posle hapšenja Nikole Maljkovića i Bojana Miletića na naplatnoj rampi u Rumi, policija je na informativni razgovor privela Dragana Ilića iz Belog Potoka kod koga je nađen arsenal oružja i Vladimira Jakšića Karlosa za koje se pretpostavljalo da su povezani sa ubistvom policijskog genarala, ali je protiv njih podneta prijava samo zbog nedozvoljenog držanja oružja i određen im je pritvor.

Ministar Mihajlović je u utorak rekao da su Ilić i Jakšić povezani sa terorističkom grupom koja je ubila Buhu i koja je planirala likvidacije još nekih osoba iz vrha vlasti i sveta biznisa.

Drugo opštinsko javno tužilaštvo pokrenulo je juče istragu protiv Milorada Jakšića zvanog Karlos zbog nelegalnog posedovanja pištolja "valter" i "parabelum" i municije za automatsko oružje koje je policija pronašla u njegovom stanu. Jakšić je saslušan i određen mu je pritvor od osam dana, a tužilac Snežana Bogadanović odbila je da kaže da li je ispitivan zbog umešanosti u ubistvo generala Buhe.

Saopštenje organizacije "Human rights watch"
Zabrinuti zbog zlostavljanja

NJUJORK (Beta) - Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Human rights watch" izrazila je zabrinutost zbog primene sile od strane srpske policije prilikom hapšenja osumnjičenih za ubistvo policijskog generala Boška Buhe.
U saopštenju se navodi da ta organizacija "ne raspolaže informacijama o navodnim zločinima, ali je zabrinuta zbog tretmana pritvorenih, nezavisno od njihovog zločina".
Rukovodilac odeljenja za Evropu i Centralnu Aziju Elizabet Andersen upozorila je da, "čak i ukoliko su optužbe tačne, one ne opravdavaju zlostavljanje ili loš tretman".
Osvrćući se na ranije slučajeve policijskog zlostavljanja, Andersenova je ocenila da "srpsko pravosuđe ima običaj da zažmuri pred izveštajima o mučenjima i lošem tretmanu od strane policije".

Borović brzo čita

Tužilac Vladimir Vukčević rekao je da branilac Nikole Maljkovića, Borivoje Borović, posle samo deset minuta razgledanja spisa zaključio da Tužilaštvo nema dokaze protiv njegovog klijenta. "Spis, koji ima mnogo strana, Borović je razgledao samo deset minuta koliko mu je bilo dozvoljeno, i odmah zaključio da nemamo dokaze, iako nije sve stigao da pogleda", rekao je Vukčević.


D. Ć.- T. M. S.

 

01. Nov 2002 22:29 (GMT+01:00)

Ubio i Badžu?

Željko Maksimović-Maka, koji je osumnjičen za umešanost u ubistvo generala policije Boška Buhe, ubio je v. d. ministra unutrašnjih poslova Srbije Radovana Stojičića-Badžu i još neke javne ličnosti, javio je Radio B92, pozivajući se na izvore bliske istrazi.
Izvor B92 navodi da za sada postoje samo izjave svedoka o odgovornosti Maksimovića za ta ubistva, te da policija veruje da će u narednim danima doći do i do materijalnih dokaza koji će potvrditi njegovu krivicu.

01. Nov 2002 22:56 (GMT+01:00)

Mihajlović iznenađen

Republički ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović demanatovao je sinoć da su pripadnici MUP-a Srbije primenili torturu prilikom hapšenja osumnjičenih za ubistvo policijskog generala Boška Buhe, zbog koje je izrazila zabrinutost Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Human rights watch".
Mihajlović je u izjavi za RTS istakao da mu je bila poznata činjenica da kriminalci, posebno "ovakvog kalibra", imaju najbolje advokate, ali je iznenađen da, preko advokata, mogu da dođu do uglednih međunarodnih organizacija koje se bave ljudskim pravima i koje prihvataju njihove stavove, a da nisu čuli drugu stranu.

01. Nov 2002 23:17 (GMT+01:00)

Znaju gde je

Ministar Mihajlović je rekao za RTS da policija zna gde je Željko Maksimović, ali nije želeo da to i saopšti dok se slučaj ne okonča.
"Mi smo sve vreme znali gde se nalazi Maksimović, znamo to i sada i najbolje će biti da on što pre bude gde mu je mesto, a to je ovde u Centralnom zatvoru u Beogradu", rekao je Mihajlović.


vesti po rubrikama

^hronika

18:06h

Zamenik okružnog javnog tužioca juče saopštio: Bez krivične prijave protiv Maksimovića

18:13h

Šef istražnog odeljenja Okružnog suda saopštio: Pritvorena samo dvojica

18:24h

Saopštenje kolegijuma Vrhovnog suda Srbije

18:37h

Načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala demantuje pojedine medije

18:44h

Telohranitelji Vukašina Minića Volfa izjavili: "Magnum" videli u ruci policajca

18:52h

Vrhovni sud Srbije preinačio kazne Nikoliću i Stanojeviću: Za ubistvo po 10 godina

19:01h

Velika Plana: Pucao u svoju kafanu

19:07h

Valjevo: Bračnom paru po 4,9 godina

19:23h

Prema pisanju Fajnenšel tajmsa: Đukanović prao novac

      


FastCounter by LinkExchange