[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 2. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Novi konkurs za privatne prevoznike u ponedeljak

Nema privatnika na
tramvajskim linijama

Na jednoj liniji prevoziće samo jedan privatnik. Pojedinačna karta u vozilu biće još skuplja. Godišnje će privatnici plaćati taksu od 270 do 1.350 evra po vozilu

Novi konkurs za dodelu linija gradskog i prigradskog prevoza privatnim prevoznicima biće raspisan, najverovatnije, u ponedeljak i biće otvoren do kraja novembra, kada počinje otvaranje ponuda. Krajem decembra očekujemo potpisivanje ugovora, a od 1. janura trebalo bi da krene potpuno novi red vožnje sa devet privatnih prevoznika na prigradskim linijama i 52 linije u gradskom prevozu - najavio je Zoran Rubinjoni, gradski sekretar za saobraćaj, na jučerašnjoj sednici gradske vlade.

Regulacioni plan Vračara

Na jučerašnjem zasedanju gradske vlade usvojen je koncept regulacionog plana najužeg dela Vračara. Ljubomir Anđelković, potpredsednik gradske vlade, rekao je da će u ovom delu grada više stambenih zdanja i parkirališta. Izrada ovog plana počela je još 1999. godine.

Prema rečima Nenad Bogdanovića, predsednika gradske vlade, u martu će na ulicama glavnog grada, zajedno sa autobusima iz donacije Japana, biti oko 900 vozila GSP-a i 300 autobusa privatnih prevoznika.

- Ono je što je sigurno po ovom novom konkursu je da će na jednoj liniji biti samo jedan privatni prevoznik, čime će se izbeći konkurencija i utrkivanje među njima, ali i konkurencija sa GSP-om, s obzirom na to da će postojati jasan red vožnje. Na tramvajskim i trolejbuskim linijama sigurno neće biti autobusi privatnika, kao alternativni prevoz. Uvešćemo i ekspres mini linije, u kojima će cena karte biti veća nego u običnom prevozu. Već smo uveli praksu da karta bude skuplja u vozilu nego na kioscima i cenu karte ćemo dovesti do tog nivoa da ćemo time totalno destimulisati kupovinu karata u vozilu - dodao je Bogdanović.

Kontrola bilborda

Milan Perović, član gradske vlade, rekao je juče da su poslovi oko reklamnih panoa - bilborda, povereni Institutu za puteve, zbog sprečavanja anarhije u ovoj oblasti, a juče je i obrazovana komisija koja će pratiti izradu Plana mesta postavljanja reklamnih panoa u glavnom gradu. Predsednik ove komisije je Vuk Đurović, gradski sekretar za urbanizam, a njeni članovi su Milan Perović, član gradske vlade, Zvonko Tilinger, iz Sekretarijata za urbanizam, Slobodan Ležajić, iz Sekretarijata za saobraćaj, Vesna Martinović, iz Urbanističkog zavoda Beograda, Aleksandra Fugosi, iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Branislava Milićević iz Sekretarijata za komunalna i stambena pitanja i Jasmina Jovanović, iz "Zelenila Beograd".

Na konkursu se prevoznici mogu prijaviti za jednu ili više linija, pri čemu će im biti omogućeno da se u svojim prijavama opredele za osnovnu i alternativne linije, za koje broj nije ograničen. U odnosu na prethodne ugovore izmenjen je način obračunavanja naknade za korišćenje i održavanje zajedničke infrastrukture (stajališnih oznaka, nadstrešica), čija će visina biti od 0,5 do 1,5 odsto ostvarenog prihoda.

- Prihod ćemo kontrolisati brojem prodatih karata, koje će izdavati Sekretarijat za saobraćaj, a potrudićemo se da cena nabavke karata ne bude veća nego što oni sada plaćaju - rekao je Bogdanović. Procenjuje se da će mesečno ova naknada biti od 1.350 do 6.750 dinara po vozilu, odnosno od 540 do 2.700 nemačkih maraka na godišnjem nivou po vozilu.

Dosadašnja naknada bila je od 800 do 1.500 nemačkih maraka. Učesnici konkursa dužni su da uplate 15.000 dinara pre preuzimanja tenderske dokumentacije, a rok za dostavljanje ponuda je 22 dana od dana objavljivanja konkursa. Učesnici konkursa će biti vrednovani po veličini i prosečnoj starosti raspoloživog voznog parka, tehničkog stanja vozila, broju stalno i privremeno zaposlenih, poslovanju u prošloj godini, ali i po tome da li su imali konflikte sa drugim prevoznicima.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^Beograd

22:24h

Novi konkurs za privatne prevoznike u ponedeljak

22:31h

U vozilima Gradsko saobraćajnog preduzeća juče poskupela vožnja

22:38h

Završen međunarodni školski umetnički konkurs "Unilevera"

22:46h

Novi sindikat DZ "Stari grad" juče proširio zahteve

22:52h

Nastavljena akcija "Igraj za život bez alkohola"

22:59h

Članovi gradske vlade odlučno protiv "divlje" gradnje

23:07h

Nacionalni program za obnovu školskih terena

23:14h

Crveni krst organizuje "Trku za srećnije detinjstvo"

23:21h

Na trgu ispred opštine Zvezdara: Kraj radova 20. novembra

23:29h

Izmene trasa vozila GSP

23:36h

Svečanost u PKB-u: Zahvalnica predsedniku

      


FastCounter by LinkExchange