[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

četvrtak, 31. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Savez bezbednosti još rezolucije o Iraku

SAD gube strpljenje

VAŠINGTON (Beta-AFP) - SAD su ocenile da izjašnjavanja o novoj američkoj rezoluciji za Irak očigledno neće biti ove sedmice, ali su upozorile da je njihovo strpljenje veoma ograničeno.

"Došli smo do tačke kada je potrebno odlučiti da li možemo ili ne da u veoma bliskoj budućnosti smanjimo razmimoilaženja", kazao je državni sekretar Kolin Pauel i dodao da je izjašnjavanje o toj rezoluciji pitanje dana.

On je kazao da ne postoji utvrđen datum za glasanje, ali je dodao da se taj trenutak približava. Jedan zvaničnik Stejt departmenta je, međutim, ocenio da Savet bezbednosti verovatno neće glasati pre izbora za Kongres SAD, 5. novembra.

Portparol Bele kuće Ari Flajšer nije isključio mogućnost glasanja tokom sledeće nedelje i podsetio da je predsednik Džordž Buš sredinom septembra dao Savetu bezbednosti rok od "nekoliko sedmica, a ne meseci".

Inače, "Vašington post" piše da američka vlada protiv iračkog predsednika Sadama Huseina i njegovih saradnika sprema optužnicu za zločine protiv čovečnosti koju će podići posle svrgavanja Huseina sa vlasti. Na čelu liste su Husein, njegovi sinovi Udaj i Kusaj i vladini funkcioneri Ali Hasan Madžid i Izat Ibrahim, tvrdi list, pozivajući se na izvore iz administracije.

Prema pisanju ovog dnevnika, američki funkcioneri i grupe za zaštitu ljudskih prava veruju da su navedeni Iračani odgovorni za genocid i zločine protiv čovečnosti. List navodi i izjavu ambasadora za ratne zločine u Stejt departmentu Pjera Rišara Prospera da se ta odgovornost proteže na više od 10 godina. "Znamo da je više od 100.000 ljudi ubijeno", izjavio je Prosper.


vesti po rubrikama

^svet

17:04h

Danci na zahtev Rusije uhapsili čečenskog izaslanika

17:13h

Istraga o napadima na Baliju: Objavljeni foto-roboti

17:22h

Savet bezbednosti još bez rezolucije o Iraku

17:31h

U novembru zbog samita NATO: Duže čekanje na češkim granicama

17:46h

U istočnoj Aziji 70.000 dece-vojnika

 FastCounter by LinkExchange