[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

četvrtak, 31. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Danci na zahtev Rusije uhapsili čečenskog izaslanika

Zakajevu 13 dana pritvora

Prvi korak ka prevazilaženju krize u odnosima dve zemlje. Moskva očekuje da Zakajev, osumnjičen za terorizam, bude izručen

KOPENHAGEN (Beta-Rojters) - Danski sud doneo je odluku da čečenski zvaničnik Ahmed Zakajev, uhapšen u toj zemlji, ostane u pritvoru 13 dana.

Zakajev je učestvovao na Svetskom čečenskom kongresu u danskom glavnom gradu 28. i 29. oktobra, skupu koji je prouzrokovao diplomatske nesuglasice između Rusije i Danske, trenutno predsedavajuće EU. "Sudija je da presudio Zakajev ostane u pritvoru jer postoji rizik da izbegne krivično gonjenje ukoliko bude pušten na slobodu", javila je danska agencija Ricau.

Još dve žrtve

Još dva taoca koje su čečenski teroristi držali u moskovskom pozorištu Dubrovka preminula su u bolnici, čime se broj nastradalih u napadu popeo na 119, izjavio je šef moskovske zdravstvene službe Andrej Seltsovski. Uzrok smrti nije naveden. U akciji spasavanja više od 700 talaca stradalo je 117 ljudi, od kojih je čak 115 umrlo od posledica gasa koji je ruska policija ubacila u zgradu kako bi onesposobila teroriste. Kako je ranije saopšteno, iz bolnice je pušteno 418 osoba; 245 osoba se još nalazi u bolnici - među kojima devetoro dece - od čega je 16 osoba u kritičnom stanju.

Danska policija je saopštila da je dobila informacije od ruskih zvaničnika o tome da je Zakajev osumnjičen za pripremu otmice nekoliko stotina ljudi u moskovskom pozorištu prošle nedelje i za nekoliko drugih terorističkih napada u periodu od 1996. do 1999. godine. "Policija Kopenhagena smatra da su to dovoljni razlozi za hapšenje", navodi se u policijskom saopštenju.

Ruske vlasti optužuju Zakajeva da je učestvovao u planiranju otmice više od 700 civila u moskovskom pozorištu Dubrovka, kao i da je učestvovao u nekoliko terorističkih akcija, javila je danska televizija TV2. Moskva je zahtevala hapšenje Zakajeva još od petka, pre otvaranja čečenskog kongresa u danskoj prestonici, na kome je on učestvovao u ime čečenskog lidera Aslana Mashadova.

Danska policija je, međutim, tražila da Moskva dostavi dodatne informacije kako bi uhapsila Zakajeva. Kako je javila TV2, tražene informacije su dostavljene u nedelju, ocenjene su kao dovoljno ozbiljne i doneta je odluka da čečenski zvaničnik bude uhapšen.

Danas podaci o misterioznom gasu

Šef ruske diplomatije Igor Ivanov najavio je da će vlasti danas otkriti kakav je gas upotrebljen u akciji oslobađanja talaca. Ivanov je to rekao u bugarskoj ambasadi u Moskvi, gde je razgovarao sa šefovima diplomatskih misija zemalja centralne i jugoistočne Evrope.

Ruski zvaničnici juče su pozdravili hapšenje Zakajeva i izrazili nadu da će on brzo biti izručen Rusiji. Rusija je dugo tražila hapšenje Zakajeva, a zemlje-članice Interpola ranije ove godine upozorila je da ga uhapse zbog učešća u nekoliko terorističkih napada, uključujući i napade u Dagestanu, području koje se graniči sa Čečenijom. Rusko državno tužilaštvo pružilo je Danskoj u zahtevu za izručenje Zakajeva garancije da mu ne preti smrtna kazna.

Moskva je, inače, tražila da Kopenhagen zabrani održavanje čečenskog kongresa, tvrdeći da su neki učesnici skupa teroristi. Pošto su to danske vlasti odbile, ruski predsednik Vladimir Putin otkazao je zvaničnu posetu Danskoj, ranije predviđenu za 12. novembar.


vesti po rubrikama

^svet

17:04h

Danci na zahtev Rusije uhapsili čečenskog izaslanika

17:13h

Istraga o napadima na Baliju: Objavljeni foto-roboti

17:22h

Savet bezbednosti još bez rezolucije o Iraku

17:31h

U novembru zbog samita NATO: Duže čekanje na češkim granicama

17:46h

U istočnoj Aziji 70.000 dece-vojnika

 FastCounter by LinkExchange