[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

četvrtak, 31. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Neobični sudski spor u Opštinskom sudu u Ljuboviji zbog telefonizacije

Ista tužba, različite presude

Jedan sudija tvrdi da su tuženi dužni da plate 48.000, a drugi 12.000 dinara

LJUBOVIJA - Sudski spor povodom telefonizacije, koji se nekoliko meseci vodi u Opštinskom sudu u Ljuboviji između JP "Ljubovija" i meštana Gornje i Donje Orovice i Orovičke Planine, završen je izricanjem različitih presuda za istu tužbu.

Svojevremeno je JP "Ljubovija", nosilac poslova telefonizacije, sklopilo sa meštanima ovih sela ugovore o uvođenju telefona po ceni od 1.900 bodova, što prevedeno na jezik novca iznosi tadašnjih 1.900 maraka.

Tridesetak meštana uplatilo je po 9.000 dinara i odbilo da dalje uplaćuje rate, jer nisu dobili telefone, a JP "Ljubovija" je podnelo tužbu. Sudija Olivera Pajić je donela odluku da su tuženi dužni da uplate preostalih 48.000 dinara, a Andrej Mirkovski, da tuženi građani duguju 12.000 dinara.

Sudija Olivera Pajić kaže u obrazloženju presude da je primenjivan "stimulativni" kurs marke, najpre 14, a zatim 24 dinara. I da "proizilazi da je cena boda bila isključivo u dinarima i približno je odgovarala vrednosti marke". Po toj računici (marka 30 dinara), tuženi su dužni da uplate još 1500 bodova ili 48 000 dinara.

Sudija Andrej Mirkovski u obrazloženju kaže da je vezivanje odnosa dinara i marke po crnom kursu u suprotnosti sa zakonskim propisima, pa se može uzeti u obzir samo zvanični kurs od šest dinara. Po toj računici, tuženi građani dužni su JP "Ljubovija" da uplate još 400 bodova, ili 12.000 dinara.

U vreme trajanja sudskog procesa mnogi su se pitali zašto predmeti nisu spajani, kada je u pitanju ista tužba, već su data dvojici sudija. Bez obzira na obe sudske presude, svi će tuženi telefonski račun platiti skupo, jer telefonski priključak, po cenovniku "Telekoma" sada košta 6 000 dinara.

M. Ivanović


vesti po rubrikama

^regioni

14:26h

Neobični sudski spor u Opštinskom sudu u Ljuboviji zbog telefonizacije

14:38h

Jagodina: Privatizacija u Pomoravskom okrugu u zastoju

14:50h

U Kragujevcu promovisan letak o zemljotresima

15:02h

Blokada puta Kruševac-Brus

15:19h

Plav: Besna mačka ujela ženu!

 

 


     


FastCounter by LinkExchange