[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

četvrtak, 31. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Očekuje se susret Solana-Đinđić u Briselu

Povelja glavna tema

BRISEL (Tanjug) - Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana sastaće se u Briselu u četvrtak poslepodne, 7. novembra, sa srpskim premijerom Zoranom Đinđićem, potvrđeno je u Solaninom kabinetu.

Srpski premijer će tog dana podneti i uvodno izlaganje na međunarodnoj konferenciji "Nova era jugoistočne Evrope: Regionalni kapaciteti i poslovne mogućnosti", koja će se u Briselu održati pod pokroviteljstvom Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope.

Važan prijem u SE

Isti krugovi podsećaju da je za EU najbitnija jasna slika - kakva će buduća državna zajednica Srbije i Crne Gore izgledati, budući da neposredno predstoje pregovori o Sporazumu sa EU o stabilizaciji i pridruživanju. Zbog toga je, kako se ističe, izuzetno važno da do 8. novembra Jugoslavija bude primljena u Savet Evrope, jer će to nesumnjivo biti ulaznica i za ostale evropske integracione forme i bitan faktor u približavanju EU.

Veruje se da će to biti prilika za novu razmenu mišljenja o najaktuelnijim pitanjima odnosa SRJ i EU, srpsko-crnogorskoj ustavnoj povelji, koja bi dotad trebalo da bude usvojena, kao i o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju zajedničke države Srbije i Crne Gore ujedinjenoj Evropi.

U Brisel se, inače, gotovo neverovatnom brzinom i preciznošću slivaju relevantne informacije iz Beograda i Podgorice o maratonskom procesu pripreme Ustavne povelje, pri čemu je sa zadovoljstvom primljena vest da su u potkomisiji usaglašeni delovi koji se tiču ekonomskih odnosa i ljudskih prava.

S druge strane, kad se radi o preostalom nerešenom pitanju izbora poslanika u budući savezni parlament, juče je izričito rečeno da će EU prihvatiti svako rešenje koje svima odgovara, odnosno koje je prihvatljivo za sve - i za Beograd i za Podgoricu.

Ako je, dakle, dogovor Đinđića i Đukanovića prihvatljiv za sve u Srbiji i Crnoj Gori, prihvatiće ga i EU, tvrdi se u Solaninom okruženju.


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Potkomisija juče nije postigla dogovor oko izbora poslanika

17:15h

Očekuje se susret Solana-Đinđić u Briselu

17:20h

Analitičar Rade Bojović o ustavnoj povelji: Đinđić uz Đukanovića

17:30h

Sednica vladajuće koalicije sutra u Novom Bečeju

17:35h

Velimir Ilić zatražio da sednica DOS-a bude javna

17:40h

Koštunica i Štajner razgovarali o izborima i decentralizaciji

17:50h

Ministar Živković najavio: Danas izveštaj o "Jugoimportu"

17:55h

Perišić o aferi: Vojska nema veze sa "Jugoimportom"

18:00h

Vesna Marjanović: Što pre sednica DOS-a

18:10h

Šahović: SB ozbiljno primio pritužbe iz Haga

18:20h

DHSS o nesaradnji sa Hagom i iračkoj aferi

23:05h

Svilanović: Britanski stav tvrđi od Tribunala

      


FastCounter by LinkExchange