[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

četvrtak, 31. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posle razbojničkog napada na vozače Vladislava Markovića i Predraga Vujovića

Radnici GSP-a traže bolju zaštitu policije

Nenad Bogdanović, precednik gradske vlade, apeluje na sugrađane da prestanu sa napadima na zaposlene u ovom preduzeću

Zbog upucavanja Vladislava Markovića, vozača GSP i nanošenja teških telesnih povreda njegovom kolegi Predragu Vujoviću, dva pogona ovog preduzeća juče nisu radila do 12 sati, a tokom prethodne noći gotovo ni jedno vozilo GSP. Tako je umesto 750, juče ujuturu izašlo 468 vozila, od čega ni jedan tramvaj.

Veća cena karte od 1. novembra

Milan Nožinić izjavio je juče da će nove cene karata u GSP početi da se primenjuju od 1, a ne od 4. novembra kako je prvobitno najavljeno u ovom preduzeću.
Po novom cenovniku karta za prvu zonu koštaće 15, a za dve 22 dinara. U noćnom saobraćaju ona će koštati 24, odnosno 36 dinara.
Na pitanje novinara "Glasa" da li se zbog skuplje cene karata očekuje veći broj agresivnih putnika na vozače GSP u noćnom saobraćaju, Nenad Bogdanović, u svom poznatom maniru, izjavio je da pitanje ne razume.
Bogdanović je posle "odgovora" apelovao na putnike GSP da ne napadaju vozače ovog preduzeća.

Vujovića su, na okretnici autobusa na liniji 58 u Železniku, prekjuče oko 16 sati, pajserom pretukla dva, zasad nepoznata mladića. Isti mladići ranili su Markovića u butinu leve noge u trenutku kada je pokušao da od Vujovića odvuče jednog od napadača.

- Sve je najverovatnije počelo od jedne devojke, koja se prekjuče oko 14 sati vozila autobusom na liniji 58 od Železnika ka Dunav stanici. Pomenuta putnica nije imala kartu, zbog čega su joj kontrolori uzeli podatke i napisali kaznu. Dvadesettrogodišnja devojka, posle toga je nastavila raspravu sa Vujovićem, koji je inače vozio pomenuti autobus. Na kraju je napustila vozilo, a dva sata kasnije u Železniku se dogodio nemio događaj, što navodi na pomisao da ih je ona najverovatnije pozvala preko mobilnog telefona. U pitanju su mladići njenog godišta, a kako smo saznali, devojka je privedena u stanicu policije - izjavio je na konferenciji za novinare Milan Nožinić, generalni direktor GSP.

Prema njegovim rečima, Marković je dobio prostrelnu ranu, a očevicu kažu da su se čula dva pucnja. Predrag Vujović je zadobio povrede glave i trenutno je na kućnom lečenju.
- Odmah posle ovog događaja došlo je do protesta radnika GSP, a tokom noći, nije izašlo ni jedno vozilo iz pogona "Novi Beograd". Iz solidarnosti kasnije su sa radom stali i zaposleni u pogonu "Kosmaj", "Dorćol", "Karaburma" i "Zemun" - objasnio je Nožinić. Radnici pogona "Novi Beograd" i "Centrale" sa štrajkom su nastavili i juče do 12 sati.

Gužva za markice

Ispred šaltera GSP u Skenderbegovoj ulici juče je bila velika gužva, s obzirom na to da je bio pretposlednji dan za zamenu starih studentskih povlastica, koje od 1. novembra više neće važiti u vozilima ovog preduzeća.
Studenti su tako u poslednjem trenutku pohrilili da zamene svoje povlastice i po starim cenama kupe markicu za prevoz, čija se cena za novembar neće menjati. Već od 1. decembra ona će umesto 150, koštati 300 dinara.

Đorđe Kalojević, radnik depoa "Novi Beograd" na konferenciji za novinare izneo je zahteve zaposlenih, od kojih je jedan bio da se svim radnicima obezbedi bolja zaštita policije.
- Tražimo da policajci češće obilaze terminuse GSP, kao i da se svaki napad na vozača okarakteriše kao napad na službeno lice. Od gradske vlade zahtevamo poboljšanje saobraćaja. Takođe smo tražili i da vozači više ne prodaju karte, ali smo se kasnije sa čelnicima GSP dogovorili da to radimo do marta sledeće godine - objasnio je Kalojević.

Kalojević je rekao da su podršku dobili i od radnika ŽTP, kao i da tokom obustave rada nisu dozvolili da pojedini sindikati preduzeća protest zloupotrebe.

Nenad Bogdanović, predsednik gradske vlade, izrazio je juče nevericu zbog "ovakvog divljačkog ponašanja dvojice mladića" i dodao da je ovo prilika da se počinioci osude, a jedan posto Beograđana zamoli da konačno počnu sa kupovinom karata u vozilu GSP.
- Ovde nisu problem građani koji redovno plaćaju prevoz, već oni koji se stalno švercuju - kategoričan je bio Bogdanović.

On je dodao da je GSP na velikoj prekretnici, jer bi već od marta sledeće godine trebalo da počne sa normalnim poslovanjem.
- Od marta sledeće godine Beograd će u svojoj istoriji imati najveći broj vozila na ulicama grada. GSP će imati oko 900 vozila, a privatnih autobusa će biti oko 300. Nadamo se da će do tada građani masovnije početi sa kupovinom markica, kao i sa kupvinom karata van vozila, jer su one jeftinije od onih koje se kupuju kod vozača ili konduktera. Sa uvođenjem automata GSP je već povećao prihod za 15 odsto, a očekujemo da će se povećati za još deset do 15 odsto - najavio je Bogdanović.

Bogdanović je juče zajedno sa Radmilom Hrustanović, gradonačelnikom Beograda, u Urgentnom centru obišao ranjenog Vladislava Marković, a Izvršni odbor Skupštine grada doneo je juče odluku da se povređenim radnicima, Vladislavu Markoviću i Predragu Vujoviću, dodeli pomoć u visini od 50.000 dinara.

MIROSLAVA CVEJIĆ


vesti po rubrikama

^Beograd

22:23h

Radnici GSP-a traže bolju zaštitu policije

22:30h

Odgovor Skupštine grada Veću samostalnih sindikata

22:37h

U "Maksiju" produžen rok za pazar na odloženo

22:42h

Zajedno do rešenja na Karaburmi

22:49h

Poskupljenje cigareta nije zabrinulo korisnike

22:54h

Restoran "Dača" ugostio klince iz Zvečanske

23:01h

Istraživanje Instituta za defektologiju: Invalide niko ne primećuje

23:08h

Odloženo suđenje Vojislavu Šešelju

23:16h

U novobeogradskoj opštini izabran najlepši balkon

      


FastCounter by LinkExchange