[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 29. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Stojan Jović, jugoslovenski padobranski rekorder u 76. godini života

Ne broji godine i visinu

Pukovnik i bivši komandant 63. padobranske brigade VJ izveo pravi momački skok

Legendarni komandant niške 63. padobranske brigade, sada pukovnik u penziji Stojan Jović postavio je prošle sedmice na sportskom aerodromu "Davidovac" kod Paraćina novi jugoslovenski rekord padobranskim skokom sa 1.000 metara u 76. godini života. Odličan domaćin ovog događaja, uz lepo vreme koje je bilo gotovo idealno za skokove, bio je Aero klub iz Paraćina, koji vode višestruki reprezentativci i rekorderi, Ljubiša Naumović i njegova supruga Svetlana.

Prvi padobranski skok pukovnik Jović imao je 1951. godine, ali više pamti onaj peti, a prvi noćni, iznad aerodroma u Mostaru.
- Tresao sam se kao prut i oblivale su me graške znoja. Sreća da je bila noć, pa to nisu videli i vojnici koje sam predvodio u tom skoku, seća se Jović.

Bolji od Buša starijeg

Skok u 76. godini života jeste rekord za naše nacionalne razmere, mada se u evropskom padobranstvu godine ne uzimaju kao posebna "disciplina". U našoj zemlji od starijih, ali od mene mnogo mlađih, znam još za probnog padobranca "Kluza" Jovana Mandića (53) i Radeta Veselinovića Galeta (51). Međutim, skidam kapu Džordžu Tarneru iz Ohaja (SAD), koji je imao prvi padobranski skok u 92. godini života, a što je zabeleženo i u Ginisovoj knjizi rekorda. Na ovaj novi skok "izazvao" me je bivši američki predsednik Džordž Buš stariji, koji je u septembru prošle godine skakao padobranom u 75. godini života, kaže u šali pukovnik Jović.

Najveći deo svoje padobranske oficirske karijere, tačnije 25 godina, Jović je proveo u elitnoj niškoj 63. padobranskoj brigadi. U toj jedinici je i dočekao penziju kao njen komandant sa ukupno 711 skokova. To mu je donelo i zvanje instruktora padobranstva prve klase sa dva zlatna znaka.
- Posle odlaska u penziju nisam verovao da ću se ponovo vratiti visinama i napravio sam pauzu od 19 godina. Međutim, zadržao sam i kao penzioner padobranski način života i ishrane, a to znači u krevet pre deset uveče, ustajanje oko šest ujutru, uz svakodnevne gimnastičke vežbe i džoging, objašnjavao je novinarima na paraćinskom aerodromu pukovnik Jović, dodajući da nije imao nikakvih problema da i ovoga puta od VMA, posle stroge medicinske kontrole, dobije odobrenje za skok i u 76. godini života.

Posle skoka iz "utve" kojom je pilotirao Ljubiša Naumović i "momački efektnog doskoka", prva čestitka Joviću stigla je mobilnim telefonom od kćerke koja mu je poželela i svetski rekord, skok i u 93. godini života. A onda se zapenušao i šampanjac.
- Bilo je malo treme, one "pozitivne", koja je normalna bez obzira na iskustvo, objašnjavao je Jović, deleći radost novog rekorda. A podsetio je da se padobranstvu vratio 1996. posle devetnaestogodišnje pauze kada je u 70. godini života oborio 36 godina star jugoslovenski rekord koji je inače držao jedan šezdesetogodišnjak.

Ovaj najnoviji rekord je u stvari bio obaranje sopstvenog prethodnog rekorda, a pukovnik Jović sa osmehom komentariše i želju svoje kćeri da u 93. "doskoči" i svetskom rekordu i ne poriče da ih neće biti još.
- Nisam ja od onih koji će penzionerske dane provoditi uz tv ekran, novine i lagane šetnje parkom. Godine ne brojim i visina se ne bojim, pa još ako i lekari budu potpisivali odobrenja, eto mene ponovo na nebu i pod padobranskom kupolom, poručio je pukovnik Jović, nakon postavljanja novog jugoslovenskog rekorda i 717 padobranskog skoka.

Milorad Doderović


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

14:37h

Stojan Jović, jugoslovenski padobranski rekorder u 76. godini života

15:04h

U Pačiru, nadomak Subotice, pored farme bikova i mnogih obora, "raste" i farma nojeva

15:29h

Svaki deseti Francuz radi daleko od kuće i viđa porodicu samo vikendom

 

 


     


FastCounter by LinkExchange