[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 29. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Gradska vlada protiv bespravne gradnje na Karaburmi

Rušenje ili legalizacija?

Na Paliluli od 1999. godine bespravno sagrađeno 11.000 stanova

Ljubomir Anđelković, potpredsednik gradske vlade najavio je juče da će predstavnici Grada sledeće nedelje započeti "ozbiljne razgovore" sa investitorima bespravno izgrađenih objekata na Karaburmi.

- Rešenje mora biti povoljno za funkcionisanje komunalnih sistema, jer ne možemo dozvoliti da se kriminalne radnje kriju iza socijalnih tema. Useljeni objekti zato moraju da budu potpuno bezbedni, pa ćemo investitiorima dati rok da sve radove korektno urade. U suprotnom će ih završtiti Grad, pa ćemo posle krivično goniti investitore. Ovoj beskrupuloznosti moramo stati na kraj, ali i podstaći građane da sledeći put "stave prst na čelo"- rekao je Ljubomir Anđelković na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Bespravna izgradnja i nadogradnja na Paliluli počela je još 1999. godine, a od tada je "niklo" 11.000 stanova ukupne površine 35.000 kvadratnih metara.

Kako su prisutni istakli, opština će u saradnji sa nadležnim gradskim službama odlučivati "posebno o svakom slučaju".
- Na Karaburmi je tlo nepovoljno za gradnju, a prema procenama stručnjaka, opterećenje tla je već dvostruko veće od dozvoljenog. Mnogi građani su i pored toga što su davanjem potpisa za nadziđivanje dobili proširenje, počeli da se bune protiv nadgradnje tek kad su počeli da im pucaju zidovi- dodao je Anđelković.

Skupština grada je već angažovala resorne službe, a obilazak terena je pokazao da je najveći problem bezbednost objekata, ali i nemogućnost priključivanja na postojeću infrastrukturu, a da to ne dovede do kolapsa sistema.

- Čude nas ljudi koji ovo rade, jer investitori koji su sa EDB-om zaključili ugovore, dosad nisu ispoštovali nijedan uslov, a i dalje se nelegalno priključuju na vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Pritom, nijedan stručnjak neće potpisati dokumentaciju za objekat koji nije bezbedan. Graditelji smo a ne rušitelji, ali će biti uklonjeno sve što ometa normalno funkcionisanje javno- komunalnih sistema- dodao je Anđelković.

Vladimir Macura, direktor Urbanističkog zavoda Beograda istakao je da se još ne zna koje će rešenje biti ponuđeno za ovaj kraj grada, ali da su analize pokazale da te zgrade mogu da izdrže najviše još potkrovlje, a nikakao tri i više spratova.

- Nijedan od ovih objekata nema građevinsku dozvolu, projektnu ni izvođačku dokumentaciju, niti zadovoljava urbanističke uslove.Grad će pomoći onima koji su spremni da sarađuju, ali mnogi investitori to nisu, jer i pored brojnih produžetaka rokova nisu dostavili potrebnu dokumentaciju- dodao je Vuk Đurović, gradski sekretar za urbanizam.

A. Klarić


vesti po rubrikama

^Beograd

22:18h

Gradska vlada protiv bespravne gradnje na Karaburmi

22:26h

Aerodrom "Beograd" spreman za zimsku sezonu

22:32h

Zbog protesta kolaps u saobraćaju

22:39h

Svečanost u Narodnom pozorištu: Nagrade Fondacije Karić

22:44h

U Sportskom centru "11. april" na Bežanijskoj kosi u toku radovi

22:51h

Obaveštenje iz GZZZ: Grip hvata zalet

22:58h

Posle višegodišnjih napora konačno i telefoni za "Staro Mirijevo"

23:03h

Sutra u UKS promocija romana "Mameluk"

23:11h

Pacijent nestao iz Zemunske bolnice

23:17h

Trinaesti kongres farmaceuta Jugoslavije

23:25h

Sterilizovano 250 pasa

      


FastCounter by LinkExchange