[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 27. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posle tri dana opsade, ruski specijalci rano juče ujutro upali u moskovsko pozorište "Dubravka"

Poginulo 67 talaca, oslobođeno više od 750

Sva zarobljena deca živa. Alfe uspavale teroriste gasom. Ubijeno 37 otmičara za koje se veruje da su bili pod dejstvom droga. Čečenima pomagale i neke strane ambasade u Moskvi

MOSKVA (Tanjug) - Šezdeset sedam talaca izgubilo je život prilikom jučerašnjeg upada ruskih specijalaca u moskovsko pozorište "Dubravka" koje su tri dana pod opsadom držali čečenski teroristi, dok je oslobođeno više od 750 osoba, saopštio je zamenik ruskog ministra unutrašnjih poslova, Vladimir Vasiljev. Među poginulima nema nijednog deteta, prenosi Interfaks. Prema izjavama očevidaca, jučerašnja pucnjava između policajaca i terorista u pozorištu bila je žestoka i trajala je 20 minuta.

Stranci živi

Australijski diplomata, Kevin Megi saopštio je da su svi stranci koji su se nalazili među taocima, njih oko 70 iz 16 zemalja, preživeli.

U operaciji oslobađanja talaca, prema najnovijim podacima, ubijeno je i 37 čečenskih otmičara, a likvidiran je i njihov vođa Movsar Barajev. Među ubijenima bilo je Avganistanaca i najamnika iz arapskih zemalja. Vlasti su upozorile građane da budu obazrivi jer su neki od terorista, kojih je ukupno bilo između 40 i 50, možda uspeli da pobegnu. Vasiljev je garantovao život otmičarima koji su uspeli da pobegnu samo ako se sami predaju vlastima.

U pozorišnoj sali juče je pronađeno i uklonjeno 30 eksplozivnih sredstava, a u potrazi su učestvovali roboti i psi-tragači.
MUP je saopštio da su ruske snage prilikom akcije upotrebile "specijalna sredstva" kako bi neutralisale žene-samoubice koje su pretile da će se dići u vazduh zajedno sa zatočenicima. Prema izjavama očevidaca, pripadnici ruske specijalne antiterorističke jedinice pod nazivom "Alfa" upotrebile su gas za uspavljivanje koji onesposobljava živu silu.

Prema izjavama zvaničnika, akcija je počela kada su otmičari ubili najmanje dvoje talaca. To se dešavalo između 6 i 7.30 časova juče ujutro po moskovskom vremenu u trenucima kada su ruske "alfe" ubacivale gas u pozorište. Nešto ranije ubijena je i jedna žena koja je pokušala da pobegne.

"Pobunjenici su počeli da ubijaju taoce. Ubili su dvoje ljudi, a taoci su počeli da beže", prenela je Srna reči Sergeja Ignačenka, portparola FSB. On je dodao da su snage bezbednosti upale u zgradu odmah posle pucnjave. Okončanje krize talaca predstavljaće olakšanje za predsednika Vladimira Putina čija je pozicija u ovom slučaju bila na testu.

On je juče, odmah po okončanju krize, obišao taoce koji se nalaze na bolničkoj nezi u urgentnom centru Sklifasovski. Prema bolničkim izvorima, na lekarsku negu je primljeno više stotina oslobođenih ljudi, a prema informacijama ruskih medija 42 ih je u kritičnom stanju zbog trovanja uspavljujućim gasom. Ruske vlasti su odbile navode nekih medija da su neki taoci izgubili život iz tog razloga.

Leševi i krv

Moskovska TV prikazala je salu posle akcije oslobađanja u kojoj su se videla tela nekoliko ubijenih terorista i mrtvih maskiranih otmičarki-samoubica sa eksplozivom. Na snimcima se videla i ogromna količina oružja, bombi, paketa sa eksplozivom, sve razbacano i okrvavljeno. Sama sala nije mnogo ruinirana, ali su mnoga stakla u zdanju probijena hicima iz vatrenog oružja. Neki taoci su bili u besvesnom stanju, a veći broj u šoku.

Među specijalcima, pripadnicima desantno-padobranskih jedinica koje su upale u pozorište, nije bilo poginulih, a samo je jedan vojnik lakše ranjen. "Operacija još nije završena. Imamo još ideja koje ćemo sprovesti u delo", rekao je njihov šef pohvalivši odličnu koordinisanost akcije i profesinalnost ispoljenu prilikom donošenja odluka. Specijalne ekipe juče su počele i rad na uklanjanju eksploziva u moskovskom pozorištu, a čitavo područje je evakuisano.

Patolozi koji su ispitali tela terorista ubijenih u operaciji oslobađanja talaca zaključili su da su mnogi od njih bili pod dejstvom droga. Među ličnim stvarima otmičara pronađeni su narkotici i špricevi, a veštaci sudske medicine izjavili su da su na telima vidljivi tragovi uboda iglama. Oni procenjuju da su organizatori terorističke operacije očigledno smatrali da psihološke metode neće biti dovoljne da nateraju teroriste da slušaju naređenja, pa su se oslonili na provereno pouzdano sredstvo - drogu, prenosi Itar-Tass.

U Moskvi su juče obelodanjene sumnje da na području tog grada deluje teroristička mreža i njeno neutralisanje biće prvi glavni zadatak ruskog MUP-a koji hitno mora da ustanovi sve okolnosti koje su čečenskim teroristima omogućile da prodru u Moskvu. Naređeno je i sprovođenje temeljne kontrole svih napuštenih odmarališta , vojnih baza i drugih mesta na kojima bi teroristi mogli da se kriju kao i potraga za saučesnicima i skladištima oružja. FSB je juče popodne saopštila da su otmičari imali veze u Čečeniji i u inostranstvu, kao i sa ambasadama nekih zemalja u Moskvi, ne precizirajući o kojim se ambasadama radi. Dalji "rad sa tim ambasadama obaviće specijalne službe Rusije zajedno s MIP-om".

Potvrđeno je i da je juče uhapšeno više od 30 saučesnika terorista. MUP će morati da reaguje i na eventualni talas nasilja ruske omladine nad građanima poreklom s Kavkaza pošto su napadi skinhedsa u Moskvi sve učestaliji. Ekspert za vojna pitanja, Pavel Felgenhauer, upozorio je juče da ovo nije poslednja teroristička akcija u Moskvi i procenio da će Rusija, pre ili kasnije, morati da se povuče iz Čečenije.

Moglo da strada 1.000 ljudi

Prema saopštenju ruskih vlasti, da su teroristi digli zgradu pozorišta u vazduh stradalo bi najmanje 1.000 ljudi. U Moskvi je juče na snazi bio režim pojačane bezbednosti, posebno u metrou i najvišim zgradama, kao i u skladištima opasnih proizvoda, školama, bolnicima i aerodromima. Moskovljani su i dalje uzbuđeni i pod jakim utiskom svega što se događalo prethodnih dana. Zdravstvene vlasti pozvale su juče građane da dobrovoljno daju krv. Juče su sve škole u Moskvi zatvorene i nalaze se pod posebnom zaštitom.

Rusi "češljaju" Čečeniju

U Čečeniji je juče počela široka operacija ruske vojske, u sklopu koje će specijalci ruskih kopnenih snaga pročešljati sve delove u kojima se nalaze grupe gerilaca. Ruske snage su kod čečenskog mesta Novogroznjenski ubile trojicu gerilaca koji su pokušali da im se suprotstave. Na mestu incidenta pronađene su namirnice sa oznakom jedne danske humanitarne organizacije, dokumenti, oružje, eksploziv i narkotici.


SĐP/AGENCIJE


vesti po rubrikama

^svet

17:32h

Posle tri dana opsade, ruski specijalci rano juče ujutro upali u moskovsko pozorište "Dubravka"

17:51h

Jedini Jugosloven među taocima živ

17:59h

Hronologija događaja u moskovskom pozorištu

18:12h

Eksplozija ručne bombe na Filipinima

18:23h

U američkoj vojnoj bazi sudarili se F-16, jedan pilot preživeo

 FastCounter by LinkExchange