[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 27. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Priroda kao vođa (6)

Koje čajeve treba piti

Najbolji su od kamilice, lipe, koprive, matičnjaka, šipurka...

Čajeve prilagodite svom ukusu, a birajte iz svoje apoteke. Ovo je prilika da vam predložimo spisak čajeva koja bi svaka kuća trebala da ima. Oni treba da postanu i deo svakodnevnih nabavki kao i sve ostale namirnice. Redovna nabavka i određena zaliha je preduslov sticanja navike za redovnu upotrebu čajnih napitaka.

1. Čajevi od cvetova - kamilica, lipa, lavandula
2. Čajevi od listova - nana, matičnjak, žalfija, bokvica, kopriva
3. Čajevi od cele biljke /herbe/ - majčina dušica, kantarion
4. Čajevi od plodova - šipurak, kim

EVO NEKOLIKO ČAJNIH SMEŠA KOJE MOŽETE PRIPREMITI I SAMI :
- Po 20 g nane, majčine dušice, lipe, kamilice i zove izmešati. Supenu kašiku ove smeše preliti sa 200 g ključale vode, poklopiti i nakon 15 min ocediti. Piti zaslađeno medom .
- Po 50 g nane i matičnjaka. Pripremiti kao prethodni
- Po 25 g nane i matičnjaka, po 10 g kamilice, morača i kima izmešati. Tri supene kašike ove smeše preliti sa 500 g ključale vode i ostaviti da stoji preko noći. Ocediti i piti u toku dana češće u malim porcijama.

Srpski kodeks

Naša istorija zdravstvene kulture bogata je i izučavajući je možemo ispravljati greške ili stranputice na koje smo skretali. Hilandarski medicinski kodeks sadrži spise evropske naučne medicine od DžII do DžV veka. NJegovim otkrićem ispravljeno je pogrešno gledište naše nauke da su se Srbi u srednjem veku lečili uglavnom gatanjem i vražbinama. Gatanja i vražbina je bilo, ali ništa više no u Francuskoj i Italiji gde su postojale medicinske škole.

U ovom kodeksu, u poglavlju iz interne medicine, preporučuje se ponašanje lekara pri prepoznavanju kliničke slike:
" Hipokrat, učitelj, savetuje svakom lekaru kada prvi put dođe radi lečenja kod nekog bolesnika da se prvo upozna sa njegovim opštim zdravstvenim stanjem ...Pre bilo kakvog pregleda , treba sa njim da porazgovara o njegovom svakodnevnom načinu života, tj. njegovoj ishrani, o tome koja jela rado jede i u kojoj količini, da li mnogo pije ili ne, običava li da zimi stanuje u toplim prostorijama a leti u hladnim, da li često polno opšti sa ženom ili ne, da li živi u mestu gde je čist vazduh ili ne, kao i o njegovom starosnom dobu...."

Da li je civilizacija nekadašnji ideal čovekovog savršenstva zamenila novim, savršenstvom stvari. Zagubljena vrednost, ruke pružene od čoveka čoveku, bez obzira na rasu, religiju ili politički pogled na svet, za posledicu ima pojavu epidemijskog širenja neuroza, strahova ...

Čoveku našeg doba životni oslonac postaju proizvodi farmaceutske industrije. Dan počinje tabletama za dobro raspoloženje a u san tone opet uz pomoć tableta, i to po svom izboru, bez ikakve konsultacije sa lekarom. To sigurno nije preporučljiva praksa. Automedikacija je jedino opravdana kada se biraju blaga fitoterapijska sredstva. Među njima značajno mesto ima: Hypericum perforatum: /St.John's Wort/

Bogorodičina trava, Kantarion

Bogorodica je nakon mešenja hleba oprala ruke i od kapljica vode ostale su pege na lišću biljke, navodi Čjkanović. Biljka se sa odoljenom stavlja u amajlije zbog jake demonske snage. Ubrana u međudnevici, siguran je utuk protiv veštica.

Kantarion je u Srbiji vrlo rasprostranjena biljka ali je neracionalno sabiranje i uništavanje ugrozilo prirodno obnavljanje staništa te je zarad njenog očuvanja u prirodi iskorišćavanje stavljeno pod kontrolu. Kantarion se pridružio ne malom spisku biljnih vrsta čiji je opstanak ugrožen ljudskom nesavesnošću u trci za profitom.

Osnovni lekoviti sastojak kantariona je hipericin i njemu slična jedinjenja. Etarsko ulje , flavonoidi, tanini ... opravdavaju širinu upotrebe biljke.

Moda i profit

U narodnoj medicini kantarion je proslavilo ulje koje se priprema iz sveže biljke. Ulje se koristilo za lečenje rana, opekotina, a interno za lečenje čira.

Savremena medicina, nakon istraživanja, potvrdila je opravdanost upotrebe biljke i uvela je u naučnu medicinu. U Rusiji se pojavljuju preparati za lečenje svežih i inficiranih rana, u Bugarskoj preparati koji smanjuju propustljivost kapilara, a u najnovije vreme farmaceutska industrija u svetu izrađuje, na bazi kantariona, lekovite preparate sa standardizovanim sadržajem hipericina koji su namenjeni depresivnim osobama.

Za kantarion je utvrđeno da povećava osetljivost kože na sunčevu svetlosti te pri upotrebi njegovih preparata ovo treba imati u vidu ne sunčati se. Veću osetljivost pokazuju osobe sa svetlom kožom.

Moda i profit ostvaren u korišćenju sintetskih supstanci u lečenju potpuno su potisl upotrebu prirodnih sirovina , vraćanje istih u terapiju sad preti da klatno gurne na drugu stranu, da lekovito bilja uđe u modu i nekritičnu upotrebu. Ovakve namere su već zabeležene.

Amerikanci su ekstrakt kantariona, ginka, kave-kave, cveta kamilice i nane dodali u čips i dobili novi aromatični "lekoviti "čips, koji je namenjen zaštiti gubitka pamćenja.

Piše: Vukica Stevanović
Sutra: Hmelj u jastuku i dušeku


vesti po rubrikama

^feljton

15:08h

Vojvoda Simo Popović - S Kraljem Nikolom iz dana u dan 1916 - '19. (15)

15:27h

Priroda kao vođa (6)

      


FastCounter by LinkExchange