[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 26. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Foto

TV snimci terorista

Čečenski ekstremisti iz moskovskog pozorišta oslobodili još 15 talaca

Život ponuđen teroristima

Otmičari zasad odustali od pregovora o puštanju stranaca. Taoci apelovali da se ne pokušava prepad na zgradu jer je svuda postavljen eksploziv

MOSKVA (Tanjug, Beta) - Čečenski komandosi koji kao taoce drže između 500 i 600 gledalaca u Pozorišnom centru na Dubrovki u centru Moskve, zapretili su juče da će, od sutra ujutro u šest časova po lokalnom vremenu, otpočeti streljanje talaca ukoliko ruska vlada ne ispuni njihove uslove, javio je ruski radio "Eho Moskve" pozivajući se na izjave rođaka terorista.

Direktor ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), Nikolaj Patrušev, izjavio je istovremeno da će teroristima biti garantovan život ukoliko oslobode taoce.
"Mi pregovaramo i nastavićemo da pregovaramo u nadi da će to doneti pozitivne rezultate i da će taoci biti oslobođeni", rekao je Patrušev posle sastanka sa predsednikom Vladimirom Putinom.

Za sada nema podataka o tome da li je poruka Patruševa, koja bi po nekim ocenama mogla da označi značajan napredak u rešavanju krize, preneta otmičarima u pozorištu.
Istovremeno, zamenik ministra unutrašnjih poslova, Vladimir Vasiljev, upozorio je, povodom zahteva za održavanje mitinga na Crvenom trgu, da će sve neodobrene javne demonstracije biti sprečene, jer "odvlače snage potrebne za održanje reda u Moskvi". Otmičari su zahtevali da rođaci i prijatelji talaca organizuju miting na Crvenom trgu na kome bi se protestovalo protiv politike Kremlja u Čečeniji i zahtevalo oslobađanje zatočenih.

Stranci ostaju među taocima

Dozvolili hranu i vodu

MOSKVA (Beta) - Čečenski teroristi koji od srede uveče drže oko 700 talaca u moskovskom pozorištu, danas posle podne su prvi put dozvolili da se taocima donese voda i hrana.

Otmičari, inače, nisu spremni da pregovaraju o uslovima oslobađanja stranih državljana, izjavio je ambasador SAD u Moskvi, Aleksandar Veršbou. Kako prenosi agencija RIA Novosti, svi predstavnici ambasada koji su juče od devet ujutro očekivali oslobađanje svojih državljana, napustili su mesto otmice.

Portparol FSB, Sergej Ignjačenko, prethodno je izjavio da su vlasti ispunile zahteve otmičara da se ispred zdanja pozorišta pojave strane diplomate i kamere ruske televizijske stanice NTV.

Među 75 stranaca iz 18 zemalja (SAD, Nemačke, Holandije, Australije, Velike Britanije, Gruzije, Moldavije), nalazi se i Jugosloven, Miloš Maksimović iz Velike Moštanice, koji je u Moskvi radio za beogradsko građevinsko preduzeće "Inženjering partner".

Iz zgrade pozorišta juče u jutarnjim i prepodnevnim satima je, u dva navrata, oslobođeno 15 talaca, od toga osmoro dece. Prvo je oslobođeno sedam talaca koji su svi ruski državljani, a zatim je oslobođeno i osmoro dece "bez ijednog uslova", kako je rekao poslanik Državne dume, Dmitrij Rogozin.

Putin odbija

Otmičari su prekjuče, uz pretnju da će likvidirati sve taoce, dali vlastima rok od sedam dana da ispune njihove zahteve. Predsednik Vladimir Putin je, međutim, bio izričit u stavu da Kremlj neće popustiti pred zahtevima terorista. Teroristi, kojih prema ocenama službe bezbednosti ima 50, od čega su polovina žene, uglavnom udovice čečenskih separatista, zahtevaju da se ruske vojne snage povuku iz Čečenije.

Zašto nisu puštena sva deca

Lekar Leonid Rošal je naveo da taoci nemaju prave obroke, već jedu čokoladu i piju vodu. Otmičari su saopštili da taoce starije od 13 godina ne smatraju decom. Na internet sajtu kavkaz.org oni su takvu odluku obrazložili trvdnjom da ruske trupe mlade Čečene starije od 10 godina smatraju potencijalnim borcima.
Arhiva FSB navodno je identifikovala oko 90 odsto otmičara, od kojih su gotovo svi ruski državljani.
Novinarka Ana Politkovskaja vratila se iz SAD u Rusiju na zahtev otmičara da sa njom pregovaraju o oslobađanju talaca ne primivši nagradu za hrabrost u novinarstvu koju joj je dodelila Međunarodna fondacija ženskih medija. "Za mene je velika čast da primim nagradu za hrabrost u novinarstvu. Ipak, mislim da ćete se složiti da je veća čast za mene da, kada sudbina nudi priliku, pomognem ljudima u kriznoj situaciji", rekla je Politkovskaja.

Operativni štab za oslobođenje talaca bez uspeha bez uspeha je pokušao da kontaktira lidera čečenskih separatista, Aslana Mashadova, za koga ruske vlasti veruju da stoji na čelu te terorističke grupe. Kako je izjavio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, Vladimir Vasiljev, radi spasavanja ljudskih života taj štab "radi sve što je moguće da bi se ugovorili pregovori sa Mashadovim ili nekim od njegovih predstavnika".

Oteti ljudi su, u međuvremenu, mobilnim telefonom uputili apel FSB-u, ministarstvu unutrašnjih poslova i gradskim vlastima da ne pokušavaju silom da uđu u zgradu pozorišta zbog toga što su teroristi postavili veliku količinu eksploziva u središnji deo pozorišnog predvorja, a 15 otmičara na sebi ima pojaseve sa eksplozivom i spremni su da se dignu u vazduh u slučaju napada.

Predstavnik FSB, Sergej Ignatčenko izjavio je da se "sada ne može govoriti ni o kakvoj upotrebi sile u oslobađanju talaca.
"Najvažniji su sada pregovori o očuvanje života ljudi. A osnovni naglasak je stavljen na oslobađanje žena i dece", rekao je on.

A portparol Pozorišnog centra, Jelena Maljonkina, izjavila je Rojtersu da je u sred pozorišnog hola postavljena velika bomba, da su minirani bina i prolazi između sedišta, a da su u hodniku, opasani eksplozivom, 15 otmičara koji posmatraju pravce iz kojih bi mogla da usledi akcija specijalnih snaga.

Inače, na prostoru ispred pozorišta okupljeni su građani koji nose transparente i uzvikuju parole da se rat u Čečeniji zaustavi i da se oslobode nedužni zatočenici.

Čiji su otmičari

Bivša disidentkinja Elena Boner, udovica dobitnika Nobelove nagrade za mir, Andreja Saharova, kritikovala je izjavu predsednika Vladimira Putina da je uzimanje talaca u Moskvi "pripremljeno u stranim terorističkim centrima".
"Čini mi se da je Putin, izjavljujući da je ta operacija pripremljena u inostranstvu, skinuo odgovornost sa ruskih administrativnih struktura", rekla je Elena Boner.

"Nikome na Zapadu ne treba takva operacija. Svim muslimanskim zemljama, pa čak i Al Kaidi, u interesu su stabilizacija Rusije i njen stav prema iračkom pitanju. Nikome, izuzev Čečenima, nije potrebno da organizuje takvu akciju", dodala je Elena Boner, poznati borac za ljudska prava.

Teroristi obavili zadatak

MOSKVA (Tanjug) - Teroristi koji su u sredu zauzeli moskovsko pozorišno zdanje u kojem drže preko šest stotina ljudi, smatraju da su uspešno obavili svoj zadatak i da je sada ruski predsednik Vladimir Putin na potezu, izjavio je danas u emisiji radija "Eho Moskva" Mark Franketi, dopisnik britanskog lista "Sandej tajms".
Po rečima Franketija koji tvrdi da je uspeo danas da stupi u vezu sa vođom otmičara, Movsarom Barajevom, oni su izjavili da "ne nameravaju nigde da idu ni s taocima ni bez njih dok ne bude promena u Čečeniji". Barajev je naveo "da je to zajednička akcija čečenskih separatističkih lidera, predsednika Aslana Mashadova i ratnog vođe Šamilja Basajeva, i da se otmičari nalaze u Moskvi po naređenju", prenosi REN TV.
Otmičari su, kako su naglasili, ispunili svoj zadatak, "došli u Moskvu, uzeli taoce, a dalje neka rešava Putin". Barajev je britanskom novinaru izjavio da je njegovoj grupi "ispunjenje takvog zadatka bio san i da su stigli tu da umru." Franketi je takođe izjavio da je stekao utisak da "oni sami ništa neće rešavati, nego da čekaju naređenje iz Čečenije".


25. Oct 2002 21:20 (GMT+01:00)

Sinoć su teroristi pustili još četiri osobe, državljane Azerbejdžana. Prema snimcima ruske televizije ORT, iz zgrade su izašli tri žene i jedan muškarac.

25. Oct 2002 22:35 (GMT+01:00)

Ruska novinarka Ana Politskovaja, koja je pregovarala sa čečenskim teroristima, kazala je sinoć da će teroristi ubiti nekoliko taoca u jutarnjim časovima ukoliko ne vide nikakav dokaz o okončanju rata u Čečeniji.

"Predsednik lično mora reći da okončava rat, oni trebaju njegovu reč. To je prva stvar. Druga stvar je da trupe moraju da budu povučene iz jednog čečenskog regiona, kao primer za povlačenje koje će uslediti", kazala je ona.

25. Oct 2002 23:40 (GMT+01:00)

Neprijatelji su - drugi

Irački predsednik Sadam Husein pozvao je juče čečenske teroriste da oslobode taoce, istakavši da će njihova akcija razbesneti ruski narod, dok su istinski neprijatelji islama Amerikanci i Izrael.
On je rekao da nije "mudro da Čečeni izgube simpatije ruskog naroda i ruske države" i da držanje talaca u Moskvi ugrožava predstavu o islamu, prenose agencije.


vesti po rubrikama

^svet

17:14h

Hapšenjem osumnjičenih verovatno rešen slučaj snajperskih napada u SAD

17:21h

FBI: Al Kaida sprema napad

17:29h

Dogovor Širaka i Šredera spasio briselski samit EU

17:36h

U političkom atentatu u Japanu ubijen poslanik

17:49h

Francuska za izmene američke rezolucije

17:57h

Britanski sud potvrdio valjanost antiterorističkog zakona

18:09h

Čečenski ekstremisti iz moskovskog pozorišta oslobodili još 15 talaca

18:23h

Ko je Movsar Barajev, vođa čečenskih otmičara

 FastCounter by LinkExchange