[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 26. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Izvršni odbor Niša odlučio

Skuplje komunalne usluge

NIŠ - Izvršni odbor grada Niša na jučerašnjoj sednici doneo je odluku o poskupljenju komunalnih usluga iz svoje nadležnosti. Nišlije će ubuduće po višoj ceni plaćati iznošenje smeća, vodu, grejanje i gradski prevoz.

Nova cena grejanja stambenog prostora biće 22 dinara po kvadratnom metru dok će vlasnike poslovnih prostorija ova usluga koštati dva i po puta više. U slučaju da temperatura u stanovima nije u visini propisanih normativa, građani će imati pravo na umanjenje cene grejanja u maksimalnom iznosu od 30 odsto, a u slučaju da je niža od 12 stepeni neće biti dužni da plaćaju račune za grejanje.

Sindikat protiv

Predstavnici sindikata "Nezavisnost" usprotivili su se poskupljenju komunalnih usluga navodeći da će se to odraziti na , ionako loš, materijalni položaj građana. Međutim, predsednik Gradske vlade, Aleksandar Krstić istakao je da grad nema sredstava da dotira rad javnih preduzeća koji se odvija u veoma teškim uslovima i da je ovakva odluka deo strategije čiji je cilj da do 2005. godine cene komunalija dostignu tržišnu vrednost.

Nova odluka predviđa da će vlasnici praznog poslovnog i stambenog prostora biti dužni da plaćaju punu cenu grejanja, a ne, kao što je do sada bio slučaj, samo trećinu fakturisanog iznosa.

Nišlije će kubik vode od početka sledeće godine plaćati 12 dinara umesto dosadašnjih deset. Cena vode će rasti kvartalno da bi na kraju sledeće godine dostigla iznos od 15 dinara po kubiku. Budžetski korisnici će vodu plaćati 18, a ostala pravna lica 32,40 dinara po kubiku. Nastaviće se praksa da svaki kubik preko dozvoljenog limita građane košta 30, a pravna lica 50 dinara.

Više su i cene gradskog i prigradskog prevoza pa će karta u jednom pravcu koštati 15, a tzv. dnevna karta 45 dinara. Novina je uvođenje karti koje će važiti tri dana, po ceni od 120 dinara odnosno desetodnevnih koje će koštati 280 dinara.

Skuplje su i usluge JKP "Mediana" pa će se iznošenje smeća plaćati 1,48 dinar po kubiku za građane odnosno 2,96 dinara za pravna lica. Cenu usluga podiglo je i JKP "Tržnica" ali je istaknuto da se one neće odraziti na krajnje korisnike jer je ovo javno preduzeće u dobiti na osnovu Vladine odluke o oslobađanju od poreza na promet.

Odluka o poskupljenju usluga ustanove "Pčelica" je odložena jer nije postignut dogovor o visini novih cena kao i o većem učešću grada u dotiranju ovih usluga.

D. K.


vesti po rubrikama

^Niš

15:22h

Tajne pripreme u niškoj opoziciji za lokalne izbore

15:43h

IO Niša odlučio: Skuplje komunalne usluge

15:59h

U Kliničkom centru nova oprema

16:11h

Studenti Filozofskog fakulteta nastavili protest

16:19h

Uspešan rad stomatološke preventive u niškom Domu zdravlja

 FastCounter by LinkExchange