[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 26. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Priroda kao vođa (5)

Čudesni beli slez

To je jedna od najstarijih lekovitih biljaka

Stoga biljke koje se koriste u ovoj terapiji delimo na :
- MUCILAGINOZA - sadrže sluz
- EKSPEKTORANSI -Sadrže saponozide
- BRONHOSPAZMOLITICI - Sredstva / rszličitog sastava/ protiv spastičnog bronhitisa

Mucilagoinozna sredstva sadrže sluz koja prekriva upaljenu sluzokožu te ublažava nadraženost.U ovom slučaju pogrešno bi bilo upotrebiti preparat koji sadrži saponozidne ekspektoranse.Pravilan izbor preparata pomoći će bolesniku tako šo će mu ublažiti tegobe i skratiti trajanje bolesti.

Jedna od najznačajnijih sluznih droga je :
ALTHEA OFFICINALIS - Beli slez
Beli slez je jedna od najstarijih lekovitih biljaka.Dioskorid u svom delu MATERIJA MEDIKA daje uputstva o njegovoj upotrebi 77. g. naše ere.

Kako je i rečeno nosilac delovanja je sluz koje ima naviše u korenu biljke 35%.
Za uspešno delovanje je neophodna i pravilna priprema.Zbog visokog procenta skroba u korenu koji bi mogao sprečiti oslobađanje sluzi čaj se priprema na hladno.Kšika belog sleza se usitni i prelije sa 200g hladne vode i uz povremeno mešanje ostavi da stoji 2-3 sata.Ocedi se i pije ili grglja.

List je najbolji

Novorođenčetu ovako pripremljen čaj stavljati u kapima u nosić.
Slez ublažava upalna stanja gornjih disajnih puteva, a to delovanje seže i do želuca.

Karlo Veliki je 812. godine u svojim Kapitularima naredio da se beli slez mora gajiti na svim državnim imanjima, a mi to posle jedanaest vekova nismo uspeli.

Neracionalno ponašanje je opstanak ove biljke u prirodi ugrozillo te je i njeno sabiranje u prirodi ograničeno i pod kontrolom.Eksploatacija iz prirodnih staništa u Vojvodini je zabranjena jer je stanje vrlo alarmantno. Ovakvim ponašanjem ugrozili smo biljku koja je pri tom i značajan izvozni artikal.
TUSSILAGO FARFARA - PODBEL

List ove biljke koristi se više od cveta jer je bogatiji sluznim materijama.Pored sluzi biljka sadrži i gorke materije koje imaju tonizirajuće dejstvo.Stoga se njegova upotreba preporučuje kod hroničnog kašlja, a značajna poboljšanja su zabeležena kod emfizema pluća i silikoze, gde su drugi zakazali.
PLANTAGO LANCEOLATA - BOKVICA

Bokvica nije čisti mucilaginozum jer pored sluzi sadrži i taninske supstance i silicijum. Koristi se i u svežem i suvom stsnju.
Koristi se kao protivupalno sredstvo gornjih disajnih puteva.Svež sok povoljno deluje na cirkulaciju.U narodu je raširenn spoljna upotreba bokvice za zaceljenje upaljene kože.

Čajne smeše koje se koriste za lakše iskašljavanje:
Po 50 grama korena belog sleza,morača i lista podbela se izmeša i supena kašika ove smeše sa 200 g. ključale vode, poklopi i posle dva sata ocedi i pije na svakih 10-15min jedna kašika.

Po 30 grama korena i lista belog sleza izmeša i supena kašika ove smeše se prelije sa 200 g. hladene vode, poklopi i posle dva sata ocedi i pije na svakih 10-15 min. jedna kašika. Pije se zaslađen medom ili sokom od višanja, ribizli ili kupina. Ovi aromaični sokovi maskiraju bljutav ukus ovog čaja.

Prati ruke

Budući da nailazi period koji karakterišu češće prehlade i grip koji se mogu razviti u epidemije, stoga nije na odmet podsetiti se šta nam je činiti da svojim ponašanjem ne doprinesemo bržem širenju bolesti.

Pre svega, šta kažu istraživači o našem znanju o prehladi i njenoj prevenciji? Pođimo od roditelja koji su bitna karika u obezbeđenju prevencije prehlade, a zatim i u sprovođenju terapije. Rezultati istraživanja ukazuju na velike zablude i oskudno znanje.

Veliki broj veruje da su neke prehlade posledica bakterijske infekcije, a vrlo visok procenat smatra da prehladu i bronhitis treba lečiti antibioticima, što je vrlo opasno, ako se i upuste u ovakvu terapiju bez konsultacije lekara.

Naime, prehlada je posledica napada virusa na organizam. Antibiotici ne deluju na viruse, ali to i nisu lekovi namenjeni automedikaciji.
Kako bismo i svoju okolinu i sebe zaštitili, neophodno je da znamo da se prehlada lakše prenosi preko nosa i ruku nego preko usta.

Često pranje ruku je važan element preventive, a pranje ruku antibakterijskim sapunima nema prednost nad običnim sapunom. Redovno provetravanje prostorija i izbegavanje izlazaka na mesta gde se okuplja veći broj ljudi, ako svako od nas ispoštuje preseći će lanac kojim se širi epidemija.

Beli luk

Ako svojim svakodnevnim obrocima dodamo namirnice bogate vitaminom C, beli luk , čajne napitke i voćne sokove, pomoći ćemo odbrambenim snagama da odole napadu virusa, ili bar da se lakše izbore sa njima.

Posebno treba istaći neophodnost upotrebe belog luka.
- Beli luk je višegodišnja biljka koja se vegetativno razmnožava. Ova činjenica je verovatno razlog narodnom verovanju da seme luka može učiniti čoveka besmrtnim, ali ga je nemoguće naći jer ga vile pokupe.

- U Tutankamonovoj grobnici pronađena je glavica belog luka.
- Tokom izgradnje piramida, egipatski robovi su jeli svakodnevno beli luk.
- U Bibliji se spominje jelo od belog luka i sirćeta
- Plinije je zabeležio 61-nu upotrebu belog luka.
- Galenus ga takođe pominje u svojim spisima

Ogromno poverenje koje stolećima narodi svih kontinenata ukazuju belom luku dobilo je i naučnu potvrdu..
Beli luk je jedna od najlekovitijih biljaka. Provereno smanjuje nivo holesterola u krvi, snižava krvni pritisak, ima antibiotska svojstva, moćan je antioksidans, stimuliše prirodnu odbranu organizma te je odlična preventiva protiv gripa i prehlade.

Nedovoljna upotreba belog luka uzrokovana je njegovim mirisom. Za otklanjane neprijatnog zadaha, treba sažvakati nekoliko zrna kafe, anisa i kima.
Takođe važna potpora organizmu za odbranu od napada virusa su napitci i to u obliku čajeva i voćnih sokova.

Piše: VUKICA STEVANOVIĆ
Sutra: Koje čajeve treba piti


vesti po rubrikama

^feljton

14:55h

Priroda kao vođa (5)

15:26h

Vojvoda Simo Popović - S kraljem Nikolom iz dana u dan 1916 - '19. (14)

      


FastCounter by LinkExchange