[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 26. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nekadašnji član Predsedništva BiH spreman da pomogne Haškom sudu

Pejanović svedoči
protiv Krajišnika?

Kao jednog od najodgovornijih za zločine, imenovao Karadžića

SARAJEVO (FoNet) - Nekadašnji član Predsedništva BiH i dugogodišnji predsednik Srpskog građanskog veća Mirko Pejanović potvrdio je da bi mogao uskoro da se pojavi pred Haškim sudom u ulozi svedoka.

On je rekao da još sa sigurnošću ne može da potvrdi u kojim procesima će svedočiti i istakao da je haškim istražiteljima "do sada pomagao u brojnim aspektima njihovih istraživanja". "Njihov rad poklapa se sa mojim željama da se haški procesi dovedu do kraja i da se pravdi privedu najodgovorniji za zločine.

U tom kontekstu je moguće da će biti i mog ličnog učešća u svedočenju za pojedine optužbe koje su podnesene", rekao je Pejanović u intervjuu za Dnevni avaz.

"Vraćanje međunacionalnog poverenja je počelo, a još više će taj proces ojačati kada se sudu pravde privedu najodgovorniji za stradanje civila, za etnički progon i genocid na prostoru BiH, a to se, nesporno je, pre svega odnosi na Radovana Karadžića", ocenio je Pejanović.

Dnevni avaz je pre nekoliko dana objavio je da će Pejanović biti jedan od prvih svedoka Tužilaštva koji će se pojaviti na suđenju u Tribunalu bivšem visokom funkcioneru RS Momčilu Krajišniku. Pejanović je bio član Predsedništva BiH i učesnik je ratnih dešavanja u toj zemlji, o čemu je napisao i dve knjige.

Upitan da li će njegovo eventualno svedočenje u Hagu otežati činjenica da se srpski narod u BiH nikada nije pomirio sa postojanjem Tribunala, Pejanović je rekao da je "traženje pravde blisko svakom normalnom čoveku", te da svoje pojavljivanje u Hagu neće generalizovati ni za srpski, ni za neki drugi narod.


vesti po rubrikama

^balkan

16:28h

Mirko Pejanović spreman da pomogne Haškom sudu

16:36h

Nastavljena istraga o slučaju Paulin Dvor

16:41h

Prvo ročište po tužbi protiv Federacije BiH 5. novembra

16:49h

Turska podnela tužbu protiv nemačkih fondacija

16:56h

Javno priznanje šefa specijalaca TO u Visokom Niseta Ramića

17:08h

Uzbuna u turskom selu: Mislili da ih je napao Sadam

17:14h

Poslednji premijer SFRJ tužio vladu u Skoplju

      


FastCounter by LinkExchange