[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 25. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


GLAS istražuje

Zašto Karla del Ponte kasni s optužnicama protiv pripadnika OVK

Svedoci u strahu od krvne osvete

U Prištini se šapuće da za Hag konkurišu Tači, Čeku, Haradinaj, Selimi, Sulja, Bašota, Maljoku, Šalja…

Karla del Ponte je najavila da će i pripadnike OVK da stigne duga ruka haške pravde. Proletos, prilikom drugog boravka u Prištini, kao i za vreme razgovora s članovima porodica nestalih i kidnapovanih Srba, obećala je da će prve optužnice biti podignute u septembru.

Ovoga puta, međutim, odložila je rok do kraja godine, za kada je zakazala podizanje jedne, a iduće godine, kazala je, mogu se očekivati još dve optužnice. Zbog čega glavni tužilac kasni, kad i u tužilaštvu kažu da imaju dovoljno dokaza o šiptarskim zločinima?

Najteži zločini

Tokom 1998. teroristi OVK su počinili brojne zločine, od kojih su najkrvaviji bili teroristički napadi na pijacu u Kosovskoj Mitrovici, na kafić u Peći, zatim oni koji su se dogodili u krematorijumu u selu Klečka, jami rudnika Volujak kod Kline, kanalu kojim se voda Dečanske Bistrice prenosi u Radonjićko jezero, u Rznićkim šumama, kod sela Glođane...
Na tim stratištima, pobijeno je više desetina Srba. Brojna su i ubistva iz zasede, a kidnapovano je i nestalo više od 1300 Srba.

Optužnice kasne, priznaje Del Ponte, zbog svedoka Albanaca. Oni se plaše da svedoče. To je, potvrđeno nam je i u Hagu, jedini razlog zbog čega prvi optuženi Albanac nije već u Ševeningenu.

Krvna osveta

Kosovski Albanci, iako su bili voljni da daju izjave istražiteljima tužilaštva, sada strahuju da bi, ukoliko se pojave u sudnici, mogli da postanu žrtve odmazde nekadašnjih saboraca, istomišljenika ili članova porodica optuženih. Osveta, naročito krvna, kod kosovskih Albanaca još postoji, pa bi, u slučaju svedočenja, mogle da budu ubijene čitave porodice svedoka.

Ovakav strah, za koji izvori "Glasa" iz Prištine kažu da je opravdan, međutim, ne sprečava Albance da nagađaju ko bi mogao da otputuje u Hag. Najčešće se pominju imena pripadnika OVK koji su letos uhapšeni, pre svih komandanta Remija i Dauta Haradinaja. Ali, i onih koji su na slobodi.

Iako u Tribunalu ponavljaju da postoji mogućnost podizanja optužnice protiv nekoliko pripadnika OVK, u interesu istrage ne navode njihova imena. Naši albanski izvori tvrde da bi su u "u konkurenciji za odmor" u pritvorskoj jedinici UN u Ševeningenu, elitnoj četvrti Haga na obali Severnog mora, Hašim Tači, Agim Čeku, Ramuš Haradinaj, Redžep Selimi, Azem Sulja, Sokol Bašota, Naim Maljoku, Šaban Šalja…

Dokazi beogradski

Vladimir Božović, šef odeljenja za pravosuđe pri Koordinacionom centru za Kosovo i Metohiju, nada se da je Del Ponte šefu Unmika Mihaelu Štajneru uručila spisak terorista iz drugog i trećeg ešalona koje bi policija Civilne misije UN trebalo da uhapsi, a kojima bi trebalo da sude međunarodna sudska veća na Kosovu.

Mogući nemiri

Izvori "Glasa" iz Prištine strahuju da bi podizanje optužnica, a naročito hapšenje i transfer u Hag bilo kog pripadnika nekadašnje OVK, mogli da izazovu talas demonstracija i nemira širih razmera, usmerenih pre svega prema pripadnicima Unmika i Kfora.
Šef Unmika Štajner je, podsećamo, u intervjuu za naš list, rekao da će, ukoliko budu izdati nalozi za hapšenje, Unmik uhapsiti i transferisati u Hag optužene, pa makar to bili i ljudi na najodgovornijim funkcijama.

- Za vreme suđenja Slobodanu Miloševiću, po optužnici za Kosovo, provejavalo je da je bilo pojedinačnih istupa, ali nije dokazano da je išta organizovala država. Nije dokazano da su pripadnici VJ i policije činili zločine, već suprotno: da su brojni Albanci napadali Vojsku Jugoslavije i policiju i činili zločine, te da su naši organi bezbednosti imali legitimno pravo da upotrebe silu i brane ustavni poredak.

Kad su Albanci u pitanju, očekujem da se na optuženičkoj klupi nađu oni koji su sada na odgovornim funkcijama, a činili su, ili naređivali, zločine - kaže Božović i dodaje da tužilaštvo Tribunala ima dovoljno dokaza za podizanje optužnica.

Portparol tužilaštva Florans Artman potvrdila je za "Glas" da Tužilaštvo Haškog tribunala već duže vreme sprovodi istragu protiv nekoliko pripadnika bivše OVK, ali da se , u interesu istrage, njihova imena ne navode.

Šta zna tužilaštvo

Uz primedbu da je pravda spora ali dostižna, i da podizanje optužnica dosta kasni, Božović naglašava da tužilaštvo Tribunala ima dovoljno dokaza ne za jednu, već za više optužnica. Božović podseća da su vlasti u Beogradu, još pre nekoliko meseci, poslale tužilaštvu više od 40.000 stranica dokaznog materijala o zločinima koje su počinili, ili su odgovorni za njihovo izvršenje Hašim Tači, Agim Čeku, Ramuš Haradinaj, Redžep Selimi, Azem Sulja, Sokol Bašota, Naim Maljoku, Šaban Šalja…

- Postoje nepobitni dokazi da su ovi ljudi, od kojih se neki, poput Tačija, Haradinaja i Čekua, danas na visokim funkcijama na Kosmetu, više godina smišljali, naređivali i izvršavali zločine nad kosovskometohijskim Srbima, pripadnicima VJ i policije, ali i svojim sunarodnicima - ponavlja Božović.

Haškom tužilaštvu su dostavljeni dokazi da su, od svog osnivanja 1995. godine do kraja 1998, pripadnici terorističke OVK izvršili više od 1.800 oružanih napada na pripadnike i objekte MUP-a Srbije i građane svih nacionalnosti. Pri tom su ubili 364, a ranili 605 osoba.

U istom periodu izvršili su 25 napada na naselja i objekte u kojima su bile smeštene srpske izbeglice iz Krajine. Napadi su intenzivirani 1999. Od 1. januara do 24. marta te godine izvršili su 586 napada, od kojih je najviše bilo u vreme održavanja mirovnih pregovora u Rambujeu.

LJILJANA STALETOVIĆ


vesti po rubrikama

^tema

17:20h

"Glas" istražuje: Zašto Karla del Ponte kasni s optužnicama protiv pripadnika OVK

17:35h

Ko je ovaj čovek - Jovan Čeković

      


FastCounter by LinkExchange