[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 25. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sve više zahteva za kažnjavanje umešanih u aferu oko "Jugoimporta"

"Orao" zasad odneo samo Čekovića

Filip Riker: Vašington nudi saradnju Beogradu u rasvetljavanju slučaja, ali se neće zadovoljiti samo priznavanjem da je kršen embargo UN

BEOGRAD - Odlukom Upravnog odbora zatvoreno je predstavništvo "Jugoimporta" u Bagdadu. Afera oko ovog preduzeća oštetiće, prema proceni premijera Srbije, Zorana Đinđića, tek popravljen ugled zemlje, a Vojislav Koštunica, predsednik SRJ, ne slaže se da slučaj može drastično da šteti ugledu zemlje.

Uz napomenu da kršenje sankcija UN nije smelo da se dogodi, Koštunica navodi da je "hazarderski posao 'Jugoimporta' u stvari remont avionskih motora starije generacije, a ne prodaja savremenog oružja".

Da li se preko beogradske firme izvozilo oružje iz Republike Srpske za Irak i ko treba da odgovara? Vlada SRJ formirala je komisiju koja treba da ispita da li je u Ministarstvu odbrane bilo nepravilnosti pri izdavanju dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme.

Obračun

Pedi Ešdaun, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, podnoseći izveštaj SB najavio je da će svoja velika ovlašćenja iskoristiti i za obračun sa onima koji krše embargo UN.
-Slučaj "Orla" i isporuka oružja Iraku je u nadležnosti UN i Sfor ali ja sam spreman da svojim ovlašćenjima podržim svaku akciju koju će preduzeti protiv prekršioca međunarodnog prava", naglasio je Ešdaun.

Saznaje se da je taj posao poveren saveznom ministru policije i odbrane, Zoranu Živkoviću i Velimiru Radojeviću, kao i Veroljubu Dugaliću, v.d. saveznom ministru finansija. Vlada RS, na osnovu izveštaja komisije Ministarstva odbrane, već je potvrdila da je Vazduhoplovni zavod "Orao" kršio rezolucije UN i isporučivao oružje Bagdadu.

Jovan Čeković, koga je Savezna vlada smenila s mesta direktora "Jugoimporta", tvrdi da je već mesecima pod "strahovitim pritiscima da Amerikancima dostavi na uvid i kontrolu sve kapacitete i ugovore o izvozu naoružanja u poslednjih pet-šest godina.

On navodi da su pritisak vršili savezni ministar inostranih poslova Goran Svilanović i potpredsednici Vlade Srbije, Žarko Korać i Nebojša Čović. Ministar Svilanović, kako prenosi Beta, juče nije želeo da komentariše ove navode.

Remontovan jedan avion

Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS, rekao je da je tačno da je SRJ remontovala jedan irački "Mig-23".
- Ako uopšte treba da neko zbog toga odgovara, onda se po komandnoj liniji ne može teretiti direktor "Jugoimporta", a da ne odgovara predsednik UO i ministar policije, Dušan Mihajlović", istakao je on na konferenciji za novinare.

Čeković je rekao da svaki ugovor koji potpisuje SDPR mora da prođe verifikaciju UO u kome su ministri unutrašnjih poslova Srbije i SRJ, Dušan Mihajlović i Zoran Živković, savezni premijer Dragiša Pešić, ministar odbrane Velimir Radojević.

- "Jugoimport" godinama trguje sa Irakom i bavi se izvozom oružja čime je obezbeđivo znatne prihode režimu Slobodana Miloševića, izjavio je juče "Glasu Amerike" Aleksandar Stendiš, glavni urednik časopisa "Džejns difens" koji se bavi međunarodnim vojnim i pitanjima bezbednosti.

- Američki Stejt department pozdravio je mere koje je zvanični Beograd preduzeo radi zaustavljanja trgovine oružjem sa Irakom ocenjujući ih značajnim - javio je Radio B92. Filip Riker, zamenik portparola Stejt departmenta, naveo je da je Vašington ponudio punu saradnju Beogradu u rasvetljavanju tog slučaja i pozvao vlasti u BiH da preduzmu slične korake i deluju odlučno u zaustavljanju prodaje vojne opreme Iraku. On je naglasio da se SAD neće zadovoljiti samo priznavanjem da je kršen embargo UN.

D. M. S. - agencije

 

24. Oct 2002 23:15 (GMT+01:00)

Begović:Nije bilo izvoza u Irak

Iz SRJ u Irak nije izvezeno oružje ni vojne oprema, jer i da je bilo pokušaja izvoza Savezna uprava carina ne bi dozvolila takvu trgovinu, pošto nas na to obavezuje Rezolucija UN, izjavio je sinoć direktor SUC-a Vladan Begović.


vesti po rubrikama

^politika

17:25h

Ustavni sud Srbije sam pokrenuo pitanje mandata

17:35h

Grubač: SUS čeka konačnu odluku

17:40h

Republički ustavni sud nije razrešio krizu u parlamentu

17:50h

Jovanović: Odlaže se skupštinska rasprava

17:55h

Miodrag Isakov istakao: Čemu žurba?

18:00h

Vlada uputila poziv kosovskim Srbima

18:10h

Pred lokalne izbore na Kosmetu: Sve spremno za glasanje

18:20h

Sve više zahteva za kažnjavanje umešanih u aferu oko "Jugoimporta"

18:25h

DSS predstavio svoje verzije izbornih zakona

18:30h

Ristić o troškovima buduće države: Koštaće Srbiju triput manje

18:40h

Simić o tvrdnjama Del Ponteove: Koštunica ne zna gde je Mladić

18:55h

Bulatović: Opstaju i SNP i koalicija

      


FastCounter by LinkExchange