[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 25. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ustavni sud Srbije sam pokrenuo pitanje mandata

Na oceni Zakon o poslanicima

Pokrenut postupak, a Skupštini rok za odgovor od 30 dana

BEOGRAD - Ustavni sud Srbije pokrenuo je juče postupak za ocenu ustavnosti odredbi člana 88. stav 1. tačka 1. i 9. Zakona o izboru narodnih poslanika Republike Srbije kojim se propisuju razlozi za prestanak mandata narodnim poslanicima.

Odlukom u ovoj pravnoj stvari trebalo bi da se razjasni i kompletna situacija oko oduzimanja mandata četrdesetpetorici poslanika DSS-a. Dr Slobodan Vučetić, predsednik suda objasnio je da je odlučeno da se pokrene ovaj postupak kako bi bila razjašnjena sva važna pravna pitanja vezana za prevremeni prestanak mandata poslanicima.

On je naglasio da rasprava o inicijativi za ocenu ustavnosti člana 69. Poslovnika skupštine koja je juče trebalo da se nađe na dnevnom redu sednice i rešenje samo u ovom predmetu ne bi dalo kompletan odgovor o mandatima.

Koga poslanik predstavlja

Jedno od ključnih pitanja biće da li je u saglasnosti sa članom 76. Ustava Srbije vezivanje prestanka mandata za prestanak članstva u političkoj stranci ili koaliciji na čijoj je izbornoj listi je poslanik izabran. U sklopu ovoga je i pitanje da li se time uspostavlja odnos u kome poslanici predstavljaju stranku a ne građane i da li Skupština time gubi svojstvo predstavnika građana, a postaje reprezent političkih partija.

Sud je juče dao Skupštini i rok od 30 dana da se izjasni o pitanju ocene ustavnosti člana 88. Zakona o izboru narodnih poslanika.

Sudija izvestilac, dr Bosa Nenadić istakla je u referatu da je prestanak mandata uređen zakonom i nabrojala niz pravnih pitanja na koje će sud morati da odgovori u ovom predmetu. Razlozi za prestanak mandata ( član 88. stav 1. tačke 1. i 9.) vezani su za pripadnost poslanika političkim strankama ili drugim političkim organizacijama.

Među njima su prestanak članstva u stranci ili koaliciji na čijoj listi je poslanik izabran i brisanje iz registra kod nadležnog organa političke stranke odnosno druge političke organizacije na čijoj izbornoj listi je izabran.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^politika

17:25h

Ustavni sud Srbije sam pokrenuo pitanje mandata

17:35h

Grubač: SUS čeka konačnu odluku

17:40h

Republički ustavni sud nije razrešio krizu u parlamentu

17:50h

Jovanović: Odlaže se skupštinska rasprava

17:55h

Miodrag Isakov istakao: Čemu žurba?

18:00h

Vlada uputila poziv kosovskim Srbima

18:10h

Pred lokalne izbore na Kosmetu: Sve spremno za glasanje

18:20h

Sve više zahteva za kažnjavanje umešanih u aferu oko "Jugoimporta"

18:25h

DSS predstavio svoje verzije izbornih zakona

18:30h

Ristić o troškovima buduće države: Koštaće Srbiju triput manje

18:40h

Simić o tvrdnjama Del Ponteove: Koštunica ne zna gde je Mladić

18:55h

Bulatović: Opstaju i SNP i koalicija

      


FastCounter by LinkExchange