GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 21. oktobar 2002.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Ohrabrenje za istočnu Evropu: glasačko mesto u Dablinu

Pozitivan ishod ključnog referenduma u Republici Irskoj

"Da" proširenju EU

Otklonjena najteža prepreka za ratifikaciju sporazuma iz Nice

DABLIN (Tanjug) - U Republici Irskoj je juče u devet sati počelo ručno prebrojavanje glasova jučerašnjeg referenduma čiji su delimični, elektronski obrađeni rezultati, pokazali da se većina građana izjasnila za sporazum o proširenju Evropske unije novim članicama.

Konačni rezultati trebalo je da budu objavljeni sinoć. Na osnovu prebrojanih glasova iz sedam od ukupno 42 izborne jedinice, za sporazum iz Nice kojim se odobrava prijem novih država u EU, glasalo je 66,57 odsto birača, a protiv je bilo 33,43 odsto građana.

Analitičari su u tom trenutku u izjavama za irske medije procenili da će taj trend glasova biti nastavljen i da sa velikom verovatnoćom očekuju pozitivan ishod referenduma, iako elektronski obrađeni glasovi predstavljaju samo 9,24 odsto glasova.

Raspad Prave IRA?

Grupa lidera najekstremnije frakcije Irske republikanske armije (IRA), koji su se pre pet godina pod nazivom Prava IRA odvojili od matične organizacije, najavili su da će se ova organizacija rasformirati zbog unutrašnjih sukoba. Saopštenje više članova rukovodstva frakcijske grupe Prave IRA, koji izdržavaju zatvorsku kaznu, objavljeno je u dablinskom "Sandej indipendentu", s njihovom ocenom da je Prava IRA "na kraju". Prava IRA osnovana 1997. kako bi se suprotstavila primirju koje je prihvatilo vođstvo IRA.

Republika Irska je, inače, jedina članica EU u kojoj ustav predviđa održavanje referenduma o proširenju Unije. Pre 16 meseci, Irci su odbacili sporazum o proširenju EU. Zamenik premijera Irske Meri Herni predvidela je juče da će ovog puta sporazum biti odobren, sa 60 odsto glasova "za" a 40 protiv. Prethodnog puta, 54 odsto glasača je bilo protiv sporazuma, a odziv je bio jedva 35 odsto.

Označen kao ključni za budućnost ne samo osam zemalja istočne Evrope, Malte i Kipra - koje se nadaju da će 2004. biti primljene u punopravno članstvo EU - već i za budućnost cele Unije, referendum je praćen sa izuzetnom pažnjom i izvan Irske.

Ukoliko sporazum iz Nice ne bi bio ratifikovan ove godine, više ne bi imao pravnu valjanost - što bi značilo da bi proces širenja Unije bio zaustavljen za sledećih nekoliko godina.


vesti po rubrikama

^svet

17:02h

Pozitivan ishod ključnog referenduma u Republici Irskoj

17:14h

Produžen pritvor indonežanskom islamisti

17:23h

Razgovori zvaničnika dve Koreje: Pjongjang ćuti o najbitnijem

17:36h

Problemi proizvođača deterdženata: Egipćani veš ne peru "arijelom"

17:44h

Bagdad: Sadamova zahvalnost na podršci na referendumu

17:57h

Novi snajperski napad u SAD: Isti napadač - ili imitator?

18:05h

Avganistan: Kako do šifre

18:11h

Dan žalosti u Australiji

 FastCounter by LinkExchange