GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 21. oktobar 2002.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posle osvajanja četvrtog mesta na SP u Argentini, selektor odbojkaša Vesko Vuković smiruje strasti

Nije smak sveta

Personalnih promena u ovom trenutku neće biti u reprezentaciji, poručuje Vuković

Uveliko su se smirile strasti i razočarenje, koje je usledio posle pada odbojkaške reprezentacije Jugoslavije s mesta prvog favorita Svetskog šampionata. Plavi su osvojili četvrto mesto, prepuštajući drugima stepenice pobedničkog postolja. U nezavidnoj poziciji, našao se novi selektor plavih, Vesko Vuković koji je trofejnu reprezentaciju nasledio od Zorana Gajića nepunih mesec dana pred početak najvažnijeg takmičenja u ovoj godini.

Ipak Vesko je imao dovoljno snage da se suoči s novom istinom.
- Mislim da ovo nije smak sveta, nezavnisno od toga šta je od nas očekivala nacija. I mi smo to stvarno želeli i uradili smo sve da bi to ostvarili. Kada bi se u sportu sve želje ispunjavale onda to ne bi ni bio sport.

Uvek može bolje

Koliko ste zadovoljni saradnjom sa stručnim štabom?
- Ljudi su dali od sebe, koliko su u tom trenutku mogli. Naravno, kada sve morate da odradite za nekih 20 dana, onda shvatite da vam je potrebno mnogo više za uhodavanje. Ne mogu da kažem da je bilo idealno jer uvek može bolje, ali mogu da vam kažem da sam sa stručnim štabom potpuno zadovoljan.

Plavi su ostvarili sedam pobeda, a onda je došlo polufinale i poraz od Brazila. Reprezentacija je igrala bukvalno s jednom postavom. Da li je moglo drugačije?
- Imali smo veliko vođstvo u prvom setu i nijednog trenutka se nije osetilo da igramo mnogo slabije ili da neko od igrača ne igra dobro. Uvek smo bili na poen, dva...Ipak, ako odmah ne rešite probleme koji se u normalnim situacija lako rešavaju, onda je kasnije sve teže i teže...

Posle Brazila, plavi su izgubili i bitku za bronzanu medalju od Francuza. Da li je tad moglo bolje?
- Francuzi su bili u boljoj situaciji, jer su igrali protiv reprezentacije, koja ima viši rejting od njihove. Za njih bi bio uspeh i da su bili četvrti. Kod nas je verovatno prevladalo mišljenje: kad nismo uradili juče protiv Brazila, šta onda da uradimo danas. Možda nisam u pravu, ali tako mi se čini.

Nezamenljivi-postoje

Tokom šampionata mnogi su među eventualne razloge neuspeha na SP ukalkulisali i realtivno nepoznavanje ličnih osobina reprezentativaca, tako da Vuković nije mogao da zna kako se koji ponaša u kritičnim momentima.
- Bio bih subjektivan ako bih vam dao bilo koji odgovor. Činjenica jeste da mi imamo mnogo igrača koji su nezamenjivi. Ne samo zbog rejtinga, već i zbog njihove stvarne vrednosti. Oni su vrhunski takmičari. Eto Nikola je ušao u prvu postavu šampionata, dok je Ivan Miljković je bio drugi MVP igrač. U grupama smo igrali s deset igrača, a to se do sada nije dešavalo.

Koji su po vašem mišljenju razlozi neuspeha?
- Pravi razlozi se vuku uz nas još od maja meseca. Igrači su imali dosta dugu pauzu, koja je opet bila neophodna jer su igrali non stop i morali su da se odmore. Ipak, posle pauze je ostalo vrlo malo vremena da se propušteno nadoknadi.

Zbog toga smo hramali kroz čitavu Svetsku ligu (bronzana medalja), a kako onda tako i u Argentini. Pored toga, imali smo i više otežavajućih okolnosti. Jedan od naših najboljih igrača, realizovao je manje od polovine potrebnih priprema tako da nije bio u stanju da na svakoj utakmici pruži maksimum.

Mislite na Gorana Vujevića?
- On je pre četiri godine u Japanu pobedio ili bio u vrhu bar na pet igračkih lista, a vi znate šta to znači. Ipak moram reći da sam bio veoma zadovoljan, njegovim učinkom na pripremama. Protiv Brazila je takođe odigrao odlično. Bilo je veoma teško održavati kontinuitet igre na visokom nivou.

Da li su rivali napredovali dok smo mi stajali u mestu?
- Brazil je potpuno zasluženo osvojio prvo mesto. "Karioke" su u približnoj formi bile i tokom finala Svetske lige samo su zbog psihološkog opterećenja, jer je nacija od njih očekivala pobedu, u prevelikoj želji kiksali u finalu od Rusa. Ovog puta su na tu formu dodali još malo i došli u Argentinu potpuno spremni. Dokaz za to su njihove pobede nad Italijom, Jugoslavijom i Rusijom. U suštini, oni su demonstrirali konstantan kvalitet odbojke.

Nećemo kao Holanđani

Nije daleko vreme kada je svetom žarila i palila reprezentacija Holandije koju u ovom trenutku trese kriza. Da li plavima preti isti sindrom?
- Ne. Zbog toga što je naša ekipa u situaciji da u istom sastavu igra i sledeće godine. Skoro svi igrači. Tih 45 dana odmora, koji su ove godine bili neophodni, doneli su svoj rezultat. Hramali smo svugde. Opet, s druge strane, bili smo prinuđeni da ljudima omogućimo odmor posle pet-šest godina konstatnog rada.

Još neka reč o rivalima?
- Imali smo još jedan peh na koji nismo mogli da utičemo. Po rasporedu smo odigrali seriju lakih utakmica, koje su nas zavarale. A šta smo drugo i mogli, pa mi nismo bili u prilici da biramo protivnike. Nismo mogli da, na primer, izgubimo u prvoj grupi da bi eventualno dobili težeg protivnika.

Šta dalje?
- Preostaje nam da sada na miru napravimo plan za sledeću Svetsku ligu. Budući da sam profesionalac imaću dovoljno vremena da pratim formu kako domaćih igrača tako i onih koji igraju u inostranstvu.

Šta planirate prvo da promenite?
- Ako ste mislili na personalne promene, mogu da kažem da u ovom trenutku od toga neće biti ništa. Napravićemo dobar plan, pratićemo formu igrača i pri tome posvetiti više pažnje stvarima za koje objektivno nismo imali dovoljno vremena.

Već na sledećoj Svetskoj ligi igraćemo mnogo bolje da bi napravili rezultat, koji će biti najava uspeha na predstojećem šampionatu Evrope- kaže Veselin Vuković šef stručnog štaba plavih odbojkaša.

N. Matejić


vesti po rubrikama

^sport

15:25h

Lacio preti Zvezdi pobedama u Kalču

15:35h

Rasing savladao blede Madriđane - 2:0

15:40h

Plejmejker Klipersa šutirao devet puta, ali nijednom nije pogodio

15:45h

Vejn Runi - čudo od deteta

15:55h

Vesko Vuković smiruje strasti: Nije smak sveta

16:05h

Još jedan Jugosloven u NBA

16:10h

U španskoj Primeri gosti uspešniji od domaćina

16:15h

Bogavac umesto junaka, postao tragičar 119 večitog derbija

16:25h

Ljubiša Tumbaković: Blizu smo Evropi

16:30h

Bekvalac tvrdi: Koga interesuje remi?!

16:45h

UEFA uvrstila Dejana Savićevića među 20 najboljih igrača Lige šampiona svih vremena

23:45h

Crveno-beli košarkaši pobedili Široki u 4. kolu Jadranske lige - 78:59

 FastCounter by LinkExchange