[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 19. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kragujevački studenti blokirali ulaz u fakultet

Medicinari štrajkuju glađu

Traže smanjenje uslova za upis godine

Studenti Medicinskog fakulteta, njih stotinak, juče izjutra počeli su štrajk glađu. Nezadovoljni su zbog "pooštravanja" uslova upisa u narednu godinu studija, a kako kažu, zbog toga će stotinak studenata "izgubiti godinu".

Zahtevaju da rukovodstvo još ove školske godine ne "uvede normalan režim nastave". Studenti su se zatvorili unutar zgrade Medicinskog fakulteta, dok je jedan deo ispred objekta, i nisu dozvolili ulazak profesorima koji su juče imali nastavu.

U zgradu je dozvoljen ulazak samo dekanu, Slobodanu Jankoviću, kako bi bili obavljeni pregovori. Pored zahteva da se "smanji broj ispita za za upis u drugu i četvrtu godinu studija", studenti su juče zatražili i bezuslovan upis šeste godine, kao i uvođenje vanrednog ispitnog roka "oktobar 2".

Aktivisti zatečeni

Zanimljivo je da su predsednik i potpredsednik studentske organizacije kragujevačkog Univerziteta, zamoljeni da daju izjavu za "Glas", rekli"da oni ne znaju šta se juče izjutra dešavalo na Medicinkom fakultetu", i "da su oni u gradu i da izvršavaju neke obaveze". Mirko Rosić, rektor Univerziteta izjavio je za "Glas" da je "ustupak koji sada traže studenti bio loš za njih same".

Dekan Janković je, posle razgovora sa studentima, izjavio da je "još u septembru smanjen broj ispita kao uslov za upis naredne godine, ali i da su ti kriterijumi blaži u poređenju sa Medicinskim fakultetom u Beogradu.

On je naglasio da se studentima mogu pružiti neke druge povoljnosti kao što su komisijsko polaganje ispita ili "prazna" godina za sve koji ne mogu da upišu narednu. Izrazio je uverenje da će se naći kompromisno rešenje.

M. M.

 

18. Oct 2002 23:45 (GMT+01:00)

Poslednja vest
Postignut dogovor

Posle višečasovnih pregovora predstavnika studentske organizacije Medicinskog fakulteta i članova Naučno-nastavnog veća, sinoć je postignut dogovor da studenti prekinu juče ujutro započet štrajk glađu. Zahtevi studenata su delimično prihvaćeni, uz dodatne uslove koje je na sednici Nastavno-naučnog veća predložio rektor kragujevačkog univerziteta prof. dr Mirko Rosić, javlja Tanjug.
Studentima prve, treće i pete godine biće "smanjen uslov" za upis u narednu godinu studija ukoliko polože uslovni ispit do početka drugog semestra, dogovoreno je na sastanku.


vesti po rubrikama

^Kragujevac

16:27h

Kragujevački studenti blokirali ulaz u fakultet

16:34h

Loš početak grejne sezone: Građani duguju - energetika nespremna

16:42h

U sindikatu "Namenske" traže sastanak sa Đelićem

16:49h

Na festivalu u Košicama: "Jedini" osvojio nagradu

17:03h

Izložba ovaca u Kutlovu

      


FastCounter by LinkExchange