[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 18. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pad holandske vlade uneo uznemirenje među "petnaestoricu"

Ugroženo širenje EU?

Uz neizvesnost oko referenduma u Irskoj, brige sad podstiče i moguće jačanje antievropske struje na novim izborima u Holandiji

BRISEL (Tanjug, Beta) - Pad holandske vlade stvorio je probleme ne samo samoj Holandiji, već i celoj Evropskoj uniji, čiji su planovi o proširenju s deset novih članica ponovo dovedeni u pitanje.

Proces proširenja EU od samog početka nije tekao lako, ali kako se približava rok koji su "petnaestorica" postavili sebi za konačni prijem novih kandidata, prepreke postaju sve veće, a samo proširenje sve neizvesnije.

Havel: Odlaganje - veliki rizik

Češki predsednik Vaclav Havel smatra da bi odlaganje proširenja EU predstavljalo veliki rizik. On je zajedno sa predsednicima Poljske, Slovačke i Mađarske u ime Višegradske četvorke izdao saopštenje u kome se upozorava na posledice tog odlaganja. Oni su ocenili da bi odbijanje sporazuma iz Nice na referendumu u Irskoj, te odlaganje proširenja EU koje bi usledilo, za te četiri zemlje-kandidate značilo veliko razočaranje. "To bi bilo opasno za celu Evropu, zato što bi nastala očigledna psihološka barijera, neka čudnovata vrsta gvozdene zavese. To bi podstaklo bujanje raznih nacionalističkih i populističkih pokreta", kazao je Havel.

Do pada holandske vlade smatralo se da su predstojeći irski referendum (koji se održava u subotu), nerešeno kiparsko pitanje, kao i problemi u poljoprivrednoj politici EU - tri najveće prepreke koje se moraju otkloniti do sredine decembra kada bi, kako je najavljeno, lideri zemalja EU na samitu u Kopenhagenu trebalo da i konačno usvoje odluku o prijemu novih članica.

Sad se iznenada isprečila i četvrta prepreka - pad holandskog kabineta, odnosno ocena prelazne vlade da neki od deset kandidata ne ispunjavaju kriterijume i da ne mogu biti primljeni. Prelazna holandska vlada nije navela na koje zemlje se primedba odnosi, ali je izvesno da se radi o Poljskoj, Slovačkoj, Letoniji i Litvaniji.

Šef danske diplomatije Per Stig Moler, u svojstvu predsedavajućeg EU, izjavio je posle sastanka sa Evropskim komesarom za proširenje, Ginterom Ferhojgenom, da je "ubeđen da Holandija neće preuzeti na sebe takvu odgovornost zaustavljanjem proširenja".

Holandiji, međutim, predstoje novi izbori i, kako se procenjuje, moglo bi se dogoditi da dosadašnja krhka koalicija iz populističkih razloga iskoristi pitanje proširenja EU da bi ostvarila pobedu.

Bez obzira na to što su sve članice potpisale plan o proširenju EU, pojedinačno nema pune harmonije oko tog pitanja. Suština je, međutim, što ni jedna članica EU neće da bude prva koja će to i zvanično reći. Moglo bi se to dogoditi da takav potez sada povuče baš Holandija i to je ono što izaziva veliku zabrinutost u Briselu.


vesti po rubrikama

^svet

17:14h

Pad holandske vlade uneo uznemirenje među "petnaestoricu"

17:22h

Napadi na Baliju unapred nagovešteni

17:29h

Zaštićeni svedok o zloglasnoj "krvavoj nedelji" iz 1972.

17:36h

Kazna Amerikanki koja je radila za Kubu

17:44h

Indija i Pakistan povlače trupe

 FastCounter by LinkExchange