[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 18. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Lokalni izbori na Kosmetu najverovatnije okrnjeni

Srbi ne izlaze?

Definitivna odluka o (ne)izlasku biće doneta na zajedničkom sastanku predstavnika Srba

BEOGRAD - Definitivna odluka o (ne)izlasku kosmetskih Srba na predstojeće lokalne izbore na Kosovu i Metohiji (26. oktobra) biće doneta narednih dana na zajedničkom sastanku svih predstavnika kosmetskih Srba, ali je gotovo sigurno da će ovogodišnje glasanje proteći bez Srba sa Kosmeta.

"Mi jednostavno nemamo mnogo izbora. Nemamo pismenih garancija da će biti ispunjen ijedan naš zahtev i zbog toga nemamo razloga da menjamo svoje stavove. Takođe, i raspoloženje srpskog naroda na Kosmetu je takvo da na glasanje pod ovakvim uslovima sigurno neće izaći", kaže za naš list Oliver Ivanović, član Predsedništva Skupštine Kosmeta.

Sinod SPC: Ni govora!

Sveti arhijerejski sinod je pokazao svoju suzdržanost u pogledu izlaska na izbore, ne zato što njih ne treba podržati nego zbog opasnosti da i učešće u lokalnoj vlasti posluži kao dekor domaćoj i međunarodnoj javnosti, kao što se to umnogome pokazalo sa učešćem Srba u parlamentu, saopštila je Informativna služba SPC. Sinod je dao do znanja da je plan za decentralizaciju Kosovske Mitrovice prihvatljiv ukoliko to bude model čitave Pokrajine. Na kraju se navodi da je patrijarh primio Štajnera na njegovu želju, a ne na patrijarhov poziv, kao što je Štajner izjavio.

Konačan dogovor nije postignut ni na preksinoćnjem sastanku predsednika SRJ Vojislava Koštunice i predstavnika kosmetskih Srba. U saopštenju iz kabineta predsednika SRJ navodi se da je ponovo ukazano na potrebu davanja čvrstih i nedvosmislenih garancija za decentralizaciju, na osnovu dogovora i uvažavanja predloga srpske strane, a naglašena je spremnost za dalje razgovore, kako bi se postigli elementarni uslovi za izlazak Srba na izbore.

Sasvim je izvesno da Srbe sa Kosmeta ovoga puta na izbore neće pozvati ni patrijarh srpski gospodin Pavle i članovi Svetog arhijerejskog Sinoda SPC. Veruje se i da će njegova svetost i "crkvena vlada" uvažiti stav vladike raško-prizrenskog Artemija koji je poručio da se više "ne bi usudio da pozove bilo koga da izađe na izbore, jer kad bi to uradio, bio bi prezren i odbačen od svog naroda".

Iako je Mihael Štajner izjavio posle razgovora s poglavarom SPC da je od patrijarha i Sinoda dobio punu podršku za izlazak Srba na izbore, kao i za plan o decentralizaciji, istina je sasvim drugačija.

Kako je "Glas" saznao u Patrijaršiji, njegova svetost i članovi Sinoda zatražili su decentralizaciju čitavog Kosmeta, a ne samo Kosovske Mitrovice. Takođe, i pitanje izlaska na izbore ostalo je otvoreno, jer i pored Štajnerovog zahteva da crkveni velikodostojnici podrže glasanje, oni to nisu uradili.

P. Pašić


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Odložena najavljena sednica Skupštine Srbije

17:15h

Štab Miroljuba Labusa o troškovima kampanje

17:20h

"DOS - Reforma Srbije" razmatrao dva scenarija

17:25h

Bogosavljević procenio: Srbija nema šest miliona glasača

17:30h

Lokalni izbori na Kosmetu najverovatnije okrnjeni

17:40h

Čović izjavio: Srbi će sami odlučiti

17:50h

Na severu Kosmeta registrovano mnogo birača

17:55h

Vladika Artemije o lokalnim izborima: Neću pozvati Srbe na birališta

18:05h

Sava Janjić: Ne možemo podržati Unmik

18:10h

SRS zapravo nije protiv ukidanja cenzusa od 50 odsto

23:05h

Juče u centru Gnjilana pretučen starac

23:20h

RIK odbacio žalbu DSS-a

23:30h

CeSID: Izbori tek 5. januara

      


FastCounter by LinkExchange