[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 18. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Hoće sednicu, neće sednicu...

Odložena najavljena sednica Skupštine Srbije

Stranački rat ruši parlament

Poslanička grupa "DOS - Reforma Srbije" povukla predlog zakona o izboru predsednika, što je bila jedina tačka dnevnog reda. Maršićanin: Đinđić naišao na otpo r

BEOGRAD - Nataša Mićić, predsednica Skupštine Srbije saopštila je da danas neće biti sednice parlamenta. U obrazloženju se navodi da je grupa od 84 poslanika "DOS - Reforma Srbije" povukla Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o izboru predsednika Srbije. To je ujedno trebalo da bude jedina tačka dnevnog reda današnjeg zasedanja.

- S obzirom na to da se Ustavni sud Srbije nije izjasnio o ustavnosti i zakonitosti odluka o oduzimanju mandata poslanicima DSS-a i da je istovremeno odlukom nenadležnog Saveznog ustavnog suda dodatno iskomplikovana politička situacija, odlučio sam da povučem Predlog za izmenu i dopunu Zakona o izboru predsednika Republike. Time je formalno i prestala potreba za održavanje sednice - izjavio je agenciji Beta Čedomir Jovanović, šef poslaničke grupe "DOS - Reforma Srbije".

Prema njegovim rečima, poslanici koje predvodi stoje iza odluke Administrativnog odbora o oduzimanju svih 45 mandata poslanicima DSS-a, ali da je "jasno da bi u procesu njenog sprovođenja došlo do sukoba koje priželjkuje DSS".

Ne zaoštravajte

- Posle odluke sudova, u parlamentu se mora doneti čitav niz neophodnih zakona, a početkom januara treba da počne izrada novog ustava Srbije. Za GSS je neprihvatljiva pozicija DSS-a i njeno insistiranje da su izbori uspeli - izjavio je Svilanović i pozvao DSS "da ne radikalizuje dalje inače dosta komplikovanu situaciju u Srbiji". On je ocenio da eventualna pravna procedura može dovesti samo do poništavanja izbora, a ne i do utvrđivanja drukčijeg rezultata.

Slobodan Orlić, kopredsednik SDP, izjavio je za "Glas" da ne postoji nijedan sud koji može da reši politički spor na relaciji DOS-DSS, već da je neophodan dogovor.
- Taj dogovor treba da doprinese normalizaciji rada parlamenta da bi se usvojio izborni zakon i ustavna povelja, a posle toga bi otpočeli razgovori oko raspisivanja parlamentarnih izbora - predlaže Orlić.

Uoči sednice nagađalo se kako da se prevaziđe gužva pred vratima parlamenta. Svih 45 poslanika DSS-a, kako nam je potvrdio potpredsednik Dušan Budišin, pozive su dobili telegramom i spremali su se da dođu na sednicu. Oni su se pozivali na prekjučerašnju privremenu meru SUS-a kojom se omogućava nesmetan rad poslanicima DSS-a sve do konačne ocene ustavnosti i zakonitosti odluke Administrativnog odbora parlamenta o oduzimanju svih 45 mandata toj stranci.

Otkad je Administrativni odbor, na osnovu odluke Predsedništva DOS-a o isključenju DSS-a iz koalicije, oduzeo mandate Koštuničinim poslanicima, parlament nije zasedao. Zato se očekivalo da Nataša Mićić danas saopšti tu odluku.

Ni reč o mandatima

Uprkos očekivanjima, Republički ustavni sud nije juče razmatrao odluku o oduzimanju 45 mandata DSS-u.
- Predmet ocene ustavnosti pojedinih odredbi Poslovnika o radu Skupštine Srbije, koju su tražili poslanici DSS-a, uskoro bi trebalo da se nađe na dnevnom redu sednice Ustavnog suda Srbije. Ne postoje određeni rokovi do kada bi se to moralo dogoditi - izjavio je juče Slobodan Vučetić, predsednik Ustavnog suda Srbije, dodajući da sudija izvestilac još nije završio referat o ovom predmetu. On nije želeo da komentariše odluku Saveznog ustavnog suda.

I. S.

Goran Svilanović, predsednik GSS-a, najpre je na konferenciji za novinare predložio da se odloži zasedanje sve do konačne odluke najviših sudskih instanci oko mandata DSS-a i apelovao da se odluka donese što pre da bi sastav parlamenta bio poznat i od svih prihvaćen.

Pre nego što je zvanično saopšteno da sednice neće biti, Dragan Maršićanin, potpredsednik DSS-a, izjavio je da bi to mogao biti "dobar znak da se odustaje od razbijanja državnih institucija".
- To bi moglo da znači da je Zoran Đinđić, premijer Srbije, naišao na otpor unutar "DOS - Reforma Srbije" kada je reč o nepoštovanju odluke SUS-a o povratku naših poslanika u parlament - dodao je Maršićanin.

Dragan Marković Palma, zamenik predsednika SSJ, prvi nam je ukazao da se sprema odlaganje sednice, navodeći da je obaveštenje s tim zahtevom već na stolu Nataše Mićić. To je kasnije i potvrđeno.
- Najveći im je problem što su poslanici DSS-a pozvani i sigurno bi došli. Zato se DOS pribojava kako da ih posle izbaci ako Republički ustavni sud potvrdi odluku o oduzimanju 45 mandata. Zato sad očekujem da se postigne dogovor izvornog DOS-a, a bićemo svedoci velike trgovine funkcijama - predviđa Marković.

D. Stevanović


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Odložena najavljena sednica Skupštine Srbije

17:15h

Štab Miroljuba Labusa o troškovima kampanje

17:20h

"DOS - Reforma Srbije" razmatrao dva scenarija

17:25h

Bogosavljević procenio: Srbija nema šest miliona glasača

17:30h

Lokalni izbori na Kosmetu najverovatnije okrnjeni

17:40h

Čović izjavio: Srbi će sami odlučiti

17:50h

Na severu Kosmeta registrovano mnogo birača

17:55h

Vladika Artemije o lokalnim izborima: Neću pozvati Srbe na birališta

18:05h

Sava Janjić: Ne možemo podržati Unmik

18:10h

SRS zapravo nije protiv ukidanja cenzusa od 50 odsto

23:05h

Juče u centru Gnjilana pretučen starac

23:20h

RIK odbacio žalbu DSS-a

23:30h

CeSID: Izbori tek 5. januara

      


FastCounter by LinkExchange