[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 12. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tajni razgovori Tito - Krajačić (65)

BUK plaši NATO

Ovaj raketni sistem ima četiri ubojite baterije

Ako ima tri borbena kompleta raketa (b/k), znači, da može u jednom ciklusu gađanja da uništi 18. ciljeva! A, šta to znači?
Brko: - Meni to kapetane nije jasno ništa...
"P": - Suviše se izražavate stručno. Mlađenoviću, malo to pojednostavite? Ni meni nije sve to jasno. Sutra ćemo povesti tebe, pa da vidiš kako to teško ide sa Rusima kad se sve to plaća suvim zlatom?

Broz: - Pustite mladića na miru! Ja ga razumem? ... Ali će sve to on pojednostaviti. Zar ne?... Ivek! Kada se spomene oružje, jebal ga ti, ja odmah mislim na dvocevku i kapitalca! A, vidiš? Moj najbolji oficir govori o raketnim sistemima, migovima, suhojima, kanalima, softerima, lanserima!

Za mene, španska sela, ali shvatam celinu, Ivek! To je za vrhovnog komandanta bitno! Zato ovakve treba što pre unapređivati u pukovnike i generale, a ove naše "drugove", u penziju, i lov na jerebice!

Generale u Sibir

Mora biti i šale, i vako od njih želi kapitalca!" No, Mlađenoviću, veruješ li ti meni, svom komandantu?
Bio sam zbunjen i oprezan. Ja u principu verujem ljudima, jer treba da ih krsti zakletva, data reč, moral. Zato mi je čast što sam Vaš gost, zato ne vidim razlog takvom pitanju?

Sve što sam dosad u vojsci radio, radio sam savesno, ocene su mi "naročito se ističe", jedinice uvek prve u rangiranju sa kojima komandujem... Što mi se neke stvari ne sviđaju, otvoreno kažem...

Tito: Pomirljivo: - De, de... Zahuktao si se kaj lokomotiva od Sarajeva do Užica. Meni je simpatično i drago da te ovako nešto pitam, da atmosfera bude još prisnija , da učinimo posao odlično u inat političarima i generalima, jer ne znaš šta mi oni rade? Kada bih mogao, a da je Staljin živ, sve bi ih poslao njemu u Sibir...

Jer shvatam da komunizam ne daje pare, ne stvara ih, a ljudima su i državi najpotrebniji! Zato ću mnogo toga, ako iole poživim, menjati. U pravu ste: Rusi su već tropa! Oni moraju vući neke iznuđene poteze kao u šahu . Sada nam je prilika da kupimo jeftino i neophodno naoružanje, jer od zapadnih, istočnih, severnih i južnih teritorija Jugoslavije...

Ja nemam tačno podatke, a mogu doći do njih, da li sistem "Buk", ali verujem da je tako, ima istu formaciju ustrojstva, mislim na raketne baterije, kao "Kub". Znači četiri baterije, gde svaka baterija ima četiri lansera, na kome se nalazi tri podlansera na kojim su tri rakete efikasnog dometa do 11.000 metara, gde je sve, po pitanju upravljanja, otkrivanja ciljeva automatizovano.

Znači četiri lansera puta tri rakete to je 12. raketa. Znači jedna baterija može da uništi, u jednom ciklusu gađanja (a to je vreme od otkrivanja, pokazivanja, hvatanja, praćenja, lansiranja raketa, uništenje cilja 18-36. sekundi) maksimalno šest, a minimalno 4. cilja, jednovremeno!

Ako u puku imamo 4-6 takvih baterija, a može sistem da uspešno prati uvezanih 8. raketnih baterija - gde komande idu iz računara direktno na lansere, dobijamo jednostavnu računicu: u jednom Tc(ciklusu gađanja), raketni puk (brigada) "Buka" može da uništi minimalno 4h4=16, ili 6h4=24, a ako je uvezano 8. baterija, to je 8h4=32 cilja!

Ako uzmete da svaka baterija ima pripremljenih 3 b/k, tj. 9. raketa po lanseru to je raketa po bateriji. Znači, u jednom "TC" može se uništiti sa 100 verovatnoćom i do 48 ciljeva minimalno, 72 ili 96 ciljeva.

U masovnom napadu, NATO nikad ne diže toliko aviona u jednom TC (prenos vatre za cilja na cilj traje samo šest sekundi, to je ukupno 18. sekundi. Posluga "Buka" vezana je za akvizicijsku osmatračku stanicu, dok poslove na lansiranim rampama vrši se automatizovano postavljanjem raketa iz kontejnera koji se nalazi kod svake lansirane rampe.

Pojednostavljeno, posluga hrani računar sa podacima od osmatračke stanice sistema "BUK" koji ima radare za određivanje triju koordinata: daljina, mesni ugao, azimut, a specijalni radar određuje visinu.

Kompjuter proračunava relativne koordinate susreta cilja i rakete, dok lansirane rampe, koje su neposredno na vozilima, branjene "Strelama" (koju sami u namenskoj, u Kragujevcu, možemo proizvoditi), sve postaje jasno.

A neprijatelj iz vazduha, ili napadna sredstva iz vazduha, ne mogu taj "TC" smanjiti na manji vremenski period, kao što sam rekao TC=18 sekundi (3h6) plus 18 (do 36 maksimalno)=36 ili maksimalno 54 sekunde.

Posebno kada se zna da je mnogo veće vreme savremenim lovcima NATO ili Rusa, da im KM iz Vazduha pokaže cilj, da ga vođa osvetli, a pratilac da lansira vođene rakete na isti, gde osvetljivač mora pratiti cilj sve do susreta rakete lansirane sa aviona v-z, sa ciljem...

Odnos snaga

Ova prva varijanta je najverovatnija! Drugo je što omogućava tehnički sistem, a drugo je šta trenutna vremenska situacija nama omogućava i daje. Zato, kad razmatramo, pa i u vazduhoplovstvu, odnos snaga nas i protivnika, uvek baratamo sa vama poznata četiri faktora: ljudski faktor (za nas vrlo bitan) tehnički faktor (koji sve više dolazi do izražaja), prostor i vreme, koji su u ovoj priči evidentni, ge se sva trojica nasmejaše...

Broz: - A koliko bi nam trebalo takvih pukova, brigada? ... Koliko to košta?

Piše: Radoman Mlađenović
Sutra: Tenkovi su staro gvožđe


vesti po rubrikama

^feljton

15:24h

Tajni razgovori Tito - Krajačić (65)

15:56h

Goli otok na Dunavu (6)

      


FastCounter by LinkExchange