[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 12. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Studenti nekoliko beogradskih fakulteta odložili protest

Smanjeni uslovi i školarine

Na Saobraćajnom bez kvoruma, na Stomatološkom bez dogovora

BEOGRAD - Studenti nekoliko beogradskih fakulteta zakazali su protest za juče u podne na Učiteljskom fakultetu, ali su odustali od planirane šetnje do Ministarstva i Rektorata, jer su na fakultetima u isto vreme počele sednice nastavno naučnih veća na kojima se raspravljalo o njihovim zahtevima.

Na Učiteljskom fakultetu je, umesto protestnog okupljana, održana konferencija za novinare na kojoj smo obavešteni da su Medicinski, Mašinski i Filozofski fakultet usvojili zahteve studenata. Tako su mašinci dobili smanjenje uslova, medicinari smanjenje školarine na 36 hiljada dinara (najpre je bila 60, pa potom 42 hiljade), smanjenje uslova koji je na nivou prošlogodišnjeg, ali i oktobar dva. Filozofski je takođe uveo drugi ispitni rok u oktobru.

Reforma od ponedeljka

Reforma nastave na fakultetima počinje od ponedeljka, najavio je novoizabrani prorektor za nastavu Beogradskog univerziteta Žarko Spasić.
Prorektor je naglasio da će najpre da se stvori okvir za reformu, a potom će BU da se prilagođava Bolonjskoj deklaraciji, tako da će biti moguće da student jedan semestar polaže na fakultetu u Rimu ili Londonu, a da potom nastavi da studira u Beogradu.

Na Saobraćajnom fakultetu sednice NNV nije imala kvorum, tako da studentima nisu odobreni ustupci, dok na Stomatološkom do zaključenja ovog broja nije bilo rešenja za studente.
Na pravnom je zasedanje zakazano u ponedeljak.

Da bi proslavili, studenti su juče popodne organizovali žurku na platou iza Učiteljskog fakulteta, a najavili su da će studenti onih fakulteta koji ne budu usvojili zahteve nastaviti s protestom, ali će o tome odlučiti u ponedeljak.

Nada Korać, član NNV i Saveta fakulteta, iznela je problem Učiteljskog fakulteta - tamo su studente članove Saveta kandidovali i izabrali članovi Veća, a ne sami studenti. Prema njenim rečima, neki članovi Saveta su procenili da se autentičnim predstavnicima studenata ne može manipulisati, a to im nije odgovaralo.

Prorektor Ivan Juranić preporučio je ovom fakultetu, na kojem evidentno postoje dve struje među profesorima, da pokušaju da prevaziđu te sukobe. Prorektor za nastavu Žarko Spasić preporučio je da sami studenti pismeno predlože svoje autentične predstavnike i da ih potom ono predloži Savetu na verifikaciju.

Ko predstavlja studente

Ministar Gašo Knežević izjavio je juče da se najpre mora utvrditi ko su zvanični predstavnici studenata koji protestuju tražeći dopunske ispitne rokove i bolje uslove studiranja.
Knežević je na konferenciji za novinare rekao da je "problem da se identifikuje ko su to studenti i kako i ko ih predstavlja".
Knežević je kazao da je Kolegijum dekana u svojoj preporuci u potpunosti izašao u susret zahtevima studenata.


M. Bjelovuk


vesti po rubrikama

^društvo

15:37h

Studenti nekoliko beogradskih fakulteta odložili protest

15:49h

Loše vesti za socijalno ugrožene: Narodne kuhinje još šest meseci

16:02h

Međunarodna konferencija "Kakav model istine i pomirenja odgovara bivšoj Jugoslaviji"

16:14h

Danas štrajk upozorenja zaposlenih u Studiju B

16:26h

Marija Filipović, studentkinja farmacije: Malo nam je pet ispitnih rokova

16:38h

Povodom Svetskog dana hrane: Pravilna ishrana presudna za zdravlje

16:51h

Zemljoradnicima drugi deo penzije za jun 2001. godine

17:07h

Ministarstvo pravde Srbije: Zatvori sve puniji

17:15h

Dr Boško Kostić o mukama privatnih apotekara

17:28h

Sve spremno za besplatnu zaštitu od influence

17:41h

Danas je Miholjdan

17:56h

Fotoreporter "Tanjuga" se nezakonito bavio ribolovom

18:14h

Preminuo Božina Ivanović

18:23h

Bugarsku posetilo 400.000 turista iz SRJ

      


FastCounter by LinkExchange