[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 11. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


foto: Branko PantelićSučeljavanje kandidata izazvao veliko interesovanje javnosti

TV duel gledalo milion i po ljudi

Nejasno zašto u studio nije pozvan "Pink". Neki glavni urednici nisu došli, zbog privatnih, a neki zbog poslovnih obaveza

BEOGRAD - TV duel kandidata za predsednika Srbije preksinoć su prenosili RTS, TV Politika, TVB92 i lokalne stanice koje su članice ANEM mreže, Drugi program RTV Crne Gore, Nacionalna televizija Bosne i Hercegovine i Radio Beograd - rekao je za "Glas" Goran Stupar, marketing direktor Medija centra i organizator ovog TV duela i dodao da Studio B nije prenosio ovu emisiju jer su smatrali da nema svrhe zato što RTS pokriva šire područje.

BK televizija takođe nije prenosila sučeljavanje predsedničkih kandidata zato što se, kako kaže Stupar, ranije obavezala da će u tom terminu prenositi košarkašku utakmicu Partizan-Real, ali je Milomir Marić, glavni i odgovorni urednik ove televizije bio u Medija centru.

Promenljiva gledanost

Prema rezultatima agencije Medium, odmah po završetku duela, najveći deo auditorijuma prešao je na Drugi program RTS-a, a kada je završena odbojkaška utakmica, većina se prebacila na TV BK, gde je do 22.30 trajao prenos utakmice u košarci. Rezultati pokazuju i da je gledanost TV duela na RTS-u oscilirala, dok je na TV B92 bila stabilna.

Na pitanje zašto nisu pozvani i predstavnici TV Pinka, jedne od najgledanijih televizija u Srbiji, Stupar odgovara:
- Mi smo predstavnicima izbornih štabova predložili spisak glavnih urednika najgledanijih, najtiražnijih i najuticajnijih medija i oni su se sa tim saglasili. TV duelu je prisustvovalo 17 predstavnika medijskih kuća, uključujući i predstavnika Medija centra.

Nismo mogli da pozovemo predstavnike svih medija zbog neadekvatnog prostora, ali ne znam zašto baš TV Pink nije pozvan - kaže Stupar. On takođe napominje da su faksom slali pozive i da se odazvalo skoro 90 odsto glavnih i odgovornih urednika medija, a oni koji nisu mogli da dođu poslali su svoje zamenike ili urednike rubrika.

Kako navodi Goran Stupar, glavni i odgovorni urednik "Novosti" Manojlo Vukotić nije mogao da dođe iz privatnih razloga, a glavni urednik Informativnog programa RTS Bojana Lekić zbog obaveza. Da je ovaj TV duel izazvao veliku pažnju javnosti pokazuju rezultati elektronskog merenja gledanosti TV programa Agencija AGB Strategic research koje je prenela Beta.

Zadržali ranija opredeljenja

Rezultati pilot istraživanja javnog mnjenja Instituta za političke studije u telefonskoj anketi u 30 gradova Srbije, pre i posle duela pokazuju da je oko 70 odsto ispitanika već znalo za koga će da glasa, te duel nije uticao na njihovo opredeljenje.
- TV duel nije bitno uticao ni na to da li će građani glasati ili ne - navodi Živojin Đurić, direktor ovog Instituta. On kaže da je 85 odsto građana izrazilo želju da gleda duel, a čak 93 procenata bilo je informisano da će se duel održati.

D. G.

Direktan prenos gledalo je u proseku 58,57 odsto od ukupnog broja građana, koji su u to vreme pratili neki od TV programa.

Najveći rejting gledanosti zabeležen je u 21 sat, kada je TV duel pratilo oko 1,4 miliona gledalaca, odnosno 31,74
odsto posmatrane populacije, koja reprezentuje 61 odsto stanovnika Srbije bez Kosova (oko 4,2 miliona stanovnika).
Bar jedan deo duela gledalo je 49,74 odsto posmatrane populacije.

Najveći broj građana pratio je duel na RTS-u 78,4 odsto od ukupnog broja onih koji su ga gledali na nekoj od stanica, dok je na TV B92 pratilo 8,5, na TV Politika 7,3, na TV Novi Sad 5,1, a na TV JU Info 0,7 odsto. Za manje TV stanice, koje su takođe prenosile TV duel, nije bilo moguće izvući precizne podatke.

Prema podacima agencije Medium Indeks Galup internešnl, TV duel je u proseku pratilo između 18 i 23 odsto ukupnog broja gledalaca nekog od TV programa, odnosno između 650.000 i 850.000 gledalaca.

Gledanost ove emisije značajno je umanjena prenosom košarkaške utakmice između Real Madrida i Partizana na TV BK i odbojkaškog meča između SRJ i Portugalije na Drugom programu RTS-a koga je pratilo oko 550.000 gledalaca, 13 odsto od ukupnog broja. Košarka na BK bila je duplo manje gledanija u prvom delu utakmice.

L. Čolić


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

TV duel gledalo milion i po ljudi

17:40h

Kakva su ustavna ovlašćenja predsednika Republike?

17:45h

CeSid dao visoku ocenu prvom krugu predsedničkih izbora

17:55h

Milan Ivanović se odazvao sudskom pozivu

18:10h

"Glas" intervju - Dragan Čavić: Nema unitarne Bosne

18:15h

Evropska unija o Srbiji i Crnoj Gori: Članstvo 2007. godine?

18:25h

Bulatović hoće u Hag

18:40h

Manje od deset dana do parlamentarnih izbora u Crnoj Gori

19:05h

Od ponoći u Srbiji stupa na snagu predizborna tišina

23:15h

Incident u centru Peći: Albanci napali Srbe i policiju Unmika

23:25h

Novinar "Vremena" svedok na suđenju Miloševiću

      


FastCounter by LinkExchange