[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 11. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Bez tendera izabran serviser rendgen aparata u Srbiji

"Jugorendgen" ostao bez posla

Beogradska agencija "Promt" izabrala privatnu firmu "Maks-tim" iz Beograda

NIŠ - Kada je pre dve godine EU najavila da će u vidu humanitarne pomoći finansirati servisiranje i revitalizaciju rendgen aparata, logično je bilo da taj posao pripadne jedinom proizvođaču ovih uređaja u Srbiji, niškom "EI-Jugorendgenu".

Ovo preduzeće je tim povodom Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu za ekonomske odnose sa inostranstvom dostavilo elaborat koji je prihvaćen sa visokom ocenom. Uz elaborat je stajao i podatak da je među oko 1700 postojećih rendgen aparata koji se koriste u srpskom zdravstvu, oko 80 posto proizvedeno u niškom preduzeću sa izuzetno dugom tradicijom.

Slična priča

Direktor Milivojević za "Glas" i izdvaja i sličnu gradsku priču. Rendgen uređaje u Kliničkom centru u Nišu ne održava "EI-Jugorendgen" kao proizvođač, već privatna firma "Amiral" čiji je vlasnik bivši radnik ove fabrike.

Na opšte iznenađenje u niškoj fabrici, posao nije dodeljen njima, koji imaju pedesetogodišnju tradiciju, oko 370 radnika i stručnjake upravo za ovu vrstu medicinskih uređaja, koje su svojevremeno radili i u kooperaciji sa "Simensom", već beogradskoj privatnoj firmi "Maks-tim" sa 6 zaposlenih.

- Od strane EZ određena je beogradska agencija "Promt" da sprovede postupak izbora servisera. Očekivali smo raspisivanje tendera, ali ga nije bilo. "Promt" je 12. juna ove godine dopisom Ministarstvu zdravlja tražio informaciju koja firma u Srbiji ima sertifikat za rad u zoni jonizirajućih zračenja.

Niko ga nije imao, pa ni "Maks-tim", kaže za "Glas" direktor niške fabrike Branimir Milivojević, dodajući da je "EI-Jugorendgen" za samo jedan dan pribavio potreban sertifikat i organizovao i stručno osposobljavanje tima koji bi uspešno obavio takav posao. Međutim, ministarstvo obaveštava nišku fabriku 3. jula da je posao pripao "Maks-timu", koji je isti sertifikat dobio 2. jula.

Prigovori iz niške fabrike da je bilo nepravilnosti oko izbora nosioca posla za revitalizaciju rendgen aparata, nailaze na zid ćutanja. U međuvremenu, beogradski "Maks-tim" traži rezervne delove od niške fabrike.

- Dobiće delove, ali tražimo da ih naši ljudi ugrađuju jer jedino mi imamo kompletnu tehničku dokumentaciju o tim uređajima, a to ćemo i naplatiti, kaže direktor Milivojević, uz napomenu da je očigledno da neko stoji iza beogradske male privatne firme koja je dobila posao sa kojim ne može sama da obavi.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^Niš

15:58h

Bez tendera izabran serviser rendgen aparata u Srbiji

16:09h

Reagovanje grada na ostavku prvog čoveka Narodnog pozorišta

16:17h

Počela izgradnja prolaza ispod pruge Niš-Dimitrovgrad

16:22h

Gradska vlada odobrava pare narodnoj kuhinji

 FastCounter by LinkExchange