[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 11. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dimitrije Vukčević, v.d. direktora NIS-a, najavio

NIS traži poskupljenje gasa

Da li će gas poskupeti 10 do 11 odsto, odlučiće Vlada Srbije

BEOGRAD - Naftna industrija Srbije tražiće od Republičke vlade da poveća cenu gasa za deset do 11 odsto, jer je od 1. oktobra "Gazprom" poskupeo izvoz. Sa sadašnjom cenom ne možemo da pokrijemo osnovne troškove transporta i distribucije.

U prethodnom periodu cena na svetskom tržištu je bila manja, pa smo se nekako uklapali. Situacija na svetskom tržištu se promenila i ako ne dođe do povećanja, ali i poboljšane naplate, NIS će imati velike gubitke.

To će ugroziti naše poslovanje, kao i snabdevanje potrošača gasom - rekao je Dimitrije Vukčević, v.d. generalnog direktora Naftne industrije Srbije, na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, cena gasa zavisi od cene sirove nafte na svetskom tržištu i trebalo bi očekivati novo povećanje od 1. januara 2003. NIS formira cenu po formuli koja sadrži cenu "Gazproma", transporta preko Mađarske, distribucije do potrošača u našoj zemlji i mali deo za plate zaposlenih.

Za toplane nova cena

- NIS je već podneo zahtev Republičkoj vladi da promeni Uredbu o ceni gasa koji isporučuje toplanama i odobri povećanje sadašnje cene od 8,15 dinara. Sa ovom cenom imamo gubitke, jer smo gas plaćali po 8,38 i 8,45 dinara. Mislimo da bi cena trebalo da se poveća, jer je poskupelo grejanje - istakao je Vukčević.

Kao što transport gasa u Mađarskoj košta oko 15 dolara, tako postoje i troškovi u našoj zemlji, a to mora neko da plati. Naravno, za oko 1.500 zaposlenih moraju da se obezbede neke plate, ali to će biti nešto minimalno .
- Mi priznajemo dug prema "Gazpromu" od 253 miliona evra koji je nastao od 1994. do 2000. i spremni smo da ga platimo. Vlada republike Srbije još nije pripremila predlog o izmirenju duga, od 253 miliona evra prema ruskom "Gazpromu", koji mora biti gotov do 1. decembra. Ako pismeni predlog ne bude gotov do ovog datuma, prestaće isporuke - rekao je Vukčević.

Vukčević je naglasio da je NIS od januara 2001. platio sve količine gasa koje je preuzeo od "Gazproma" i čak smanjio dugovanja za devet miliona evra. Ipak, ove godine, nastavlja on, platili smo sve Rusima, a od potrošača naplatili samo 85 odsto.

Pomoć isključenima

- Određeni potrošači u Vojvodini, iako su izmirili obaveze prema distributerima kojih ih snabdevaju, ostali su bez gasa. Razlog je to što su sedam distributera dobila gas, ali ga nisu platili NIS-u. Želeli bismo da pomognemo ovim potrošačima da ne ostanu bez gasa tako što bismo ih direktno snabdevali. Cena bi, dok se ne reše imovinsko-pravni odnosi između nas i distributera, bila ista, ali bi kasnije bila manja. Građani bi u tom slučaju direktno plaćali nama ili preko opštine - rekao je Vukčević.

Kvalitet gasa

- Nisu tačni pojedini napisi u štampi da je kvalitet gasa loš. Gas koji uvozimo se kontroliše, isto kao i onaj koji mi proizvodimo. Prema našim merenjima, gas koji dobijaju potrošači ispunjava sve međunarodne standarde - objasnio je Vukčević.


V. Spasić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:23h

Direktor NIS-a najavio: NIS traži poskupljenje gasa

17:38h

Austrijska firma gradi autoput Beograd - Novi Sad

17:52h

IZIT analizira: Smanjuje se nelikvidnost u privredi

18:09h

Zaposleni u Telekomu Srbija protestovali tražeći veće plate

18:21h

Dopunsko zdravstveno osiguranje: Za operacije osiguranje do 500 evra

18:34h

HVB banka i Nacionalna štedionica potpisale sporazum

18:47h

Otvoreno predstavništvo "Filip Morisa" za Srbiju

19:07h

Nema štrajka u EPS-u

      


FastCounter by LinkExchange