[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 9. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Đaci romske nacionalnosti u zasebnim odeljenjima

Jezik koči napredak

SUBOTICA - Najviše đaka romske nacionalnosti koji su sa roditeljima došli sa Kosova i Metohije ima u subotičkoj školi "Matko Vuković" i oni su odvojeni u posebna odeljenja, što je kod nekih građana stvorilo utisak da se radi o diskriminaciji.

Međutim, pozadina čitavog slučaja je drugačija. Romska deca sa Kosova slabo govore srpski jezik, nemaju potrebna predznanja i različitog su uzrasta.

Problem i siromaštvo

- Imamo jedno kombinovano odeljenje prvog i drugog razreda sa učenicima romske nacionalnosti. Jedan od problema zbog kog ovi učenici slabije napreduju jeste i slabo materijalno stanje njihovih roditelja koji ne mogu da im kupe udžbenike. Bilo bi dobro da ova deca dobiju kao humanitarnu pomoć nešto od knjiga, sveski i pribora. Na sreću, upisana deca uglavnom redovno dolaze na nastavu, pa im treba omogućiti da za učenje imaju što bolje uslove - dodaje profesorka Vitković.

- Nije u pitanju nikakva diskriminacija prema toj deci. U posebnim odeljenjima učiteljice sa njima rade po posebnom programu koji im omogućava da savladaju gradivo, pa deca mogu bolje da napreduju nego u mešovitim odeljenjima - kaže Jelena Vitković, v.d. direktor Osnovne škole "Matko Vuković".

- Program je redukovan zbog toga što ova deca, raseljena sa Kosova i Metohije, govore mešavinom romskog i albanskog jezika, pa po redovnom programu ne mogu napredovati u učenju. Osim toga što ne znaju srpski jezik, nemaju ni potrebna predznanja kao ovdašnja deca, jer nisu išla u predškolske ustanove, a problem je i neujednačeni uzrast ove dece u istom odeljenju.

Među prvacima ima i onih sa 11 godina. Sve su to bili razlozi zbog kojih su teže savladavali gradivo i tačno je da su roditelji dece iz Subotice tražili da se deca romske nacionalnosti izdvoje u drugo odeljenje. Imajući to sve u vidu, izdvojili smo 15 đaka iz dva odeljenja i sada u septembru formirali čisto romsko odeljenje drugog razreda.

U školi "Matko Vuković" ima dva odeljenja samo sa učenicima romske nacionalnosti. Škola ima ukupno ima 38 odeljenja, i kako kaže Jelena Vitković, skoro da nema nijednog odeljenja bez Roma raseljenjih sa Kosova i Metohije. No, to su deca sa više predznanja.

V. Kostadinov


vesti po rubrikama

^Vojvodina

16:32h

Subotica: Jezik koči napredak

16:38h

Alibunar: Međunarodna ribolovačka fešta kod Janošika

16:41h

Kako će se Kikinđani grejati ove zime: Po ugalj na pijacu

      


FastCounter by LinkExchange