[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 9. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tajni razgovori Tito - Krajačić (62)

Nuklearne odmazde

SAD su zadržale i uvećale nuklearni monopol u svetu i on iznosi oko 10:1

Danas, u antibalističkoj nuklearnoj paradigmi kada je propao START 1 i 2, Ameri. No, prve sovjetske prave i američke termonuklearne bombe (Brko: "kako?"...), mislim na one koje su imale zaista megatonsku snagu pri eksploziji, nisu bile prenosne?

Prva termonuklearna bomba bila je izbačena na stol Bikini '54, a jačina joj je bila 15 MT. Slična sovjetska bomba jačine oko 2 MT, eksplodirala je 23. novembra '55. Rusi su izvršili najveću termonuklearnu bombu u novoj Zemlji oktobra '61, jačine oko 60 MT, dok Ameri nisu izvršili termonuklearnu eksploziju veću od 15 MT, ali čisto fuziona termonuklearna naprava bila je bomba 500. KT, koja je izvedena u novembru '52. (50. MT).

Zaključak ovog perioda trke u naoružanju, Zapad formira NATO pakt (Severno-atlantski) 1949. gde je doprineo ponovnom opremanju zapadno-evropskih konvencionalnih i nuklearnih snaga (posebno stvaranjem tkz "evro-raketa"), kao i uspostavljanjem njihovih razvojnih vojnih programa, odnosno, vojnog kompleksa, sa nizom baza u Engleskoj, Nemačkoj, Italiji.

Pri tome su Amerikanci uložili milijarde dolara u razorenu Nemačku, Belgiju, Italiju, Francusku, Holandiju, Beneluks.

Nakon ulaska Nemačke (SRN) u NATO i početka njenog ponovnog naoružavanja '53, 54. SSSR osniva Varšavski ugovor...

Antikomunizam

Ovaj period obuhvata vreme od pedesetih do šezdesetih godina, obeležen povećanim oslanjanjem na nuklearno oružje na obema stranama. Pošto su Sovjeti "nuklearno" brzo napredovali, jasno je bilo da u najvećoj hajci "antisovjetizma" i "antikomunizma" u Americi, SAD neće direktno pokušati da se ogledaju sa Varšavskim ugovorom, s obzirom na broj konvencionalnih snaga raspoređenih u Evropi.

SAD su ipak zadržale "nuklearni" monopol u odnosu 10:1, kao i monopol na sredstva prenošenja tih oružaj na teritoriju protivnika, koju su često nazivali "gvozdena zavesa".

Nakon što je uveo u naoružanje prve međukontinentalne bombardere, SSSR je istakao svoju sposobnost za nuklearno odvraćanje i počeo smanjivati polovinu svojih konvencionalnih snaga u vremenu od 55-60. godine.

Hruščov je obelodanio usvajanje nove nuklearne doktrine, uspešnu proizvodnju interkontinentalnih raketa, a posebno kada su moćnom raketom lansirali "lajku" u kosmos, a kasnije prvog kosmonauta Jurija Gagarina (kome je bila sudbina da pogine na mlaznom trenažnom avionu kojeg je najviše voleo, prim. autora), čime su Amerikanci i ceo Zapad bili u šoku!

Ali s time je napravio katastrofalnu grešku. Rekao je "da se Sovjeti potpuno oslanjaju na nuklearno oružje za sprečavanje većeg sučeljavanja, koje bi dopuštalo uloge konvencionalnih snaga", čime je omogućio da se do danas vodilo i do stotine ratova, koje su nazivali "lokalni", omogućili da se izvrši oko trista prevrata, ubijeno je oko 30 miliona ljudi, a da nije izbio nuklearni rat na teritoriji SSSR-a - Evropa - SAD - Kanada - Kina, pored tolikih ogromnih modernih sredstava destrukcije, čiji je osnovni cilj ubijanje, trovanje, razaranje, ranjavanje, što sve više povećava apetite i ekstra-profite glomuroznih i modernih vojnih kompleksa velikih i super-sila?

U početku, Ameri su za tu svrhu upotrebili eskadrilu B-17 i B-29, a 48. zamenjeni su teškim bombarderima B-50 i B-56. Iste godine Američka strategijska komanda (SAC) uvela je u naoružanje mlazne strategijske bombardere B-47 "leteće krilo" (od koga je kasnije proizveden nevidljiv "stelt" avion "B-2", na kome sam vršio magistarski rad, i koji je bombardovao, sa precizno navođenim lasersko-softverskim projektilima, kinesku ambasadu u NATO agresiji na SRJ '99, prim. autora), visokih performansi, a '55. teške mlazne bombardere velikog akcionog radijusa B-52 (u kasnijom modificiranoj verziji, posle njegovog učešća u vijetnamskom ratu - gde je nosio 35 tona tepih bombi, kao B-52 G/H, učestvovao je u ratu-agresiji na SRJ, bacajući bombe sa osiromašenim uranijumom i plutonijem kod prolaza "Morina", tkz. "krmače", "prljave bombe" od 6,6 tona, koje, pri eksploziji prave bezvazdušni prostor u trodimenzionalnoj ravni 100h100 metara, te su oruđa, ljudi, u tom bezvazdušnom prostoru leteli uvis koliki je isti bio! To su uradili na planini Tora u Avganistanu. Prim. autora).

Rađanje F-111

Godine '69. u naoružanje uvode bombardere F-111C (koga upotrebljavaju u ratu protiv Gadafija, sa kojima vrlo precizno su laserski navodili avio bombe i, napravile su mu dar mar u PVO sistemu, infrastrukturi, njemu - porodično, lično, prim. autora feljtona), koji se pokazao dobrim u vijetnamskom ratu, posebno kada je dejstvovao po ciljevima na ekstremno malim visinama. '76., užurbano su radili na programu B-1, s tim, što su njegov razvoj obustavili zbog konstruktivnih teškoća, a '76. kada užurbano radi na verziji savremenog bombardera F-111c, koga će verovatno (a to su učinili 1984. godine. Prim. autora) do 1985. godine uvesti u operativnu upotrebu kao super modernog srednjeg bombardera, sa najsavremenijom softverskom i laserskom opremom...

Piše: Radoman Mlađenović
Sutra: Napašće nas iznutra


vesti po rubrikama

^feljton

16:10h

Tajni razgovori Tito - Krajačić (62)

16:23h

Goli otok na Dunavu (3)

      


FastCounter by LinkExchange