[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 9. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Čišćenjem dna Save do veće izdašnosti reni-bunara

Podzemne vode jedini spas

Čišćenjem dna Save od nagomilanog mulja stvorili bi se uslovi za veću izdašnost reni-bunara i više vode u beogradskom vodovodnom sistemu. To pokazuju prvi rezultati istraživanja dela beogradskog izvorišta između Bloka 45 i Bloka 70, rečeno je na konferenciji za novinare gradske vlade u Skupštini grada.

- Reč je o pilot projektu koji treba da nam pomogne da nađemo najbolji način za revitalizaciju reni bunara, u kojima je vode sve manje. O značaju podzemnih voda dovoljno govori već i podatak da njihovo učešće u preradi iznosi gotovo 70 odsto. Ostatak se dopunjuje iz Save, što je znatno skuplje zbog lošijeg kvaliteta vode - objasnio je Vladimir Taušanović, direktor "Beogradskog vodovoda i kanalizacije".

Kako su reni bunari razvučeni na 50 kilometara uzvodno od ušća, istraživanja su obuhvatila samo oko kilometar do kilometar i po korita uz levu obalu Save.

- U tri bušotine na samo stotinak metara od obale našli smo muljevite naslage debljine i do dva metra. Hemijska istraživanja pokazala su da je koncentracija štetnih i opasnih materija u tom mulju ispod maksimalno dozvoljenih koncentracija zvaničnog kanadskog standarda za rečni sediment, koji se i kod nas primenjuje. Delimično je utvrđena i hidraulička veza reke Save i podzemnih voda, što je veoma važno za budući razvoj beogradskog vodovoda - rekao je koordinator ovog projekta Aleksandar Prvanović, iz Instituta za hidrogeologiju Rudarsko-geološkog fakulteta.

Sledeći korak u ovom istraživanju, koje inače finansira gradska vlada, biće uklanjanje mulja na eksperimentalnoj deonici. Uporedo s tim radiće se i na utvrđivanju količine i kvaliteta podzemnih voda na reni bunarima 22 i 23 pre i posle uklanjanja mulja.

- Tek posle toga stručnjaci će moći da nam kažu da li da nastavimo sa ovakvim načinom povećavanja izdašnosti reni bunara duž celog izvorišta ili će biti jeftinije da gradimo nove reni bunare - zaključio je Nenad Bogdanović, predsednik gradske vlade, koji je i vodio ovu konferenciju za novinare.

A. Vidović


vesti po rubrikama

^Beograd

22:47h

Čišćenjem dna Save do veće izdašnosti reni-bunara

22:52h

Jovan Čeković, osnivač i predsednik Društva srpskih domaćina, o agraru, planovima...

22:59h

Završena ovogodišnja raspodela mesta u domu za brucoše

23:06h

Od sutra do 15. oktobra: Oktobarski salon umetnosti

23:11h

Zašto je pretučen Mirko Knežević, palilulski komunalni inspektor

23:17h

U "Maksi" samoposlugama nove pogodnosti za verne potrošače

23:23h

U okviru Dečje nedelje žurka za mališane iz Zvečanske

23:30h

Donacija "Samsung elektroniksa": Televizori za decu

23:38h

Odloženo suđenje za vilu u Užičkoj 34

23:44h

Oporavljaju se ranjeni mladići

      


FastCounter by LinkExchange