[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 6. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Štala Makler grup

Entuzijazam i ljubav

Opet se napio i pravi gluposti, zgranula se Mirjana Jovanović na vest da je njen muž Branimir prethodne noći, negde oko tri ujutro, na neviđeno kupio lipicanera u Čenti.
- Svratio neki seljak u kafanu, a ja bio dobro raspoložen. Kaže prodaje konja za 1.100. "Čega, je l' maraka?", upitao sam ja. "Ne, dinara", kupio sam ga odmah, a nisam ga ni video, priča Branimir koji je godinama obećavao deci konja i te 1993. godine napokon ih obradovao. Lipicanera su doveli na hipodrom, sin i kćerka su bili oduševljeni, a majka nije imala izbora - pridružila se! Tako je sve počelo.

Štala Makler postoji devet godina i poseduje 12 galopera. Ove sezone dobila je 16 trka i ima najveći broj pobeda kao štala. Po zaradi je na četvrtom mestu.
- Kad čovek oseti miris konja, sve ide samo od sebe. Prva kobila Bu bu bu nizala je uspehe, na moju sreću ili nesreću, i više nije bilo povratka. Ne znam kako ću napred, a nazad ne mogu. Da nema firme Makler bilo bi teško. Za sada u konjičkom sportu postoji grupa entuzijasta koji rade, trude se, ulažu i - gube, kaže Branimir.

Od Litisa do Tajgera

Petnaestak grla branilo je žuto-crne boje Maklera. Više je bilo omica (na primer Lusibod, Linda, Eblana, Fleret, Bel Etuel i najbolja među njima Samertajm Džoj), ali su zaštitni znak tima ipak tri ždrepca - Litis, Izi Tu Rimember i Tajger Hart. Litis i Izi i danas trče iako su već u desetoj godini života. Prve velike uspehe štali doneo je upravo srčani Litis, pobedom u Zobnatičkoj milji i trijumfom u Beogradu nad Kaunt Robertom. Brzi Tajger Hart zabeležio je prve grup pobede u trkama "Antonije Karner" i "Vladislav Ribnikar".

R. G.

Porodica Jovanović zaljubila se u konje, svi su im posvećeni i svako obavlja svoj deo posla.
- Ja sam čovek koji sedi na njivi. Ugovaram detelinu, seno, slamu, zob. Ne čekamo da nam donesu, već mi zakucamo na njihova vrata. U suprotnom sve je skuplje. Jedan galoper mesečno košta 250 evra, a nas košta manje. Inače sam momak za sve: prevoz, čišćenje štale… Vladimir je drugi trener, kćerka je zadužena za finansije, a ženina prva dužnost je da bude dama sa šeširima. Osvojili smo pobedama ove godine oko 800 hiljada dinara, a do kraja godine mislim da ćemo preći milion, nada se Branimir Jovanović.

- Konji su konji, ali važan je i džokej. Nije isto da li auto vozi Šumaher ili ja! U Francuskoj škola za džokeje traje pet godina, za štalske momke - tri. Stoga je džokejima u našim uslovima vrlo teško da budu profesionalni, tvrdi Branimir. Porodici Jovanović ipak je najteže da se odvoji od nekog konja. I bombardovanje su preturili preko glave - s konjima… jer konji ne znaju šta je rat.

Sanja M. Petrović


vesti po rubrikama

^hipodrom

14:35h

Na beogradskom hipodromu veoma dobar trkački program

14:45h

Štala Makler grup: Entuzijazam i ljubav

14:50h

Nejasan status dva odlična džokeja

      


FastCounter by LinkExchange