[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 6. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Na beogradskom hipodromu veoma dobar trkački program

Dvogodački derbi

"Kostolac" odlučuje o šampionu generacije - Prospektor ponovo u Beogradu - Kasački okršaj na "Dve milje"

Osam trka - pet galopskih i tri kasačke - su na današnjem programu hipodroma kraj Careve ćuprije. Ako se zna da su dve galopske trke ranga grup 1 i da je glavno kasačko nadmetanje tradicionalni "polumaraton" na dve milje, onda je jasno da je reč o jednom od kvalitetnijih trkačkih dana ove sezone.

Najviše pažnje privlači trka "Kostolac", nezvanični Derbi za najmlađe, dvogode galopere sa nagradnim fondom od 450.000 dinara. Upisano je osam grla od kojih je čak sedam zabeležilo pobedu u kratkoj karijeri. Troje od njih - Big Danser, Đulijano i Dalila D - su i neporaženi, pa stoga slove za favorite. Đulijano (št. Potkovica) u tri trke ima stoprocentan učinak, a postavio je i rekord trke "Jadran II" - 1:19,7. Dalila D (Man Coop) je pobedila u "Mari Resavkinji", dok je Big Danser impresivnim debijem prošle nedelje potvrdio priče da je reč o grlu ekstra kvaliteta. Sva ostala grla učestvovaće u borbi za plasman.

"Glas" prognoza

1. TRKA: Molakem, Džumeira Song, Ridžvej Sanset, Senat;
2. TRKA: Dan OK, Gladijator, Omega, Čajkovski, iznenađenje: Adrijana);
3. TRKA: Atomik, Karamazov, Rambo B, Atan R, Kros, (Gal);
4. TRKA: Regina II, Amazona S.G., Arnold V.I., Tarzan, Hanko, (Igi Kraun);
5. TRKA: Prospektor, Gde Baš Sad, Kenedi, Skala I, Tisa II;
6. TRKA: Dali, Fantastik, Big River, Ani, (Kaira);
7. TRKA: Big Danser, Đulijano, Dalila D, Princ Senćanski, (Kajzer);
8. TRKA: Ingliš Lajt, Marengo, Milica, Astek Boj II.

"Trka Udruženja" je neka vrsta Derbija za grla domaćeg odgoja, jer učestvuju trogoci na stazi od 2.400 metara. Favorit je zobnatički Prospektor, pobednik ovogodišnjeg JU Derbija, iako je kod njega posle "trke života" primetan pad forme. Najveći konkurenti biće mu surčinska omica Gde Baš Sad, kojoj "leži" duga staza i mačvanski Kenedi, brzo, ali čini se i "kratko" grlo. Ostali učesnici do sada su trčali uglavnom na kratkim distancama, pa su njihove mogućnosti na 2.400 metara nepoznate.

Tradicionalna kasačka trka "Dve milje" doneće dosta uzbuđenja jer među osam učesnika nema naših najboljih kasača koji obično "ubiju" svaku neizvesnost. Umereni favorit je Dali, koji je najbrži, ali daje 40 metara "fore" čelnim grlima...

Start prve trke je u 14 sati, a za klađenje na hipo kare određene su treća i četvrta trka.

Vajfert osnivač trke

Trka za dvogode galopere "Kostolac" utemeljena je još 1910. godine na inicijativu industrijalca Đorđa Vajferta, ondašnjeg suvlasnika rudnika Kostolac. Vajfert, koji je bio veliki ljubitelj konjičkih trka iako nikada nije bio vlasnik galopera, obezbedio je nagradni fond od 20.000 dinara, što je tada bila prilična suma novca. Do Prvog svetskog rata "Kostolac" se održavao na starom trkalištu na Banjici. Godine 1921. na novom hipodromu kod Careve ćuprije obnovljena je ova trka, a distanca je sa 1.000 povećana na 1.400 metara (od 1989. trči se na 1.350 metara).
Prvi "Kostolac" dobila je omica Žuta Lala, vlasništvo Vladislava Ribnikara. Najviše uspeha kao vlasnik imala je ergela Ljubičevo sa 13 pobeda, a među džokejima nedostižan je Mile Ličanin sa deset pobeda. Ukupno četrnaest grla koji su pobedom u trci "Kostolac" stekli naziv najboljeg u generaciji, tu titulu potvrdilo je trijumfom u "Derbiju", a poslednji među njima bio je Gilgameš 1998. i 1999. godine.


R. Grujić


vesti po rubrikama

^hipodrom

14:35h

Na beogradskom hipodromu veoma dobar trkački program

14:45h

Štala Makler grup: Entuzijazam i ljubav

14:50h

Nejasan status dva odlična džokeja

      


FastCounter by LinkExchange