[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 6. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sve što se da videti u Strazburu svedoči o bogatstvu i moći EU

Prirodna prestonica Evrope

Slapovi cveća, vodopadi, tramvaji svemirskog izgleda, čuvena katedrala o kojoj su pisali Stendal, Gete, Igo

Od specijalnog izveštača "Glasa"

Strazbur je, pored Brisela, prirodna i nezvanična prestonica Evrope, ali u njoj retko ko govori engleski. Egzotiku trgovima ovog alzaškog grada daju palme u velikim žardinjerama, ali nije isključena mogućnost da vas u ranu jesen u glavu pogodi kesten dok šetate nekim od strazburških bulevara. Iako u Francuskoj, grad je dobio ime od nemačkih reči "štrase" i "burger", a table sa imenima ulica u centru, pored francuskih, imaju i nazive na nemačkom.

Međutim, u uživanju u lepotama Strazbura nema nikakvih protivrečnosti, bez obzira da li ga posmatrate šetajući, vozeći se u jednom od tramvaja svemirskog izgleda ili krstareći dvema rekama koje su zagrlile centar.

Najimpresivnija građevina svakako je katedrala u gotskom stilu, čijoj su se lepoti divili Gete, Stendal, Igo… Čipkasta fasada skriva atraktivan astronomski sat, koji predstavlja vek i po staru kopiju originala iz 14. veka. Pola sata nakon podneva, "na scenu" stupaju anđeli, a dvanaest apostola paradira ispred Hrista, ukazujući na sat, dan, mesec i godinu.

Iako ceo grad, sa slapovima cveća koji se prelivaju preko prozora, izgleda bajkoliko, taj epitet najviše zaslužuje da ponese kvart "Mala Francuska". Legenda o imenu četvrti, doduše, prilično je prozaična. Reka Il na ovom mestu račva se u pet kanala. Takva topografija odgovarala je mlinarima koji su se tu naselili.

Početkom 16. veka, jedna zgrada u kvartu pretvorena je u bolnicu za obolele od veneričnih bolesti. Kako se verovalo da su Francuzi odgovorni za širenje zaraze, cela četvrt dobila je ime "Mala Francuska". Danas, nevesela istorija brzo se zaboravlja uz francusko vino i sireve u nekom od brojnih restorančića na obali.

Jedan od alzaških specijaliteta je podvarak sa šunkom. Ali, ako ga želite za ručak, moraćete da ga naručite najkasnije do pola tri. Posle tog vremena, teško je pronaći restoran koji služi hranu pre večere. Ipak, za gladne turiste uvek su otvorene pekare sa mekanim kroasanima i, naravno, Mekdonalds.

Mnogo je toga što rodni grad Marseljeze čini tako romantičnim. To su parkovi prepuni cveća, nekoliko desetina mostova ispod kojih se brčkaju labudovi, živopisne fasade koje kriju brojne ljubavne priče… Nasuprot ljupkim primercima francuske i nemačke arhitekture stoje kolosalne zgrade Saveta Evrope, Evropskog suda za ljudska prava i Evropskog parlamenta. Tone čelika i stakla simbolizuju stabilnost i jedinstvo starog kontinenta.

Ispred palate "Evropa", sedišta Saveta Evrope, trenutno se vijori više od četrdeset zastava. Ipak, ostalo je upražnjeno mesto za još jedan jarbol, koji će biti dodat ovom nizu čim Srbija i Crna Gora usvoje ustavnu povelju.

Jelena Mitić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:47h

Sve što se da videti u Strazburu svedoči o bogatstvu i moći EU

16:19h

Reporter "Glasa" leteo motornim zmajem kluba "Airbane"

16:52h

Knjiga "Živi i mrtvi" oživela sećanja na Nišliju Miku Aradžiju

 

 


     


FastCounter by LinkExchange